Μία στις 14 γυναίκες παγκοσμίως θύμα σεξουαλικής βίας

Μία στις 14 γυναίκες παγκοσμίως θύμα σεξουαλικής βίας Facebook Twitter
Φωτ.: Ναν Γκόλντιν
3

Μία στις 14 γυναίκες στον κόσμο (ποσοστό περίπου 7%) υφίσταται σεξουαλική βία από κάποιον άλλον άνδρα, πέραν του άνδρα ή του συντρόφου της, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα, που αναδεικνύει τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Τα περιστατικά σεξουαλικής βίας ποικίλουν πολύ από περιοχή σε περιοχή και τα περισσότερα γίνονται στην Αφρική, όμως και στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά σπάνιο είναι το φαινόμενο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νάιμαχ 'Αμπραχαμς του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "The Lancet", μελέτησαν στοιχεία από δεκάδες χώρες του κόσμου, αξιολογώντας όλες τις δημοσιευμένες μελέτες πάνω στη σεξουαλική βία εδώ και 13 χρόνια.

Η περισσότερη σεξουαλική βία συναντάται στην κεντρική υποσαχάρια Αφρική, με «πρωταθλήτρια» τη Δημοκρατία του Κονγκό (21%) και ακολουθούν η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε και η Ν.Αφρική (από 17,4%), ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά (16,4%) στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι λιγότερες επιθέσεις καταγράφονται στην Ινδία και το Μπαγκλαντές (3,3%), καθώς και στη Β.Αφρική και την Τουρκία (4,5%).

Στην Ευρώπη, περισσότερα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων καταγράφονται επισήμως στη Δυτική Ευρώπη, με μεγαλύτερα ποσοστά (11,5%) στην Ελβετία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Φιλανδία και τη Γερμανία. Μικρότερα εμφανίζονται τα ποσοστά στην Κεντρική Ευρώπη (10,7% σε Τσεχία, Πολωνία, Σερβία) και ακόμα λιγότερα στην Ανατολική (6,9% σε Λιθουανία και Ουκρανία).

Οι ερευνητές επισημαίνουν όμως ότι τα ανωτέρα ποσοστά πιθανώς υποεκτιμούν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, ιδίως σε ορισμένες χώρες, λόγω του στίγματος που συνήθως συνοδεύει την σεξουαλική βία και της έλλειψης αξιόπιστων κρατικών στοιχείων.

«Βρήκαμε ότι η σεξουαλική βία αποτελεί κοινή εμπειρία των γυναικών παγκοσμίως και σε μερικές περιοχές είναι ενδημική, ξεπερνώντας το 15%. Παρόλα αυτά, οι εμφανιζόμενες διαφορές από περιοχή σε περιοχή πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφυλακτικότητα λόγω της συχνής ανεπάρκειας διαθέσιμων στοιχείων και της έλλειψης διάθεσης για αποκάλυψη των επιθέσεων» δήλωσε η 'Αμπραχαμς.

Η σεξουαλική βία (που δεν προέρχεται από συζύγους και συντρόφους) περιλαμβάνει επιθέσεις από συγγενείς, ξένους, γνωστούς, φίλους, συναδέλφους, δασκάλους, γείτονες κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Όχι πιθανώς, προφανώς! Προφανώς υποεκτιμάται το πρόβλημα όταν στηριζόμαστε στους επίσημους αριθμούς. Όχι πώς έχει κανείς και άλλους αριθμούς να στηριχθεί δηλαδή... Απλώς είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη συνεχώς, προτού προβούμε σε οποιαδήποτε εκτίμηση.Διάβαζα πχ. πρόσφατα άρθρο με θέμα τη θέση της γυναίκας στη Σουηδία. Αφού λοιπόν έλεγε για τα χίλια καλά, επεδείκνυε ανησυχία για το υψηλότατο ποσοστό καταγεγραμμένων βιασμών στη χώρα (Στοιχείο από wikipedia: By 2010, The Swedish police recorded the highest number of offences - about 63 per 100,000 inhabitants - of any force in Europe, in 2010. The second-highest in the world) και αναρωτιόταν που να οφείλεται άραγε!Μα, πέραν του ότι το νομικό της σύστημα δίνει έναν ορισμό στη λέξη πολύ ευτύτερο από ότι άλλα ευωπαϊκά κράτη, είναι επίσης σχεδόν απίθανο να βλάψεις με οποιοδήποτε τρόπο μια Σουηδέζα και να κάτσει αν το δεχθεί σιωπηλά. Ενώ εδώ πχ. είναι πολύ πιθανό να ακούσει από άλλους ή να σκεφτεί και η ίδια ακόμη ότι το άξιζε.Για αν μην τρελαθούμε ότι το χαμηλότερο ποσοστό βιασμών παγκοσμίως είναι το κατέχει (στ'αλήθεια, όχι στα χαρτιά) η Ινδία!
Γνωρίζω το περιστατικό που παραθέτεις, καθώς και άλλα αντίστοιχα, σε αυτήν και άλλες χώρες. Τα εν λόγω περιστατικά δεν παρατηρούνται ειδικά στη Σουηδία. Άνθρωποι με εγκληματικές τάσεις κυκλοφορούν παντού, και όταν προέρχονται από συγκεκριμένες κουλτούρες μειώνονται οι ηθικές αναστολές που θα τους βοηθούσαν να καταπνίξουν τέτοιες τάσεις. Όταν αυτό συνδυαστεί και με τον συντηρητισμό μιας κοινωνίας έχουμε πολύ άσχημα αποτελέσματα - αυτό εννοούσα και πριν που είπα ότι αποκλείεται η Ινδία να είναι στην πραγματικότητα στην καλή θέση όπου την βγάζουν τα χαρτιά.Δεν υπάρχει καμιά αντίθεση με αυτό που είπα ήδη: στη Σουηδία τέτοια εγκλήματα πάντα καταγγέλλονται, καθώς δεν στοχοποιούνται τα θύματα (άρα όσο περίεργο κι αν ακούγεται αρχικά, εν τέλει το υψηλό ποσοστό καταγγελιών για βιασμό είναι ένδειξη πολιτισμού και όχι το αντίθετο), ενώ καταγγέλλονται και αδικήματα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα χαρακτηρίζονταν αλλιώς, π.χ. σεξουαλική παρενόχληση.