Τι προβλέπει η συμφωνία του Κιέβου

Τι προβλέπει η συμφωνία του Κιέβου Facebook Twitter
0

Υπεγράφη η διαμεσολαβητική συμφωνία για τον τερματισμό της μεγάλης πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία μεταξύ του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς και των ηγετών της αντιπολίτευσης, με τη διαμεσολάβηση του διεθνούς παράγοντα.

Η σημαντική αυτή συμφωνία επιβεβαιώθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, που μεσολάβησαν στην εξεύρεση λύσης, δηλαδή του Γερμανού Στάινμάγιερ, του Πολωνού Σικόρσκι,όπως  και του Γάλλου αξιωματούχου Eric Fournier. Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την πλευρά της Ρωσίας Vladimir Lukin που ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε τη θετική δυναμική των συνομιλιών.

Σχολίασε δε ότι «η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι η κατάσταση αλλάζει συνεχώς και δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς το ποιος θα εκπληρώσει τις συμφωνίες και πώς».

Η συμφωνία περιλαμβάνει:

1. πρόωρες προεδρικές εκλογές και επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 που περιορίζει τις εξουσίες του Προέδρου και αναβαθμίζει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου. Ήδη το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία, νόμο που αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004.


2. Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας εντός 10 ημερών.

3. Οι εκλογές θα πρέπει να διενεργηθούν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.

4. Επιπλέον , θα υπάρξει μια έρευνα σχετικά με τις «πρόσφατες πράξεις βίας» που διαπράχτηκαν κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών ταραχών.


5. "Και τα δύο κόμματα θα αναλάβουν σοβαρές προσπάθειες για την εξομάλυνση της καθημερινής ζωής στις πόλεις και τα χωριά με την απόσυρση από τα διοικητικά και τα δημόσια κτίρια και την αποδέσμευση δρόμων, πάρκων και πλατειών", αναφέρει επίσης το κείμενο της συμφωνίας.


6. Ακόμη, το σύνολο των παράνομων όπλων θα πρέπει να παραδοθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών εντός 24 ωρών. Μετά από αυτό, όλες οι περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς και αποθήκευσης όπλων θα διώκονται βάσει του νόμου της Ουκρανίας .

7. Το τελευταίο άρθρο της συμφωνίας καλεί τις δυνάμεις και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης να απόσχουν από την αντιπαράθεση, προσθέτοντας ότι η επιβολή του νόμου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί " αποκλειστικά για τη φυσική προστασία των δημόσιων κτιρίων . "

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Διεθνή / Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Ο Πέρι Κουρουμπλής είναι ο Ελληνοαυστραλός που συνελήφθη στη Ρώμη για τους ειδεχθείς φόνους δύο γυναικών στην Αυστραλία πριν από 47 χρόνια - Τι δηλώνει ο αδερφός του
LIFO NEWSROOM