Σκληρή αυτοκριτική Ιερώνυμου "για το κατάντημα"

Σκληρή αυτοκριτική Ιερώνυμου "για το κατάντημα" Facebook Twitter
5

Έντονη και σκληρή αυτοκριτική για τις θεολογικές σχολές και την Εκκλησία εν γένει, επεφύλασσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Αγίου Φωτίου στη Μονή Πεντέλης και μετά από αρκετές εισηγήσεις που ακούστηκαν στην κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των δύο Θεολογικών Σχολών, τον λόγο πήρε η Αρχιεπίσκοπος.

«Μας βλέπουνε και δεν μας θέλουνε» είπε ο κ. Ιερώνυμος, αναφερόμενος στο πώς αντιμετωπίζει μέρος της κοινωνίας τον κλήρο, αγγίζοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Εκκλησία σε σχέση με την επαφή της με το λαό, ο οποίος θρησκεύει εκτός Εκκλησίας.

«Γιατί πνευματικοί άνθρωποι πού είναι ψηλά, θρησκεύουν με το δικό τους τρόπο;» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, για να συμπληρώσει «Δεν έχουν σχέση μαζί μας, γιατί δεν θέλουν; Δεν μπορούμε; Δεν ξέρω τι γίνεται».

«Η ευθύνη είναι πάνω μας» είπε ο κ. Ιερώνυμος. «Και οι θεολόγοι και παπάδες, εμείς, έχουμε μεγάλη ευθύνη για όλο αυτό το κατάντημα».

«Εμείς οι θεολόγοι έχουμε ευθύνες και το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε να δούμε τα σφάλματα μας» είπε με ένταση ο Αρχιεπίσκοπος, που υποστήριξε πως «πρέπει να γυρίσουμε το φύλλο και να δούμε εμείς τι κάνουμε σαν Εκκλησία και σαν θεολογικές σχολές».

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του Αρχιεπισκόπου, όπως έγραψε το inews.gr, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εντός της Εκκλησίας που αποφεύγουν να συνεργαστούν, προκειμένου ο καθένας να δημιουργήσει τους δικούς του οπαδούς. «Φτιάχνουμε στρατιώτες και οπαδούς και όχι μέλη της Εκκλησίας» είπε με νόημα.

Ιδιαίτερα ειλικρινής ήταν και στο ζήτημα της νεολαίας. Όπως υποστήριξε ο Αρχιεπίσκοπος η νεολαία στην πραγματικότητα πηγαίνει μόνο το Πάσχα για "φολκλορικούς λόγους". «Πάμε στην εκκλησία και λέμε η νεολαία γύρισε» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, για να αναρωτηθεί αμέσως: «... βαστάει ένα παιδί στη λειτουργία κεράκι, για να βγάλουμε το Ευαγγέλιο;».

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Η νέα καταγγελία για βρέφος που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα όσο ήταν με την 24χρονη

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Η νέα καταγγελία για βρέφος που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα όσο ήταν με την 24χρονη

Αυτή τη στιγμή, οι αρχές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων του τελευταίου βρέφους που έχασε τη ζωή του τον περασμένο Αύγουστο, του μικρού Παναγιώτη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Τωρα για να απαντησει κανεις σοβαρα σ'αυτο πρεπει να γραψει μυθηστορημα ολοκληρο οποτε αστο.. Πρωσοπικα δεν ειμαι θρησκευομενο ατομο απλα μια απορια εχω.. Ολοι οι ελληνες στεναζουνε απο τους φορους και την ανεχεια, γιατι δε βρεθηκε ενας απο αυτο το συναφι να πει ας πουλησουμε τα χρυσαφικα και τα διαμαντικα μας που βγαινουμε στολισμενοι σαν τους χαληφιδες των παραμυθιων και ας ταισουμε και στεγασουμε ολους αυτους τους απορους... Αυτο δεν διδασκε ο Ιησους αν δεν κανω λαθος? Αλλα να μου πεις τι σχεση εχει ενας εβραιος με την εκκλησια μας, και φτωχος κιολας..
Για μένα το θέμα δεν είναι αν είναι γλυκύς προσήνης ο ένας παπάς φασιστόμουτρο ο άλλος μεσίτης γής ο τριτος σάτυρος ο τέταρτος κ.ο.κ.Η εκκλησία δεν ελκύει πλεον γιατι είναι ένας ξεπερασμένος συντηρητικος θεσμός που ειδικά στη χώρα μας έχει συνδεθεί και με αναχρονισμούς και με καταπίεση και με συνεργασία με απαίσχυντα καθεστώτα.Θέλοντας ή μη η κοινωνία μας με το πέρασμα του χρόνου προοδεύει, γίνεται όλο και ορθολογικότερη και δε χρειάζεται το εμπόριο ελπίδας για ηθική στηριξη.ΣΣ: Δεν μιλάω για θρησκευτική πίστη καθώς δεν μπορούμε να την κρινουμε με όρους λογικήςΑπλώς
Τον έχω γνωρίσει, είναι γλυκύς και προσηνής,καμία σχέση με τον προηγούμενο Αρχιεπίσκοπο. Κρίμα όμως που δεν έχει την πυγμή και τον τρόπο ίσως, ώστε να προβεί σε ενέργειες για να διορθώσει τα κακώς κείμενα και έχει αφήσει όλα τα ακραία στοιχεία τύπου Μητροπολίτης Πειραιώς να αλωνίζουν.