10 ερμηνείες που αποκαλύπτουν την ιστορία εκβιασμού πίσω από το ήδη κλασσικό κομμάτι «Χριστούγεννα»

Facebook Twitter
0

 

(στίχο –στίχο το φριχτό παρόν και το αβέβαιο μέλλον  μιας παράνομης σχέσης)

ekviasmos xroniara mera1

 

Καρδιά μου από Δευτέρα σε Δευτέρα
Μήνες τώρα νύχτα μέρα



(Από τους πρώτους στίχους αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται  για σχέση εργοδότη –εργαζόμενης .Η λέξη «Δευτέρα» δεν χρησιμοποιείται τυχαία από τον στιχουργό. Γιατί δεν λέει Τρίτη ; ή τέλος πάντων γιατί δεν λέει Κυριακή κατά την οποία ολοκληρώνεται η εβδομάδα  .Εάν είσαι καχύποπτος μπορεί να σκεφτείς ότι η λέξη «Δευτέρα» κάνει ρίμα με το «νύχτα –μέρα».Ναι αλλά και το Κυριακή κάνει ρίμα με το «Βράδυ-πρωί».Δευτέρα ίσον δουλειά. Το «καρδιά μου» μας μπερδεύει λίγο. Μήπως όμως  είναι μια αγνή σχέση και το μυαλό μας βρώμικο ; )

 

2

Σε σκέφτομαι
Και πάω να τρελαθώ


(O στιχουργός ξεκαθαρίζει. Η γκόμενα είναι κολλημένη .Τέλος )

3

Καρδιά μου ο χρόνος σαν νεράκι τρέχει
Πίσω γυρισμό δεν έχει


(«Ο χρόνος σαν νεράκι τρέχει» χαίρω πολύ το ξέραμε. Γιατί όμως γίνεται ειδική αναφορά ;Διότι ο εργοδότης τα έχει τα χρονάκια του. «Τελείωνε» μοιάζει να του λέει «Πάρε μια απόφαση για την σχέση μας» γιατί «Πίσω γυρισμό δεν έχει» καθαρός εκβιασμός δηλαδή. Ο εργοδότης δεν πρόκειται να καθαρίσει έτσι απλά από την τύπισσα .Δεν είναι τσουλάκι της σειράς .Θέλει να κερδίσει πράγματα από όλο αυτό. Σχεδόν του βάζει το μαχαίρι στο λαιμό )

 

4

Κι ό,τι ζούμε
Είναι μοναδικό


(Στάχτη στα μάτια .Είμαι ο άνθρωπος σου . Η μοίρα μας έφερε κοντά. Ταιριάζουν οι ωροσκόποι μας .Κλείσε εκκλησία γιατί θα ξεράσω στο ΙΚΑ , ότι δεν μου κολλάς ένσημα)
5

Για αυτό και μην αργείς
Έλα αμέσως κοντά μου
Κι άλλο μόνη
Μη μ' αφήνεις καρδιά μου


( Ο χρόνος σου τελειώνει. Τα περιθώρια στενεύουν . Δεν μπορώ να περιμένω άλλο. Με έχεις φτάσει στο Αμήν . «Μην αργείς , έλα ΑΜΕΣΩΣ κοντά μου» ακονίζω τα νύχια μου , είναι η τελευταία σου ευκαιρία)

 

6
Χριστούγεννα όπου να 'ναι φτάνουν
Και τα κλάματα με πιάνουν

Που δεν μπορώ
Μαζί σου
Να 'μαι εγώ


(Και εδώ φτάνουμε στο επίμαχο σημείο. Ο στιχουργός με έμμεσο τρόπο αποκαλύπτει την φρικτή αλήθεια :Ο μεσήλικας εργοδότης είναι παντρεμένος και όπως όλοι οι μεσήλικες εργοδότες που είναι παντρεμένοι και έχουν σχέση με νεότερες γυναίκες προτιμά να περάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένεια και όχι με την εξωσυζυγική σχέση. Κατανοητό από τους ακροατές , γιατί τα «Χριστούγεννα» είναι οικογενειακή γιορτή , όμως η εργαζόμενη δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της του λέει καθαρά «Που δεν μπορώ μαζί σου να μαι εγώ» .Είναι πιθανό η εκβιάστρια να είναι γραμματέας που έχει ακολουθήσει το αφεντικό της σε ταξίδια στο εξωτερικό (σ.σ για αυτό το κλιπάκι γυρίστηκε στο Λονδίνο με την Δέσποινα να κινδυνεύει , να πατηθεί από κόκκινα διώροφα λεωφορεία )αλλά τώρα απλά δεν γίνεται , γιατί όπως προείπαμε τα Χριστούγεννα είναι οικογενειακή γιορτή)
7

Βλέπω τον Αϊ-Βασίλη
Να μου χαμογελάει
Κι η έλλειψη σου
Δυο φορές με πονάει


(Στίχοι τους οποίους περνάμε , χωρίς να τους δίνουμε σημασία αλλά είναι οι σπουδαιότεροι . Η κοπέλα (εργαζόμενη –εκβιάστρια) έχει αρχίσει να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών , πιεσμένη από το αδιέξοδο της ιστορίας .Πως αλλιώς θα μπορούσε να δει τον «Αι Βασίλη να μου χαμογελάει» εάν δεν είχε «κουμπώσει» το κατιτί της (σ.σ Δεν εννοούμε κουμπιά ζακέτας)

8
Χριστούγεννα ήρθαν πάλι
Μα είσαι πάλι
Μακριά μου
Αχ και να σε είχα εδώ μωρό μου
Στο πλευρό μου
Αγκαλιά μου
Ναι Χριστούγεννα ήρθαν πάλι
Μα είσαι πάλι
Μακριά μου
Μόνο εσένα έχω μωρό μου
Στο μυαλό μου
Στην καρδιά μου


(Αυτά τα Χριστούγεννα ,έχω εκνευριστεί τόσο πολύ που δεν αντέχω . «Χριστούγεννα ήρθαν πάλι» και πέρσι τα ίδια έκανες κάθαρμα. Αλλά δεν θα το αφήσω  έτσι το θέμα)
9

Xριστούγεννα, Χριστούγεννα
Ευτυχισμένα
Δε γίνονται, δε γίνονται
Χωρίς εσένα
Χριστούγεννα, Χριστούγεννα
Ευτυχισμένα
Δεν γίνονται καρδούλα μου
Χωρίς εσένα


(Χριστούγεννα ίσον έχω θυμώσει πολύ .Η επανάληψη της λέξης δηλώνει ότι η τύπισσα έχει απηυδήσει , μοιάζει σαν να επαναλαμβάνει την λέξη «παλιοκατάσταση» , θα λέγαμε ότι έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο και η γιορτή είναι μια πρόφαση για να εκδηλώσει θυμό  απέναντι στον εργοδότη της   
10

Γυρνάω στους δρόμους μόνη και χαζεύω
Βλέπω ανθρώπους και ζηλεύω
Που φαίνονται
Γεμάτοι από χαρά
Πιασμένα χέρι χέρι ζευγαράκια
Καθισμένα σε παγκάκια
Πονάει πολύ
Απόψε η μοναξιά

( «Τα χάπια που κούμπωσα δεν έκαναν τίποτα .Βολτάρω για να ξεχαστώ , έχω τα νεύρα μου .Κάνε κάτι γιατί δεν σε βλέπω καλά .Σε αγαπάω αλλά όχι απλώς «βλέπω ανθρώπους και ζηλεύω» βλέπω μεγάλο κακό να έρχεται καταπάνω σου όταν επιστρέψεις , αν δεν ξεκαθαρίσεις τα πράγματα.»  κλείνει ο στιχουργός το πόνημα του με αυτή την προειδοποίηση  της εργαζόμενης προς τον εργοδότη.)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ