Οι Στέρεο Νόβα ως soundtrack των ημερών μας

Facebook Twitter
0

Στέρεο Νόβα

 

(και γιατί δεν ζηλεύω πια το φαν κλαμπ του Καζαντζίδη)

 

Από μικρός  έβλεπα  με κρυφή συμπάθεια τους θαυμαστές του Καζαντζίδη. Τους θαυμαστές  του ,όχι τους στίχους και την μουσική του  .Τις βαθιές ρυτίδες   , το βούρκωμα στα μάτια  κάθε φορά που σιγοτραγουδούσαν για το πικρό ψωμί της ξενιτιάς και την μανούλα , το Βέλγιο , τα ορυχεία. Αχ! Πάντα γύρω από ένα τραπέζι με λευκό τραπεζομάντιλο , πίσω οι φωτογραφίες  του  Στελάρα και το σήμα της ΕΤ3 στα αριστερά της  οθόνης. Θα έφτανε ποτέ εκείνη η μέρα που θα μπορούσα να ταυτίσω τα δικά μου βάσανα με κάποιο τραγούδι ;

 

Αργότερα ο κρυφός θαυμασμός άρχισε να δίνει την θέση του στην ζήλια .

Ήμουν  σίγουρος καθώς περνούσαν τα χρόνια,  ότι κανένα συγκρότημα , κανένας στίχος , καμία μουσική από αυτά που άκουγα δεν θα μου προκαλούσε τα συναισθήματα αυτών των ανθρώπων και ο λόγος ήταν ένας :Μια χαρά ήταν τα νιάτα μου !

Ούτε ορυχεία , ούτε πείνα , ούτε πικρό ψωμί της ξενιτιάς. Μόνο χορός , ηλεκτρονικοί ήχοι και υπεραισιοδοξία . 90’s .Εκτός αν ήθελα να παίξω ρόλο. Τον βασανισμένο του παρελθόντος και τον επαναστάτη του παρόντος .Κουραστικό να προσποιείσαι

 

Τις τελευταίες μέρες οι δίσκοι των Στέρεο Νόβα βγαίνουν από το ράφι. Τους ακούω ξανά. Χωρίς την τρέλα  της ηλίθιας νιότης ,χωρίς καν την χαρά που ένιωσα όταν πριν δυο χρόνια επέστρεψαν για τo πάρτι  της lifo.

Τώρα πια οι στίχοι του Κωνσταντίνου Βήτα είναι μια πραγματικότητα , δεν είναι (ούτε ήταν όπως πίστευαν κάποιοι την δεκαετία του ενενήντα) καταστάσεις που ο ίδιος φαντάστηκε , ζόρια που μόνο ο  ίδιος πέρασε.

 

Τώρα όταν τον ακούω να λέει στο μικρό αγόρι «χωρίς να το ξέρουμε είμαστε δεμένοι σε ένα σύστημα που κανείς δεν καταλαβαίνει» ξέρω ακριβώς τι εννοεί γιατί το σχοινί του συστήματος σφίγγει το λαιμό της ελληνικής κοινωνίας κάθε μέρα και πιο πολύ .

Τώρα όταν τον ακούω να προβληματίζεται  στο 6 μ.μ «Να γράψω καταφατικά στον συμβιβασμό ή να πιστέψω οριστικά στον εαυτό μου ;» βλέπω  ότι είναι ένα δίλημμα  πολλών  που ταλαντεύονται ανάμεσα στον εφησυχασμό και στον πόνο που έχει η μοναχική πορεία

Τώρα που ξαναβλέπω «Το ταξίδι της φάλαινας» , την παρέα  να χαιρετά τον «φίλο που εγκαταλείπει αυτή την χώρα κατά βάθος λυπάται αλλά δεν βλέπει την ώρα» σε αυτή την κουζίνα , με καρέκλες ίδιες με αυτές του πατρικού μου , ξέρω ότι είναι αρκετοί σήμερα που είναι στην θέση του.

 

 

Οι στίχοι των Στέρεο Νόβα παίρνουν σάρκα και οστά στο παρόν μας, σε μια χώρα ίδια με  την εξαντλημένη γυναίκα που κάθεται  κάτω από την ελληνική σημαία ,  στο τελευταίο πλάνο του 3000 μέρες. 

Δεν ζηλεύω  πια τα βάσανα των ανθρακωρύχων θαυμαστών  του Καζαντζίδη . 

Ζω σε ένα αβέβαιο παρόν και κανείς δεν μου εγγυάται τίποτα για το μέλλον.

Το μόνο σίγουρο είναι το soundtrack και  της υπόλοιπης ζωής μου θα έχει κομμάτια των Στέρεο Νόβα .

 

Υ. Γ

Οι Στέρεο Νόβα δεν είναι ανάμνηση. Είναι παρόν. Ο χρόνος δίνει στους στίχους τους μια βαρύτητα που πολλοί  τότε δεν την είχαμε φανταστεί. Η κραυγή «Μάνα» στο μικρό αγόρι βγαίνει πια μέσα από τα σπλάχνα μας 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ