Ποιος θεωρεί τη Θεσσαλονίκη το "ελληνικό Σικάγο";

Facebook Twitter
0

Ο Αμερικάνος συγγραφέας Άλαν Φερστ, τοποθετεί τη δράση του τελευταίου του βιβλίου "Spies of the Balkans" στη Θεσσαλονίκη, τη περίοδο 1940-1941. Ήρωάς του, ένας Έλληνας αστυνομικός, ο Κώστας Ζαννής.

Με αυτή την αφορμή, έδωσε λίγο καιρό πριν μια συνέντευξη στον Κώστα Καλφόπουλο, που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στη Θεσσαλονίκη, στο απόσπασμα που ακολουθεί:

"-Τι ήταν αυτό που μετατόπισε το ενδιαφέρον σας και την πλοκή του μυθιστορήματος στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα;

-Το βασικό, και ταυτόχρονα συναρπαστικό σχετικά με την Ελλάδα, την οποία όλοι γνωρίζουμε από την κλασική, αρχαιοελληνική περίοδο της ιστορίας, είναι η θέση και η «παρουσία» της στα Βαλκάνια. Οταν διάβασα σχετικά βιβλία για τη Θεσσαλονίκη, μού θύμισε το Σικάγο, κάτι σαν ένα «ελληνικό Σικάγο», με την έννοια ότι είναι η «δεύτερη πόλη», άγρια και σκληρή, με σημαντική ιστορία. Είναι ένας εξαιρετικός τόπος και μία πολύ καλή αφορμή να αφηγηθείς μία ιστορία που εκτυλίσσεται εκεί.

- Η Θεσσαλονίκη είναι περισσότερο μια μεσευρωπαϊκή πόλη παρά μια χαρακτηριστική ελληνική πόλη, και συνδέεται ιστορικά με πολιτικές δολοφονίες, από τον Πολκ (1948) μέχρι τον Λαμπράκη (1963). Μήπως ήταν κι αυτός ένας πρόσθετος λόγος που την επιλέξατε και, επί πλέον, πώς οργανώσατε το υλικό σας;

- Επισκέφθηκα τη Θεσσαλονίκη και, φυσικά, διάβασα και σχετικά βιβλία. Βέβαια, έχω διαβάσει και το «Ζ», του Β. Βασιλικού, αφού όμως πρώτα είχα δει την ταινία του Κ. Γαβρά. Ισως έτσι, έμαθα και κάτι για το «πνεύμα της πόλης», σχετικά με τους «ήρωές» της, τους εργάτες, τους δημοσιογράφους, τους πολιτικούς σε συγκεκριμένες περιόδους και, κυρίως, την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πόλεμου, κάτι που βρήκα ιδιαίτερα ελκυστικό. Επί πλέον, βρήκα ιδιαίτερα γοητευτικό το κέντρο της πόλης και, κυρίως, την Εγνατίας."

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ