1) Comment is free [but requires registration]
Η στήλη (επειδή το ζήτησαν πολλοί) από σήμερα δέχεται και σχόλια. Και ξέρω τι θα γίνει τώρα: δε θα στέλνει κανείς!
[Πλάκα κάνω, όποιος θέλει να σχολιάσει είναι εύκολο απλώς θα πρέπει να κάνει sign-up - την πρώτη μόνο φορά.]
2) Εξώφυλλο της ημέρας
Με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο των 24ων Ωρών [απίστευτο ότι έχει ξαναβγεί αυτή η φτηνή απομίμηση της USA Today, πολύ θα ήθελα να μάθω την κυκλοφορία της] ξαναθυμήθηκα το εξής.
*Πρέπει να ήταν το 1987, όταν ήμουν 9 χρονών: Πριν αρχίσει η ταινία στο σινεμά, έβαλε τη διαφήμιση μιας νέας εφημερίδας. Πολύχρωμη κι εντυπωσιακή, η εφημερίδα ‘24 Ωρες’ (του Κοσκωτά) θα κυκλοφορούσε σύντομα. Καθώς τελείωνε η διαφήμιση φαινόταν κι ένα εξώφυλλο φύλλου που πάνω-πάνω αριστερά είχε φωτογραφία της Μαντόνα κι έγραφε: «Η Μαντόνα στην Αθήνα για συναυλία!»
Η διαφήμιση τελείωσε κι είχα μείνει άφωνος: αυτή ήταν μια τρομερά βαρυσήμαντη είδηση. Και για να την γράφει η ‘24 Ώρες’ στο πρώτο της πρωτοσέλιδο θα ήταν σίγουρα αλήθεια! Περίμενα πώς και πώς να βγει η εφημερίδα. Όταν κάποτε κυκλοφόρησε πήρα το πρώτο φύλλο, το ξεκοκάλισα, αλλά πουθενά δε βρήκα είδηση για συναυλία της Μαντόνα στα μέρη μας.
Μετά κατάλαβα πόσο αφελής ήμουν: στη διαφήμιση είχαν απλώς ένα υποθετικό πρωτοσέλιδο, με mock ειδήσεις. Η εφημερίδα δεν έπιασε και σύντομα έκλεισε (καλά να πάθει), ο Κοσκωτάς μπήκε φυλακή, και η Μαντόνα, φυσικά, δεν ήρθε στην Αθήνα – παρά μόνο εικοσιτόσα χρόνια αργότερα…
3) Twilight Zone
[Eυχές. Δυστυχώς δεν βρήκα σε βίντεο το μωρό τους που παίζει ντραμς στο γλέντι του γάμου – εκείνο κι αν ήταν απίθανο, το παιδί έχει ταλέντο!]
4) Συνέντευξη
Επειδή μ’ αρέσουν τα τρίβια (θενκς Σ.) θέλω να συνεχίσω ένα χτεσινό θέμα. Το έργο που υπήρχε στο εξώφυλλο του βιβλίου του Ραπτόπουλου -εικόνα που σχεδίασε το 1960 ο Μιχάλης Κατζουράκης, για τον ΕΟΤ- υπήρχε και σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη τριών θρύλων του ελληνικού design:
*Η Αγνή και ο Μιχάλης Κατζουράκης και ο Φρέντυ Κάραμποττ μιλούν στον Δημήτρη Καραϊσκο.
5) Διαφήμιση της Ημέρας
.
“Enjoy Yourself in Greece”
Διαφήμιση-έργο τέχνης που έφτιαξαν, τότε, οι παραπάνω designers.
6) Το Βίντεο Κλιπ
Μπορεί στην Ελλάδα να έχουν υπερακουστεί με το Wonderful Life, αυτό όμως είναι το πρώτο επίσημο single των Hurts στην Αγγλία. Μπορεί τα περί «νέων Pet Shop Boys» να είναι υπερβολές, όμως η έξυπνη ποπ των Hurts φαίνεται πως μ’ αυτό το νέο βίντεο κλιπ θα συγκινήσει και τους συμπατριώτες τους.
7) Δηλώσεις:
[εικόνα: από τον New Yorker]
Η Cyndi Lauper γράφει για την Lady Gaga στο περιοδικό Time (όπου η Gaga βγήκε πιο επιδραστική καλλιτέχνης της χρονιάς)
"When I see somebody like Gaga, I sit back in admiration. I'm inspired to pick up the torch again myself. I did an interview with her once, and she showed up with a sculpture on her head. I thought, How awesome. Being around her, I felt like the dust was shaken off of me. I find it very comforting to sit next to somebody and not have to worry that I look like the freak. She isn't a pop act, she is a performance artist. She herself is the art. She is the sculpture."
[όλη η λίστα του Time εδώ.]
8) Lifo Tube
Συνεχίζει να είναι ένα απ’ τα αγαπημένα μου βίντεο. Το Fuck the Pain Away της Peaches με μονταρισμένες σκηνές του Μάπετ Σόου ώστε να φαίνεται πως το τραγουδάει η Miss Piggy.
9) Aggregator
Λόγω τεχνικής χαζομάρας μου δεν άνοιγε σε όλους το τεστ για το ποιος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας είσαι, οπότε το ξαναβάζω σωστά για όσους δεν το έκαναν… /// Κι άλλη θετική βρετανική κριτική για τον Κυνόδοντα, απ’ το Uncut. /// Οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη γράφουν για το θέμα με την τρανσέξουαλ Μπέτυ και το ΕΡΣ. Και ο σκηνοθέτης της Στρέλλας Πάνος Κούτρας γράφει επίσης. /// Είναι γνωστό ότι ο Τεν Τεν έχει λάιτ ρατσιστικά μοτίβα, τώρα όμως το παιχνίδι χοντραίνει… /// Ο Φρόιντ πυροδοτεί γαλλικά μίση και πάθη /// O επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης εξαγοράζει την Fashion Box. [Τι στο καλό είναι η Fashion Box;!]
10) Ραδιόφωνο
Αυτή την Κυριακή, στον διαδικτυακό σταθμό radio bubble και στην εκπομπή του Πάνου Μιχαήλ.
11) To (εικονικό) Ταξίδι της Παρασκευής!
Η Βιέννη σε 2.5 λεπτά.
Αυτό το ΠΣΚ θα ήθελα να ήμουν στη Βιέννη. Η ατμόσφαιρα της πόλης, οι τεράστιοι κήποι, το βιεννέζικο φαγητό (και τα κάθε λογής hot dog), η κλασική μουσική, οι γωνιές που είχαμε ανακαλύψει την τελευταία φορά: όλα με καλούν εκεί.
Δεν είναι τυχαίο πως διαβάζω το «Νιότη στη Βιέννη» (σχεδόν οικογενειακή έκδοση!), τα απομνημονεύματα δηλαδή του Άρτουρ Σνίτσλερ που περιγράφουν τη ζωή του εκεί πριν από 100τόσα χρόνια.
Ο Άρτουρ Σνίτσλερ, χαρακτηριστικό τέκνο της Βιέννης του 1900, πρωτεργάτης του αυστριακού μοντερνισμού, συγγραφέας τον οποίο ο Φρόυντ θεωρούσε το alter ego του, έγραψε δύο μυθιστορήματα, πολλά θεατρικά και αρκετές νουβέλες, ανάμεσα στις οποίες και το Traumnovelle (1925) με επιρροές απ’ τον Φρόιντ, στο οποίο και βασίστηκε η ταινία του Κιούμπρικ Eyes Wide Shut. Επίσης έγραψε και την αυτοβιογραφία της νιότης του – και της πόλης του. Εκεί ζωντανεύει, χωρίς νοσταλγική μελαγχολία και πάθος, τις πρώτες του λογοτεχνικές απόπειρες, τη ζωή της μεγαλοαστικής τάξης, τις χοροεσπερίδες, την όπερα και τα θέατρα, φίλους, δάσκαλους και συγγενείς. Τέλειο βιβλίο.
*Hot Vienna – απ’ τον Φίλιππο Πετρίδη.
** Τέσσερις ζωντανές μεταδόσεις με webcams απ’ την πόλη, τώρα.
.
------------------------------------------------
eerf si tnemmoc
.
σχόλια