["ΠΟΠ!"] Αφιέρωμα στους Kraftwerk

Facebook Twitter
0

 

 

 

The Model

Πριν από 30 χρόνια ακριβώς, στο Νο1 της Μεγάλης Βρετανίας πήγαινε για πρώτη (και τελευταία) φορά το γκρουπ που σχεδόν εφηύρε την ηλεκτρονική μουσική. Οι Γερμανοί Kraftwerk, που δημιουργήθηκαν το 1970, επηρέασαν τρομερά την ποπ μουσική και ήταν οι πρώτοι που γνώρισαν επιτυχία με πρωτοποριακές ηχογραφήσεις που αξιοποιούσαν τις νέες τεχνολογίες των κομπιούτερ και των συνθεσάιζερ.

 

Αυτή είναι η διαχρονική τους επιτυχία The Model

 

 

 

Και αυτή είναι η ιστορία της.

 

Το Model (μουσική Hütter και Bartos, στίχοι Emil Schult) ηχογραφήθηκε το 1978. Μπήκε στον δίσκο τους Man-Machine και κυκλοφόρησε ως single στη Γερμανία, χωρίς τρομερή επιτυχία.

 

 

Έπρεπε να περάσουν άλλα τρία χρόνια μέχρι η εταιρία τους να αποφασίσει να το βάλει ως b-side στο πρώτο single του επόμενού τους δίσκου που ήταν το Computer Love (στη μελωδία του οποίου βασίστηκε το Talk των Coldplay).

 

 

 

To Computer Love έφτασε μέχρι το Νο36 του βρετανικού τσαρτ το καλοκαίρι του 1981. Όταν όμως κάποιοι Djs άρχισαν να παίζουν στο ραδιόφωνο το b-side, δηλαδή το Model, η εταιρία αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία και σ' αυτό.

 

Επανακυκλοφόρησε το single αλλάζοντας τη σειρά των τραγουδιών (βάζοντάς το Model στην πρώτη πλευρά), παρ' ό,τι το συγκρότημα δεν συμφωνούσε αρχικά μ' αυτή την απόφαση. Κακώς. Τον Φεβρουάριο του 1982 οι Kraftwerk ήταν στο Νο1 και το τραγούδι τους θα έμενε στο τοπ 75 για 21 εβδομάδες...

 

 

 

Εκπομπές online

Με αφορμή τα 30 χρόνια απ' την εβδομάδα που το Model πήγε στο Νο1, ο ψηφιακός ραδιοσταθμός του BBC Radio 6 Music έπαιξε μια σειρά εκπομπών ή και ντοκυμαντέρ σχετικά με τους Kraftwerk.


Επέλεξα τρεις. Μπορείτε να τις ακούσετε online:


Kraftwerk: The Men Who Invented Pop

Εξαιρετικό ημίωρο ραδιο-ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει ο Alex Kapranos των Franz Ferdinand. Σ' αυτό μαθαίνουμε τα πάντα για την ιστορία των Κ. και ακούμε ενδιαφέρουσες δηλώσεις από μουσικούς που αγάπησαν και επηρεάστηκαν απ' αυτούς: David Bowie, Underworld, W. Orbit, Ladytron, Hot Chip κ.α. (Διαθέσιμη ως και την Τετάρτη)

 

Andrew Collins Meets the Man Machine

Ημίωρη συνέντευξη με τον Ralf Hutter, ιδρυτικό μέλος των Kraftwerk.

(Διαθέσιμη ως και την Πέμπτη)

The Man Machine: Kraftwerk, Krautrock and the German Electronic  Revolution

Ο Jarvis Cocker εξετάζει την επιρροή που είχαν οι Kraftwerk αλλά και άλλα γερμανικά συγκροτήματα της Krautrock στη μουσική, με δηλώσεις από μέλη του συγκροτήματος και ένα σωρό άλλους γνωστούς καλλιτέχνες.

(Διαθέσιμη ως και την Κυριακή)

 

 

 

Οι Kraftwerk και ο Bowie

Την περίοδο που ο David Bowie ζούσε και ηχογραφούσε στο Βερολίνο ήρθε σε επαφή με τη μουσική του Γερμανικού συγκροτήματος – κάτι που τον βοήθησε να αλλάξει τον ήχο του, εμπλουτίζοντάς τον με ηλεκτρονικά στοιχεία. Το krautrock και οι Kraftwerk επηρέασαν όσο τίποτε άλλο την τριλογία (Low"Heroes" και Lodger) που έβγαλε στα τέλη των '70ς ο Bowie, με αποκορύφωμα το άλμπουμ "Heroes" στο οποίο υπάρχει το V-2 Schneider.

 

 

Ο τίτλος του τραγουδιού παραπέμπει φυσικά στον Florian Schneider.

 

Ο Schneider και το άλλο βασικό μέλος των Kraftwerk ο Ralf Hütter ήταν ιδιαίτερα κολακευμένοι με το ενδιαφέρον του Bowie για τη μουσική τους, πόσω μάλλον που αυτός είχε συνεργαστεί με τον Iggy Pop του αγαπημένου τους συγκροτήματος, των Stooges.

 

Το 1977 μάλιστα, οι Kraftwerk έγραψαν ένα τραγούδι που αναφέρει το δίσκο του Bowie Station to Station αλλά και τις συναντήσεις τους μαζί του και με τον Iggy Pop.

 

Το τραγούδι αυτό ήταν τον Trans-Europe Express.

 

 

 

Trans-Europe Express
From station to station
back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express

 

 

Εξώφυλλα Δίσκων

 

 

Kraftwerk (1970)

Kraftwerk 2 (1972)

Ralf und Florian (1973)

Autobahn (1974)

Radio-Activity (1975)

Trans-Europe Express (1977)

The Man-Machine (1978)

Computer World (1981)

Electric Cafe (1986)

 

Tour de France Soundtracks (2003)

 

 

 

Και ένα λάιβ

Οι συναυλίες των Kraftwerk ήταν πάντα προχωρημένες και από αισθητικής αλλά και από τεχνολογικής άποψης.

 

 

Το 2005 έπαιξαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και όσοι πήγαν έμειναν άφωνοι. Δυστυχώς δεν πήγα – και θα το μετανιώνω για πάντα. Αγόρασα όμως το dvd της περιοδείας και έμεινα κι εγώ άφωνος, έστω και από μακριά, έστω και απ' την οθόνη της τηλεόρασης.

 

 

 

 

 

##### 

 

 

 

  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ