Η Patricia Vargas, μια πολύ γνωστή και ενεργή χρήστρια του Twitter στη Βολιβία, μαζί με το φωτογράφο και σκηνοθέτη Roberto Lanza, ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με σκοπό να φωτογραφήσουν την Cochabamba. Την πόλη από όπου κατάγεται η Vargas. Όμως η έξοδός τους διακόπηκε βίαια κατόπιν σύλληψής τους από την τοπική αστυνομία, την ώρα που φωτογράφιζαν ένα ιστορικό κτήριο που στεγάζει σήμερα μια τράπεζα και ανήκε κάποτε σε έναν πλούσιο ιδιοκτήτη ορυχείων της περιοχής.
Η Vargas, τουίταρε αμέσως το γεγονός, ζητώντας βοήθεια από την τοπική κοινότητα των Media, καθώς τους οδηγούσαν στο αρχηγείο δίωξης ναρκωτικών της περιοχής.
Ο λόγος που επικαλέστηκαν οι αρχές για τη σύλληψη, ήταν ότι το δημιουργικό ντουέτο φωτογράφιζε κτήριο οικονομικού ενδιαφέροντος, κάτι που υποτίθεται ότι απαγορεύεται για "λόγους ασφάλειας".
Η κινητοποίηση των χρηστών του Twitter ήταν άμεση, με αρκετούς χρήστες να επικαλούνται τους διεθνείς νόμους που επιτρέπουν την αποτύπωση σε φίλμ δημοσίων κτηρίων για καλλιτεχνικούς λόγους, ξεμπροστιάζοντας έτσι την παράνομη σύλληψη της Vargas και του Lanza.
Το συμβάν, ήταν θέμα ωρών να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την κοινότητα του Twitter της Λατινικής Αμερικής, και ιδιαίτερα στους καλλιτεχνικούς κύκλους, η οποία έσπευσε να κοινοποιήσει την παράνομη σύλληψη και να υπερασπιστεί το δίδυμο. Καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και δημόσια πρόσωπα της Βολιβίας, έσπευσαν να καταδικάσουν το γεγονός.
Όπως περιέγραψαν αργότερα με tweets τους οι συλληφθέντες, δύο αστυνομικοί με πολιτικά τους πλησίασαν ζητώντας τους να σταματήσουν να φωτογραφίζουν. Μόλις τους ζήτησαν τις αστυνομικές τους ταυτότητες, οι μυστικοί αστυνομικοί τράβηξαν όπλο και προσπάθησαν να τους επιβιβάσουν με τη βία σε πολιτικό αυτοκίνητο. Η αντίστασή τους, έγινε αντιληπτή από ένστολους οι οποίοι τελικά τους συνέλαβαν.
Η κράτησή τους που κράτησε συνολικά 5 ώρες ήταν μια πρώτης τάξεως αφορμή για την Vargas να υπογραμμίσει την δύναμη των κοινωνικών δικτύων ως προς την κινητοποίηση της κοινωνίας, ιδίως όταν πρόκειται για περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων διακαιωμάτων από το κράτος.
Ιδού και η επίμαχη φωτογραφία: