O απερχόμενος πρόεδρος της ΠΓΔΜ και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοβ προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά των αντιπάλων του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, ωστόσο για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, ο οποίος θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες (στις 27 Απριλίου), στον οποίο αντίπαλος του Ιβάνοβ, θα είναι ο υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Στέβο Πεντάροφσκι.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ συγκέντρωσε ποσοστό 51,6%, έναντι 37,5% του Στέβο Πεντάροφσκι επί των ψηφισάντων.
Ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Ιλίαζ Χαλίμι έλαβε ποσοστό μόλις 4,5%, ενώ ο τέταρτος υποψήφιος των χθεσινών προεδρικών εκλογών, ο Ζόραν Πόποφσκι του νεοσύστατου κόμματος GROM,συγκέντρωσε ποσοστό 3,6%.
Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο απαιτείται να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 1,8 εκατ.ψηφοφόρους.
Το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 49% (ψήφισαν περίπου 870.000) και επί του συνόλου του εκλογικού σώματος ο Γκιόργκι Ιβάνοφ συγκέντρωσε ποσοστό 25,1%, ενώ ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκέντρωσε ποσοστό 18,3%.
Πρόεδρος στον δεύτερο γύρο εκλέγεται αυτός που θα λάβει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος. Αν δεν ικανοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση, τότε οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και προκηρύσσονται νέες.
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ευχαρίστησε του ψηφοφόρους της χώρας για την επιλογή τους να του δώσουν σημαντικό προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών και εμφανίστηκε βέβαιος για την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, σε δύο εβδομάδες.
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε δηλώσεις του σε πανηγυρικό κλίμα σημείωσε ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών προαναγγέλλει σίγουρη επανεκλογή του Γκιόργκι Ιβάνοφ στον προεδρικό θώκο και συντριπτική νίκη του κόμματος του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ο κ.Γκρούεφσκι εξέφρασε την εκτίμηση του ότι το κόμμα του μπορεί να εκλέξει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές ακόμη και 62 βουλευτές (στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2011 είχε εκλέξει 56 βουλευτές) και να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία αριθμεί 123 έδρες.
Από την πλευρά του ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Στέβο Πεντάροφσκι, σε μία προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των υποστηρικτών του, διεμήνυσε ότι το αποτέλεσμα που απέσπασε στον πρώτο γύρο δεν μπορεί να θεωρηθεί ήττα, αν λάβει κανείς υπόψη το γενικότερο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα και τους εκβιασμούς και τις πιέσεις προς τους ψηφοφόρους που άσκησε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεβ σημείωσε ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών δεν ήταν αυτό που ανέμενε η αντιπολίτευση,γεγονός που οφείλεται, όπως είπε, στη νοθεία των εκλογών από το κυβερνών VMRO-DPMNE.
Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε μόλις στο 49%, αρκετά χαμηλότερο από το ποσοστό στον πρώτο γύρο των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, το 2009, όταν είχε ανέλθει στο 57%. Η χαμηλή αυτή προσέλευση στις κάλπες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μεγάλη αποχή που παρατηρήθηκε σε περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι Αλβανοί ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του εκλογικού σώματος στη χώρα, ανταποκρίθηκαν μαζικά στην έκκληση του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος,του DUI του Αλί Αχμέτι, να μην υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο.Το κόμμα του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ δεν είχε δικό του υποψήφιο και μποϋκοτάρισε τις προεδρικές εκλογές, καθώς η πρόταση του για ένα κοινό προεδρικό υποψήφιο, ευρύτερης αποδοχής, απορρίφθηκε από το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE).Η διαφωνία αυτή των δύο κυβερνητικών εταίρων αποτέλεσε και την αφορμή για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Η θητεία του προέδρου της ΠΓΔΜ διαρκεί πέντε χρόνια. και οι εξουσίες του, κατά το Σύνταγμα της χώρας, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Τις χθεσινές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν ομαλά και χωρίς επεισόδια επιτήρησαν 326 παρατηρητές του ΟΑΣΕ/ODIHR,του Συμβουλίου της Ευρώπης και ξένων πρεσβειών στην ΠΓΔΜ, καθώς και 8.300 τοπικοί παρατηρητές.
Πηγή: ΑΠΕ