Stain

Facebook Twitter
0

Την περασμένη Τετάρτη, λίγο μετά τις 9 το βράδυ παρουσιάστηκε στο Fragile Bar το καινούργιο art based περιοδικό Stain. Το πρώτο τεύχος έχει τίτλο Arrivals, δηλαδή Αφίξεις και παρουσιάζει τη δουλειά εννέα νέων δημιουργών των εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών. Η ομάδα που εμπνεύστηκε και εργάστηκε για το περιοδικό απαρτίζεται από τέσσερα νέα άτομα, τους Χρύσανθο Χριστοδούλου, Χλόη Πίσσα, Άννα-Μαρία Ιακώβου και Στέργιο Βρίζα. Εκ των οποίων, η δουλειά των δύο πρώτων παρουσιάζεται στο πρώτο τεύχος, οι άλλοι δυο υπογράφουν τα κείμενα στις σελίδες του εντύπου, ενώ η έκδοση και η παραγωγή του περιοδικού έχει γίνει με δικά τους μέσα.

Η ταράτσα γέμισε γρήγορα από φίλους του περιοδικού, που ήρθαν να γνωρίσουν τους δημιουργούς του και να προμηθευτούν τα πρώτα αντίτυπα. Περιοδικά μοιράζονταν ανάμεσα στις παρέες και ανανεώνονταν τακτικά με καινούργια. Κατά τις 10 και μισή, από τον βιντεοπροβολέα του μαγαζιού παρουσιάζεται ένα μικρό βίντεο που μας συστήνει με την ομάδα του περιοδικού και το περιεχόμενο του. Το κοινό ξεσπά σε χειροκροτήματα στην εικόνα των φωτογραφιών, των φίλων τους καλλιτεχνών, που παρουσιάζει το έντυπο. Παίρνω στα χέρια μου ένα αντίτυπο. Το εξώφυλλο είναι ιδιαίτερο, μυστήριο και πολύ ενδιαφέρον.

Ξεφυλλίζοντας το Stain θα δεις ένα απίστευτα μίνιμαλ αλλά εξαιρετικό artwork, με τις φωτογραφίες, από τα έργα των καλλιτεχνών που παρουσιάζονται, σε πρώτο πλάνο να "λερώνουν" το λευκό χαρτί και λιγοστές σκέψεις/στίχους γύρω από τη θεματολογία της δουλειάς του καθενός να τις πλαισιώνουν. Συνολικά 40 σελίδες, περικλείουν τη δουλειά και την καλλιτεχνική έκφραση εννέα εικαστικών δημιουργών και φωτογράφων -Nikoletta Antonakou, Kwstantinos Doumpenidis, Marika Bigoni, Chrysanthos Christodoulou, Tati Kami, Lucia Calfapietra, Yana LOuloudi, Chloe Pissa, Liza Zissis- μέσα από την ενότητα Αφίξεις του πρώτου τεύχους. Εικόνες που θα μπορούσε να δεις σε κάποιο μουσείο ή γκαλερί αποτυπώνονται στις σελίδες ενός περιοδικού χωρίς να χάνουν τίποτα από την αμεσότητα της ζωντανής παρατήρησης.

Στην πρώτη σελίδα διαβάζω:

 

"Χαρτιά γεμάτα κηλίδες από μελάνι. Απλά στη σωστή σειρά. Αν όλο αυτό είναι καθαρό, λόγισε με για λεκέ, αν εδώ είναι ένα λευκό χαρτί που περιμένει να ζωγραφιστεί, πάρε με για μουτζούρα. Μόνο μην πιστεύεις πως υπάρχει κάτι για να λερωθεί, μόνο πίστεψε πως υπάρχει ένα λευκό χαρτί για να αφήσεις κι εσύ το σημάδι σου."

Αυτός ακριβώς φαίνεται να είναι ο σκοπός των τεσσάρων δημιουργών του Stain. Θέλουν να αφήσουν το δικό τους στίγμα/ λεκέ/ καλλιτεχνική άποψη στο χαρτί και στο κοινό που ενδιαφέρεται για τις τέχνες και θέλει συνεχώς να ενημερώνεται για τις καινούργιες τάσεις και να γνωρίζει την προσωπική δουλειά νέων καλλιτεχνών. Οι εμπνευστές του Stain προσπαθούν να μας μυήσουν και να μας συστήσουν καινούργια πρόσωπα, νεωτεριστικές εικαστικές εκφράσεις, και γιατί όχι, μας καλούν να στιγματίσουμε και εμείς τις λευκές σελίδες της τέχνης.

Το περιοδικό θα κυκλοφορεί ελεύθερα σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αλλά και ιντερνετικά στο stainproject.blogspot.com.

 

Αξίζει να το διαβάσετε. Αναζητήστε το!

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ