Καλώς ήρθες μάλλινο

Facebook Twitter
0

Αρχές Οκτωβρίου. Συζητάω με τη φίλη Μ. την κλασική ταλαιπωρία της μετακίνησης καλοκαιρινών-χειμωνιάτικων και την οργάνωση των ρούχων τεσσάρων ατόμων στις ντουλάπες ενός διαμερίσματος. Πέρα από τα πρακτικά, καταλήγουμε και στο θεωρητικό συμπέρασμα ότι το κλίμα έχει αλλάξει, δεν έχει το κρύο που είχε παλιά και κανείς μας δεν φορά πλέον τα χοντρά πουλόβερ που θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία. Η συζήτηση μού ήρθε στο μυαλό την Παρασκευή το απόγευμα, όταν στο τηλέφωνο με την Ν. και με επίκαιρο θέμα συζήτησης το πετρέλαιο θέρμανσης, την άκουσα να δηλώνει ότι φέτος δεν έχει σκοπό να ανάψει και πολύ το καλοριφέρ του σπιτιού της. «Το έχω πάρει απόφαση», μου είπε. «Μια ζακετούλα παραπάνω και θα είμαστε εντάξει.»

Φέτος θα φορεθούν τα χοντρά. Η Ν. δεν είναι η μόνη που έχει προετοιμάσει τον εαυτό της για διαφορετικές από το συνηθισμένο ενδοδιαμερισματικές θερμοκρασίες και μάλιστα χωρίς να ανήκει σε κάποια ομάδα ‘υψηλού κινδύνου’ ως προς τα οικονομικά. Με το πετρέλαιο όμως θέρμανσης να έχει χτυπήσει το ένα ευρώ, τα απλήρωτα κοινόχρηστα στο κόκκινο και τα πορτοφόλια σε κατάσταση λιγοθυμίας, τα κλιματιστικά και τα αερόθερμα απέκτησαν νέα ενδιαφέρουσα προοπτική και ο στιλιστικός κώδικας του χειμώνα έκανε στροφή προς το μαλλινότερο. Όχι απλώς θα ξεχάσουμε το πρόσφατα παγιωμένο νεοελληνικό στιλάκι με το κοντομάνικο στο σαλόνι τον Ιανουάριο, αλλά θα φορέσουμε και εκείνα τα παλιά, ξεχασμένα ζιβάγκο που, για κάποιο λόγο, δεν είχαμε πάρει απόφαση να δώσουμε.

Τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι πραγματικά παγωμένες μέρες έγιναν είδος προς εξαφάνιση, το εργασιακό πρωτόκολλο επέβαλε χώρους ζεστούς σαν την καρδιά μας και στα σπίτια η θερμοκρασία ήταν εκεί που επέτρεπε κι ένα παράθυρο μισάνοιχτο για όσους καπνίζουν. Ακόμη ένα πράγμα που άλλαξε φέτος. Πέρυσι, τα κρούσματα ήταν ενδεικτικά. Κάποιοι καθυστερούσαν τα κοινόχρηστα, άναβαν λιγότερο την αυτόνομη θέρμανση, άρχισαν να συνειδητοποιούν το κονδύλι. Τώρα όμως τα κρυοπαγήματα έγιναν εφιάλτης στον ύπνο όλων, καθώς η συρρίκνωση του εισοδήματος αφορά τους κανονικούς ανθρώπους στο σύνολό τους  και όχι εκείνους που συνηθίζαμε να ονομάζουμε ‘φτωχούς’. Στις μάντρες πώλησης ξύλων για το τζάκι γίνεται ο κακός χαμός, ενώ τα chat για τις σόμπες γκαζιού έχουν από βδομάδες ανάψει. Κοινωνιολογικές μελέτες εξηγούν πως ‘ανωτέρα βία’ οι συνήθειες αλλάζουν άρδην και προφανώς η θέρμανση ακολουθεί το επίσημο μοντέλο. Ίσως το κοινό αίσθημα ή η πραγματική αντοχή μας στο κρύο να μην έχει αυτή την ελαστικότητα, στο πρακτικό πεδίο όμως τα μέτρα λαμβάνονται άμεσα, με κεντρικό άξονα την οικονομία και την δημιουργία οικογενειακής θαλπωρής στο πνεύμα των δύσκολων ημερών μας.

Φέτος θα φορεθούν και τα παλιά. Αυτά που είχαν ξεμείνει στη ντουλάπα, περιμένοντας την απόσυρση. Τώρα που όλοι προσπαθούν από κάπου να κόψουν, μια ανασκαφή στα αποφόρια παίρνει το χαρακτήρα ανανέωσης της γκαρνταρόμπας. Νέο-vintage, recession fashion ή εχέμυθες ανταλλαγές μεταξύ φίλων και συγγενών, οι διάφοροι όροι απλώς περιγράφουν το ίδιο πράγμα. Οι πασαρέλες μπορεί να μην έχουν πιάσει την έκταση της νέας τάσης, οι ελληνικοί δρόμοι θα είναι όμως φέτος γεμάτοι με ανθρώπους ντυμένους με την τελευταία λέξη της περυσινής, προπέρσινης κλπ. μόδας. Για τον ίδιο λόγο πιστεύω ότι φέτος θα είναι τάση και τα μακριά μαλλιά. Αυτά που δεν θέλουν κόψιμο. Σταθερά και απόλυτα, η νέα τάξη πραγμάτων επεμβαίνει στη ζωή μας έως και στα πιο προσωπικά. Μέχρι, ας πούμε, το βρακί που θα βάλουμε. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ