Μέρες στην Βαρκελώνη

Facebook Twitter
0

 

(συν δέκα αγαπημένα)

 

Barcelona

Το πρώτο που μου κάνει εντύπωση στην Βαρκελώνη είναι τα τεράστια πεζοδρόμια .Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν έχω περπατήσει σε μεγαλύτερα πεζοδρόμια στην ζωή μου .Είναι τόσο μεγάλα ώστε μπορείς να βάλεις τραπέζι με τέσσερις καρέκλες και ο άλλος να περνάει άνετα , δίπλα σου .Αν βάλεις και τους μεγάλους δρόμους την έλλειψη κυκλοφοριακού και νέφους (από τους λόφους η ατμόσφαιρα φαίνεται πεντακάθαρη) μιλάμε για τον απόλυτο αστικό παράδεισο .

Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι οι απλοί στα όρια του χύμα , άνθρωποι της πόλης .Οι Ισπανοί   είναι τόσο απλοί ώστε μεταφέρουν τις Κυριακές τα πιάτα με αλουμινόχαρτο μέσα στο μετρό ,κάτι που προσωπικά μου θύμισε εικόνα  ελληνικού χωριού.

 barceloneta

Εκτός απ την απλότητα το δεύτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ισπανών είναι ότι δεν γνωρίζουν αγγλικά. Ή γνωρίζουν και δεν θέλουν να μιλήσουν αγγλικά .Όταν τους έκανες μια ερώτηση στα αγγλικά ήταν πρόθυμοι να σου απαντήσουν (άρα καταλάβαιναν) αλλά στα Ισπανικά !

barcelona apo to kastro

Με εξαίρεση τους υπαλλήλους τους ξενοδοχείου ,όλοι οι άλλοι επικοινώνησαν μαζί μας στην γλώσσα του σώματος .Ακόμα και στις ταμπέλες τα Αγγλικά ήταν γραμμένα με ψιλά γράμματα ,λες και βρισκόσουν σε εξωτική χώρα εκτός Ευρώπης .Αλλά και αυτό έχει την ομορφιά του

 

Οι μέρες ήταν ηλιόλουστες ,με λίγα σύννεφα τέλειος καιρός για περπάτημα .Έτσι το εκμεταλλευτήκαμε .Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δεις όλο αυτό το αστικό παραμύθι από την παλιά πόλη μέχρι το παραλιακό τμήμα (που με τους φοίνικες θυμίζει λίγο Μαϊάμι .Ή τέλος πάντων ότι θεωρώ εγώ Μαϊάμι από τις ταινίες που έχω δει) κάθε κομμάτι της πόλης είναι υπέροχο

 akoma tin xtizoyn

Τώρα για τον Γκαουντί τι να σας πω ; Εντάξει. Σίγουρα είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης αλλά ρε παιδί μου πολύ φορτωμένα. Δεν έχω γνώσεις αρχιτεκτονικής αλλά βλέποντας το εξωτερικό της Σαγράδα Φαμίλια σχεδόν ζαλίστηκα. Όλα αυτά μαζί !Για το εσωτερικό βέβαια ούτε λόγος .Η ουρά απ έξω έφτανε τα πεντακόσια μέτρα .Όπως και στο μουσείο Πικάσο που θέλαμε να μπούμε. Αλλά όταν φτάνεις γύρω στις δέκα το πρωί και βλέπεις μια τεράστια ουρά και  μπροστά σου απλώνεται μια ηλιόλουστη μέρα , ε τι να κάνεις είμαστε και καλοπερασάκηδες επιλέγεις την ηλιόλουστη μέρα . 

 aisthtikh paremvasi

Κλείνοντας το κείμενο για την Βαρκελώνη θέλω να αναφερθώ στην φυλή μας .Την ελληνική φυλή που ποτέ δεν πεθαίνει και ξανά προς την δόξα τραβά. Κρίση ;

Η Βαρκελώνη ήταν γεμάτη από έλληνες αυτές τις μέρες .Παντού. Γκρουπ , μόνοι τους , ζευγάρια , παρέες .Οι πακιστανοί στο ψιλικατζίδικο που αγοράζαμε νερό μας είπαν ότι ήταν η πρώτη φορά που βλέπουν τόσους πολλούς έλληνες στην Βαρκελώνη.

Και φυσικά με την γνωστή ατάκα όταν συναντούσαν άλλους έλληνες. «Να πούμε δυο κουβέντες στα ελληνικά ρε αδέρφια!».Ναι , να πούμε δυο κουβέντες λες και πέσαμε μούρη με μούρη στα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Ας ελπίσουμε να μην έγινε τόσο γρήγορα η Βαρκελώνη , «η νέα Πράγα»(αν και δεν έχω πάει Πράγα έχω ακούσει ιστορίες για τα γεμάτα έλληνες μαγαζιά τέτοιες μέρες ).Θα μου πεις τώρα , τι σου φταίνε οι άνθρωποι ;

 

Τίποτα δεν μου φταίνε.  Eίμαι εκνευρισμένος με όλες αυτές τις ιστορίες για «το τέλος της φυλής μας από τους μετανάστες που πλακώσανε στην πατρίδα μας».Ρε σου λέω δεν αντιγράφεται το στραβολαίμιασμα στο check in  για να φανεί το καρό γιακαδάκι γνωστής φίρμας , ούτε η αληθινή ή  ψεύτικη λουιβιτονιά με το λουκέτο τύπου στρατιωτικό λουκάνικο σε συνδυασμό με πλαστική σακούλα .Είναι τόσο δύσκολο να μας αντιγράψουν όσο και να μας εξαφανίσουν.

 live sto sidecar

Υ. Γ

Δέκα αγαπημένα

10.

Λόφος Tibidado.Στο Mirablau η θέα της πόλης βράδυ από ψηλά. Κοκτέιλ χωρίς κατάλογο .Λίγο τσιμπημένα αλλά αξίζει

9

Το τελεφερίκ για το Μονζουίκ. Πετύχαμε μια γιορτή Χιλιανών στο Κάστρο

8

Το Μουσείο Μοντέρνας τέχνης στην Ελ Ραβάλ. Και μόνο το γυάλινο κτίριο αξίζει και ας μην σας ενδιαφέρει η τέχνη

7

Βραδινή Βόλτα στην Ελ Ραβάλ για τα κρυμμένα στα στενά της μαγαζιά .Κάθε σοκάκι και ντίλερ

6

Το πρώην μπορντέλο Rouge .Είναι ένα εκπληκτικό Lounge μπαρ (στην στάση Parallel ) με τον σερβιτόρο να πλένει μπροστά σου τα ποτήρια!

5

Το γρασίδι έξω από το ενυδρείο

4

Το υπόγειο του Sidecar.Απίθανα live , με μόνο 8 Euro είσοδο. Κοντά στην Λα Ράμπλα 

3

Λα Ράμπλα. Έτσι όπως θα θέλανε οι Αθηναίοι την Ερμού

2

Παλιά πόλη το βράδυ

1

Το μπαρ Pony.Ένα μπαρ μόνο με ντόπιους. Αν μπορείς να ξεπεράσεις την αμηχανία του «Ufo που έσκασε ανάμεσα τους» θα περάσεις τέλεια με τις πιο φτηνές μπύρες

 

Warning

Ακριβό και άθλιο φαγητό στο Πάρκο Γκουέλ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ