ΚΙΝΗΣΗ

[ΝΕΟ BLOG] "Σπόρτιγκ".

Facebook Twitter
0

Η γειτονιά είναι ο μικρόκοσμος στον οποίο ζεις, αναπνέεις και κοινωνικοποιείσαι. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν εκεί. Αν δεν ενδιαφέρεσαι και δραστηριοποιείσαι για το τί συμβαίνει δίπλα από την πόρτα σου, συμβάλεις στην απαξίωση του μέρους όπου ζεις και μοιραία έρχονται μετά τα ghetto ή τα gentrification -και δυστυχώς δεν σε εξιλεώνουν όσα ευρώ και να στείλεις στα παιδάκια της υποσαχάριας Αφρικής. Ξεκινάμε το blog για τα Πατήσια με ένα κείμενο για την ομάδα-σύμβολο της γειτονιάς μας, το Σπόρτιγκ. Είμαστε ανοικτοί σε ιδέες.

Το θρυλικό «Σπόρτιγκ» αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα της γειτονιάς των Πατησίων. Το ιστορικό γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ηλία Ζερβού 89 και Σαρανταπόρου, δίπλα ακριβώς στο σταθμό του Αγ. Ελευθερίου, κατασκευάστηκε το 1968 και είναι το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο που χτίστηκε στην Αθήνα μετά τον "Τάφο του Ινδού". Έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς φοβερές συναυλίες μεγάλων ξένων και ελληνικών ονομάτων αλλά και σημαντικές πολιτικές ομιλίες, εδώ όμως θα μιλήσουμε μόνο για μπάσκετ.

Ο Αθλητικός Όμιλος Σπόρτιγκ ιδρύθηκε το 1936 στην Αθήνα από μια ομάδα Κωνσταντινουπολιτών, μέλη του ελληνικού συλλόγου Σπόρτιγκ Κλαμπ Κωνσταντινούπολης, που προυπήρχε ήδη από το 1924. Ο σύλλογος καταφέρνει να καταξιωθεί σχεδόν αμέσως, με αξιοσημείωτες διακρίσεις. Το γυναικείο τμήμα της ομάδας έχει κατακτήσει 21 πρωταθλήματα Ελλάδας, έχει 2 συμμετοχές σε φάιναλ φορ Ευρώπης κι έχει σηκώσει ακόμη 3 κύπελλα Ελλάδας και 11 κύπελλα ΕΣΚΑ. Η ανδρική ομάδα πήρε 5 φορές τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος Ελλάδας 1939, 1940, 1946, 1947 και 1961. Την περίοδο 1995-96 αγωνίζεται και πάλι στην Ευρώπη μετά από 15 χρόνια απουσίας και προκρίνεται στις 16 καλύτερες ομάδες του Κυπέλλου Κόρατς. Την κυανέρυθρη φανέλα έχουν φορέσει ιερά τέρατα του ελληνικού μπάσκετ. Η κατά γενική ομολογία κορυφαία ελληνίδα μπασκετμπολίστρια  Άννυ Κωνσταντινίδου είναι μία από αυτούς, όπως επίσης και οι Κλιγκοπούλου, Λαναρά, Βλαντή, Μπεσκάκη, Κομματά, Παπαηλία, Καλέντζου κ.α. Από το ανδρικό τμήμα ξεχωρίζουν τα ονόματα των Ματθαίου, Κολοκυθά, Σταμέλου, Μπαρλά, Διαμαντόπουλου, Αγγελίδη, Καλιγκάρις, Κάππου, Ουίγγινς και Φορντ.

Ενώ η ανδρική ομάδα αγωνιζόταν συνεχώς στην Α1 εθνική κατηγορία, με λίγες μόνο εξαιρέσεις, από το 2000 περίπου ξεκινά η κατρακύλα με τον υποβιβασμό στην Α2 και στη Β Εθνική το διάστημα 2001-06. Το καλοκαίρι του 2006 μας βρίσκει στην Α2 και τα χαμόγελα επιστρέφουν όταν αναλαμβάνει την ομάδα ο Δημήτρης Δρόσος, ο οποίος στήνει με πολλά χρήματα μια υπερομάδα που παίρνει το εισιτήριο για τα μεγάλα σαλόνια. Ο ιδιοκτήτης όμως είχε άλλα όνειρα... Λίγο πριν ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα ο Δρόσος εγκαταλείπει τον Σπόρτιγκ για την ΑΕΚ, οι Πατησιώτες δηλώνουν αδυναμία να συμμετάσχουν στην Α1 κι έτσι κατεβαίνουν στην Α2 με ρόστερ που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις προθεσμίες. Η ομάδα δεν μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστική κι ακολουθεί ο υποβιβασμός στη Β' εθνική. Η απαξίωση σε όλα τα επίπεδα έφερε την ομάδα στη Γ' εθνική για να ακολουθήσει νέος υποβιβασμός και φέτος για πρώτη φορά ο ιστορικός σύλλογος συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑ (τοπικό). Η απαξίωση δεν άφησε ανεπηρέαστο και το γυναικείο τμήμα όταν μετά από 21 πρωταθλήματα και συνεχή παρουσία από καταβολής Α1 υποβιβάστηκε στην Α2 εθνική κατηγορία το 2008 και ως σήμερα δεν έχει επιστρέψει εκεί που ανήκει.

Η ελπίδα επέστρεψε στο κλειστό της Ηλία Ζερβού τον Ιανουάριο του 2011 με την ανάληψη της διοίκησης από παλαιούς αθλητές - "σημαίες" της ομάδας. Στέλιος Φενέκος, Ντίνος Αγγελίδης, Ανδρέας Πολέμης, Άννυ Κωνσταντινίδου, Όλγα Λαναρά, Σταύρος Ταμβάκης, Γιώργος Τσαγκαρόπουλος κ.α. ανέλαβαν στη δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας του τον σύλλογο και προσπαθούν να σηκώσουν ξανά ψηλά τη φανέλα που οι ίδιοι μάτωσαν στο παρελθόν. Έχουν τεθεί  βάσεις σοβαρής οργάνωσης και το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε από το σύλλογο καμπ για τα παιδιά, σε αναζήτηση νέων ταλέντων. Το Σπόρτιγκ αποτελεί σημαντικότατο πυρήνα αθλητισμού για τα παιδιά της περιοχής με τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Οι ομάδες μάλιστα κορασίδων και νεανίδων συμμετέχουν στην Ά κατηγορία των πρωταθλημάτων της ΕΣΚΑ, ενώ υπάρχουν επίσης τμήματα παίδων, εφήβων, παμπαίδων και παγκορασίδων.

Η ομάδα των Πατησίων αναμφισβήτητα έχει γνωρίσει μεγάλες στιγμές. Ίσως η καλύτερη περίοδος να ήταν το διάστημα 1978-81 διάστημα κατά το οποίο ο Ελληνοαμερικάνος Ντέιβιντ Καλιγκάρις μεσορανούσε και αποτελούσε μαγνήτη για όλους τους μπασκετόφιλους. Για τους νεότερους, αλησμόνητη θα μείνει η δεκαετία του ’90, όταν η ανδρική ομάδα ήταν φόβητρο για όλους τους μεγάλους της Α1. Ανάμεσα στις κορυφαίες στιγμές πρέπει να αναφέρουμε σίγουρα την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1996, όταν η χρονιά άλλαξε στο παρκέ με σαμπάνιες μετά τη νίκη επί του μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναικού, με τον αμερικανό Μίτσελ Ουίγγινς να είναι μια πραγματική καλαθομηχανή. Έχουμε να θυμηθούμε και μεγάλες ευρωπαϊκές νίκες όπως αυτές επί των Φενερμπαξέ, Εστουντιάντες κ.α. Το καμάρι του συλλόγου μας είναι χωρίς καμία συζήτηση το γυναικείο τμήμα, το οποίο ουσιαστικά έκανε γνωστό το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα.  Τις δεκαετίες του ’80 και ’90 η ομάδα δεν είχε αντίπαλο στην Ελλάδα –απόδειξη και η σωρεία τίτλων που κατέκτησε. Η έδρα του Σπόρτιγκ και οι φανατικοί Πατησιώτες ήταν πάντα το δυνατό του χαρτί στις καλές εποχές. Ακόμη και σήμερα όμως, που η ομάδα βρίσκεται στη χειρότερη φάση της ιστορίας της, το δέσιμο των Πατησίωτών με τον Σπόρτιγκ είναι ισχυρό με αποτέλεσμα οι "μπλαουγκράνα" να έχουν την ισχυρή στήριξη των φιλάθλων τους σε εντός και εκτός έδρας αγώνες.

Κάθε εβδομάδα «συντονιστείτε» εδώ για νέα και αποτελέσματα της αγαπημένης μας ομάδας.

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ