"Η Θεσσαλονίκη κρύβει πολλές ωραίες βόλτες. Θα ήθελα να δω αν ακόμα σε φέρνουν στο κέντρο του κόσμου."

Facebook Twitter
0

Σήμερα στις 19:30 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αμύνης 27, η Βάσια Τζανακάρη θα παρουσιάσει το τελευταίο της βιβλίο "Τζόνι & Λούλου", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Αναστασία Γρηγοριάδου και ο Άρης Δημοκίδης.

Οι κεντρικοί ήρωες περνάνε από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του road trip που κάνουν. Επίσης, η συγγραφέας έχει περάσει τα φοιτητικά της χρόνια εδώ. Με αυτή την αφορμή της ζητήσαμε να μας απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις για την πόλη, και όχι μόνο.


Πού ήταν το πρώτο σου σπίτι εδώ; Ποιο ήταν το αγαπημένο σου μαγαζί ή μέρος τη περίοδο που ήσουν φοιτήτρια;

Το πρώτο μου σπίτι βρισκόταν στην Εθνικής Αμύνης, ένα παλιό και κρύο διαμέρισμα στον έκτο. Ήταν πολύ μεγάλο και από το μπαλκόνι έβλεπα τα Κάστρα απ’ τη μια, τη θάλασσα απ’ την άλλη. Από μαγαζιά, ξημεροβραδιαζόμουν στο Berlin, στο Μπαχτσέ Τσιφλίκ, στο Λούκι Λουκ, στο SilverDollar και για καφέ πήγαινα στο Φρουτότυπο στη Nαυαρίνου και στο Αστόρια. Κάποια απ’αυτά έχουν κλείσει χρόνια τώρα, κάποια άλλα έχουν γίνει αγνώριστα. Τα αγαπημένα μου μέρη στη Θεσσαλονίκη ήταν η πλατεία Ναυαρίνου, η παραλία στο Λευκό Πύργο και οι δρόμοι γύρω από την Αγία Σοφία. Τότε ένιωθα πως μια στάση σ' αυτά σε έβαζε στο κέντρο του κόσμου. 

 

Μετά από τόσο καιρό που επιστρέφεις στη πόλη, υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδρομή που θα 'θελες να κάνεις ή κάποιο μέρος να επισκεφτείς;

Θα ήθελα να κάνω μια βόλτα με το βεσπάκι που είχα τότε. Θα περάσω μπροστά από το σπίτι μου για να δω αν μένει κανείς –πάντα το κάνω αυτό με τα προηγούμενα σπίτια μου, μια βόλτα γύρω από τη Ναυαρίνου, μια στη θάλασσα. Η Θεσσαλονίκη κρύβει πολλές ωραίες βόλτες. Θα ήθελα να δω αν ακόμα σε φέρνουν στο κέντρο του κόσμου.

 

Αν έκανες εσύ ένα road trip, ποιο προορισμό θα διάλεγες;

Τα ταξίδια με αυτοκίνητο είναι μαγικά. Προσωπικά, μού επιτρέπουν να κρατάω τον δικό μου ρυθμό, να μαζεύω περισσότερες εικόνες, να νιώθω περισσότερο ταξιδιώτης και λιγότερο τουρίστας. Μού αρέσει να ταξιδεύω με την οικογένειά μου, τους ανθρώπους μου. Το roadtrip του περσινού καλοκαιριού ήταν Αθήνα- Βελιγράδι –και πιο πάνω, μια βόλτα μέχρι Ουγγαρία, όπου κατάλαβα ότι Europeisourplayground. Θα ήθελα κάποτε να διασχίσω την Αμερική, επιλέγοντας μια νότια διαδρομή. Η επιστροφή στην εφηβεία είναι ένα ταξίδι που θα κάνεις μια τουλάχιστον φορά στη ζωή σου κι εγώ θα ήθελα να ξανασυναντήσω τον Σέιλορ και τη Λούλα από την Ατίθαση Καρδιά.

 

Οι εικόνες και η ατμόσφαιρα της πόλης που περιγράφονται όταν η Λούλου ήταν έφηβη είναι εικόνες της φαντασίας σου ή τις είχες βιώσει όσο σπούδαζες εδώ;

Όσα περιγράφω είναι βιώματα της κεντρικής ηρωίδας και η ηρωίδα αυτή είναι η Λούλου. Μια σκέψη που κάνω συχνά είναι ότι οι ήρωες σου κλέβουν από τη φαντασία σου και από τις αναμνήσεις σου αδιακρίτως. Όσο για μένα, δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι μπορώ να βάλω μια γραμμή στο τι είναι φαντασία και τι βίωμα. Η παρέα της Λούλου, φερ’ ειπείν, γεννήθηκε από τη φαντασία μου. Αλλά δεν παίρνω κι όρκο ότι κάποια στιγμή δεν είχα συναντήσει αντίστοιχες εικόνες, που μετά τις ξέχασα, και αργότερα όταν τις χρειάστηκα τις ανέσυρα πιστεύοντας ότι είναι φανταστικές. Γιατί αυτό που γράφεις είναι fiction, είναι μια φανταστική ιστορία, με τη δική σου ματιά, τα δικά σου αφηγηματικά εργαλεία, αλλά όχι με τις δικές σου αναμνήσεις. Οι ήρωες έχουν δική τους ζωή, δικές τους μνήμες, δικές τους αντιδράσεις. Έχουν δικά τους ονόματα και ξέρεις ότι είναι ολοκληρωμένοι όταν λες και ξαναλές τα ονόματά τους και σου 'ρχονται στο μυαλό μόνο ο Τζόνι, η Λούλου, η Μέλπω, ο Νικόλας και κανένας απ' όσους σε βοήθησαν να τους ζωντανέψεις. Αλίμονο αν θυμόμαστε διαρκώς πως και τι και ποιος έδωσε πνοή στον άνθρωπο. Σημασία έχει η ζωή του. Το πόσο απέχουν οι χαρακτήρες από την πραγματικότητα είναι μια γεωμετρία που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα.


+

Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Βάσιας Τζανακάρη*

Wonderful Life - Η συγγραφέας Βάσια Τζανακάρη γράφει για τα eigthies που έζησε.

Η Καλεσμένη της Ημέρας: Τα Αγαπημένα Πράγματα της Βάσιας Τζανακάρη

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ