Ένα αντίο στον καλύτερο μου φίλο

Facebook Twitter
0

Την περασμένη Παρασκευή πέθανε ο καλύτερος φίλος μου, ο Δημήτρης. Είχε την χειρότερη μορφή λευχαιμίας, έφυγε απ την ζωή μετά από τρεις μήνες.Όταν την Κυριακή επέστρεψα απ την κηδεία, έβαλα μερικά κομμάτια της Bjork.  Ήταν απ τις αγαπημένες του, αν και δεν νομίζω να του άρεσε τόσο η μουσική της, υποθέτω ότι έβρισκε σε αυτή κάτι το εξωπραγματικό, όπως ήταν και ο ίδιος.Μερικές φορές τον κορόιδευα, του έλεγα «είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στην Αθήνα που ακούει Love radio και του αρέσει η Bjork». Δεν μου απαντούσε, ανασήκωνε βαριεστημένα τους ώμους σαν να μου έλεγε «έτσι είμαι τι θες να κάνω».

Πέντε μέρες μετά τον θάνατο του και προσπαθώ ακόμα να χειριστώ το πένθος μου. Με βοηθάει η δουλειά. Είναι ένα ουδέτερο μέρος, με ανθρώπους που δεν τον γνώριζαν, δεν έμαθαν ποτέ για την τρίμηνη περιπέτεια του, σχεδόν χάρηκα που η κηδεία έγινε Κυριακή και όχι Δευτέρα και δεν αναγκάστηκα να λείψω δίνοντας εξηγήσεις.

Στην Αθήνα τον θυμίζουν τα πάντα. Θα περάσει καιρός για ναδιασχίσω την Αχαρνών, περνώντας έξω απ το σπίτι του, να ανέβω στο Λόφο του Στρέφη όπου βρισκόταν το αγαπημένο μας Decadence, να πάω για φαγητό στο Φίλεμα ή να δω την στάση «Σίδερα» στο Χαλάνδρι που ένα βράδυ κατεβήκαμε πιωμένοι, ξεχνώντας τα σουβλάκια στο ταξί.

Μαζί με τον Δημήτρη την Κυριακή κηδεύτηκαν και εκατοντάδες μικρά pop κομματάκια του εαυτού μου, των τελευταίων είκοσι χρόνων. Ιστορίες απ το παρελθόν που για να αποκτήσουν την ίδια δυναμική στο παρόν, πρέπει να ειπωθούν και από τους δυο πρωταγωνιστές. Το να ξετυλίγεις το νήμα μόνος σου, δεν έχει νόημα.Το κατάλαβα πριν λίγο διαβάζοντας την στήλη «Οι Αθηναίοι» με τον απολαυστικό κύριο Μπάτμαν στην έντυπη Lifo.

Πριν χρόνια είχα πάει μαζί του για πρώτη φορά στο μπαρ. Είναι ίσως η νύχτα που έχουμε  ανακαλέσει τις περισσότερες φορές στις συζητήσεις μας.Από την άφιξη μας με το ταξί που έψαχνε το μπαρ(«Δεν γράφει Μπάτμαν είναι μια διαφήμιση μπύρας έξω απ το μπαρ») μέχρι το διάλογο με τον dj-ιδιοκτήτη.

Ο Δημήτρης μετά από τρία ποτά του είχε ζητήσει το «Αυτή η νύχτα μένει» απ την ομώνυμη ταινία, λέγοντας μόνο τον τίτλο, χωρίς να σκεφτεί ότι υπάρχει ομώνυμο κομμάτι του Καζαντζίδη.«Στελάρας» του λέει και μετά από πέντε λεπτά ακούγεται το «Αυτή η νύχτα μένει» απ τον Στέλιο Καζαντζίδη. Μας είχε φανεί τόσο αστείο. Προσπαθούσαμε να πνίξουμε τα γέλια μας ανάμεσα σε μεθυσμένους θαμώνες που το τραγουδούσαν με κλειστά τα μάτια.

Όταν διάβασα την στήλη ήθελα να τον πάρω τηλέφωνο, να ξαναπούμε τα ίδια και τα ίδια για τη συγκεκριμένη νύχτα με αυτές τις λεπτομέρειες που μόνο οι φίλοι, δεν βαριούνται να συζητούνΈφυγε σε μια εποχή που τον είχα ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Όταν όλα γύρω μας καταρρέουν, προσπαθούμε να κρατηθούμε από ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά για εμάς.Δεν είναι ότι δεν έχω άλλους φίλους αλλά ο κολλητός πάντα είναι ένας. Τουλάχιστον είμαι τυχερός που τελευταία είκοσι χρόνια, είχα τον Δημήτρη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ