Μισογύνηδες Γάλλοι εναντίον πουριτανών Αμερικανών

Facebook Twitter
0

Toυ Ηλία Νικολαίδη από www.tovima.gr

«Ο εισαγγελέας είναι υπερβολικός», «Είναι δυνατόν να μην τον αφήνει να πάει σπίτι του;», «Ο Ντομινίκ Στρος Καν κρατείται στο Χάρλεμ δίπλα σε τοξικομανείς;», «Το τεκμήριο της αθωότητας;», ψάλλουν χορωδιακά οι Ευρωπαίοι ελαφρώς παραβλέποντας τη σημασία του γεγονότος, όπως κι αν συνέβη (ένας κορυφαίος πολιτικός παράγοντας φέρεται να αντιδρά σαν κοινός τραμπούκος!). Οι Αμερικανοί πασχίζουν να αποδείξουν ότι έχουν ένα εξόχως αυστηρό και δημοκρατικό δικαστικό σύστημα, ειδικά όταν διαχειρίζεται υποθέσεις με τόσο πιπεράτες λεπτομέρειες. Γιατί, αλήθεια, τόση ένταση; Τι έχει να πει η ποπ κουλτούρα επ’ αυτού; Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πολλά.

Tο επεισόδιο 12 των τηλεοπτικών «Απαράδεκτων» στην αυγή της δεκαετίας του 90 αρχίζει βρίσκοντας την παρέα των πρωταγωνιστών σε πυρετώδες άγχος. Ο γάλλος φίλος, ο Ζεράρ (τον υποδύθηκε ο Ζανό Ντανιάς) αναμένεται στην Αθήνα και ο Γιάννης έχει αναλάβει να τον φιλοξενήσει. Οι ήρωες καταφεύγουν σε υπερβολές με τις οποίες θεωρούν πως θα ευχαριστηθεί ο παριζιάνος επισκέπτης: η Δήμητρα αγοράζει ροκφόρ ενώ ο Σπύρος με τον Βλάσση ζητούν από τον διαχειριστή να αλλάξει την είσοδο της πολυκατοικίας (!) επειδή «δεν κάνει για Γάλλο».

Ο Ζεράρ τελικώς καταφτάνει όμως δεν είναι ακριβώς ο γοητευτικός Ευρωπαίος με τους λεπτούς τρόπους που ανέμεναν. Ακουμπά τα πόδια του πάνω στο τραπέζι, αναζητά μανιωδώς γυναικεία συντροφιά και τελικώς «ρίχνεται» χοντροκομμένα και επίμονα στην παντρεμένη Δήμητρα. Η σπαρταριστή επωδός του Γιάννη για τον παριζιάνο φίλο είναι: «Δεν ήταν έτσι ο Ζεράρ!».

Προσπερνώντας τους απλοϊκούς συμβολισμούς σχετικά με τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην «πολιτισμένη» Ευρώπη έρχεται κάποιος αντιμέτωπος με ένα διαφορετικό (μα εξίσου απλοϊκό) στερεότυπο: εκείνο των μισογύνηδων, arrogant Γάλλων. Και, πράγματι, ανατρέχοντας σε ακόμα περισσότερα παραδείγματα (οι συγγραφείς Μισέλ Ουελμπέκ και Πολ Μοράν είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις) μπορεί κάποιος να το οριοθετήσει.

Είναι η γαλλική κουλτούρα; Είναι ο άνετος (και σίγουρα σέξι) τρόπος με τον οποίο ο Ζαν Πολ Μπελμοντό το έπαιζε αλήτης, αποπλανούσε ή έκανε τα εγκλήματά του στο «Χωρίς ανάσα» του Ζαν Λικ Γκοντάρ; Ένας θεός ξέρει. Έπειτα, πολύ πριν τον Στρος Καν υπάρχει ο Πολωνογάλλος Ρομάν Πολάνσκι που το 1977 κατηγορήθηκε για το βιασμό της 13χρονης Σαμάνθα Γκέιμερ στο Λος Άντζελες, συνελήφθη πέρυσι στην Ελβετία μα τελικά δεν εκδόθηκε. Πλέον αν βρεθεί σε αμερικανικό έδαφος απειλείται με κάθειρξη ως πενήντα ετών μα στην Ευρώπη οι ταινίες του μπαίνουν στις λίστες με τις καλύτερες της χρονιάς.

Αν η υπόθεση ενός διάσημου σκηνοθέτη ξεσήκωσε θύελλες και έφτασε την αμερικανική δικαιοσύνη στα άκρα, φανταστείτε τι θα συμβεί στην περίπτωση του Ντομινίκ Στρος Καν. Τι είναι όμως εκείνο που κάνει τους Αμερικανούς τόσο ευαίσθητους στα σεξουαλικής φύσης σκάνδαλα; Οι Αμερικανοί έχουν ήδη παρακολουθήσει με ηδονοβλεπτική μανία τις καταθέσεις του Μπιλ Κλίντον στον Κένεθ Σταρ, με κάθε μικρή λεπτομέρεια της προεδρικής μοιχείας να αναπαράγεται σε εθνικό δίκτυο. Ο Φίλιπ Ροθ δεν έβαλε τυχαία το σχόλιό του πάνω στη σεμνοτυφία και τον πουριτανισμό, το βραβευμένο με PEN/Faulkner Ανθρώπινο Στίγμα (Πόλις) να εκτυλίσσεται το ίδιο καλοκαίρι με τις αποκαλύψεις περί Λιουίνσκι, πούρων και λεκιασμένων φορεμάτων. «Ήταν το καλοκαίρι όταν το πέος ενός προέδρου βρισκόταν στο μυαλό του καθενός», έγραφε. Όλα δείχνουν πως η Αμερική θα περάσει ένα αντίστοιχο καλοκαίρι φέτος.

Αντίστοιχα, το 2001 ο Τζόναθαν Φράνζεν, αρκετά χρόνια προτού χριστεί «σπουδαίος Αμερικανός μυθιστοριογράφος» από το Time κατέστρεφε την ακαδημαϊκή καριέρα ενός από τους ήρωές του, του μεσαίου Λάμπερτ στις Διορθώσεις (Ωκεανίδα), βάζοντας μια νεαρή φοιτήτρια να τον κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση. Είναι όμως μονάχα η κραυγαλέα αντίθεση της αμερικανικής σεμνοτυφίας με την ευρωπαϊκή ελευθεριότητα που δίνει τόση σημασία στη συγκεκριμένη υπόθεση;

Ως απάντηση κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για τη Λουίζ (και λιγότερο για τη Θέλμα), από το κινηματογραφικό «Θέλμα και Λουίζ» του Ρίντλεϊ Σκοτ (1991). Η σεξουαλικά κακοποιημένη μα σίγουρα ψωμωμένη γκαρσόνα Λουίζ δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της σε αυτό το road movie. Σα να μην έφτανε αυτό, βρίσκει σύμμαχο στο ταξίδι της την καταπιεσμένη, συντηρητική Θέλμα. Οι Αμερικανοί μοιάζουν έτοιμοι να συγκινηθούν και να υποστηρίξουν κάθε ιστορία ηρωισμού, ειδικά με πρωταγωνίστριες όμορφες γυναίκες.

Στην αμερικανική ζωή, ως νέα Λουίζ προβάλλει η ηρωική καμαριέρα που τα έβαλε με τον πρόεδρο του ΔΝΤ. Η αμερικανική δικαιοσύνη καλείται να παίξει τον ενοχικό ρόλο της Θέλμα. Και αν πιστέψουμε τις χαμηλόφωνες φήμες που ακολουθούσαν τον -αθώο ή ένοχο- Ντομινίκ Στρος Καν, ο τελευταίος ήταν ανέκαθεν ακριβώς έτσι, σαν τον Ζεράρ!

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ