Να αλλάξει η ημερομηνία των ευρωεκλογών θέλει και η ΔΗΜΑΡ

Να αλλάξει η ημερομηνία των ευρωεκλογών θέλει και η ΔΗΜΑΡ Facebook Twitter
0

Και η ΔΗΜΑΡ σήμερα προστέθηκε στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές μαζί με τον δεύτερο γύρο (όπου χρειαστεί) των αυτοδιοικητικών. «Η εξαγγελία της κυβέρνησης για την διεξαγωγή των ευρωεκλογών στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι καταφανώς αντίθετη με τον νόμο» σημείωσε σε ανακοίνωσή του το κόμμα της ΔΗΜΑΡ.

Όπως γράφει και το Βήμα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου μαζί με τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών (όπου χρειαστεί), ενώ ο α' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 18 Μαΐου. Στην απόφασή αυτή έχουν αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και «αρχιτέκτονας» του σχεδίου Καλλικράτης για τους δήμους, Γιάννης Ραγκούσης. Πιστεύουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την εκλογική καταγραφή της δυσαρέσκειας των πολιτών που παραδοσιακά σημειώνεται στις ευρωεκλογές, ποντάροντας στο ότι οι ψηφοφόροι δεν θα πάνε στις κάλπες για δεύτερη Κυριακή, εφόσον οι δημοτικές εκλογές θα έχουν προηγηθεί.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ:

"Σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 114 του ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) οι εκλογές για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών γίνεται "την ίδια ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.

Από την διάταξη αυτή προκύπτει σαφώς ότι ο νόμος εννοεί ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή αφορά τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όχι μόνον διότι ο διακηρυγμένος σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η μέγιστη δυνατή μείωση του κόστους διεξαγωγής των εκλογών –που δεν επιτυγχάνεται βέβαια με την ταυτόχρονη διεξαγωγή μόνο στους δήμους και τις περιφέρειες που έχουν δεύτερο γύρο- αλλά και διότι, θεωρητικά, μπορεί να μην υπάρξει καν δεύτερος γύρος, αφού τίποτε δεν αποκλείει το σύνολο των αυτοδιοικητικών αρχών να αναδειχθεί από τον πρώτο γύρο.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την θέση της, εναρμονίζοντας την ημερομηνία των εκλογών με το γράμμα και τον σκοπό του νόμου, διότι τυχόν εμμονή στην αρχική εξαγγελία της συνιστά πρόδηλη παραβίαση της νομιμότητας στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων".

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ