Ουκρανία: Αποκλεισμένο το Σλαβιάνσκ, συγκρούσεις στη Μαριούπολη

Ουκρανία: Αποκλεισμένο το Σλαβιάνσκ, συγκρούσεις στη Μαριούπολη Facebook Twitter
0

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων της χώρας και των ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Το Σλαβιάνσκ, το προπύργιο των ρωσόφιλων, είναι περικυκλωμένο από τις δυνάμεις του Κιέβου όμως οι αυτονομιστές έχουν ακόμα υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν αναφορές για δύο εκρήξεις από τα περίχωρα της πόλης.

Συγκρούσεις και πυροβολισμοί ακούγονται και στη Μαριούπολη, με τα ουκρανικά ΜΜΕ να μεταδίδουν πως ο στρατός ανακατέλαβε το δημαρχείο της πόλης έπειτα από "μάχη" με τους ρωσόφιλους καταληψίες.

Στο Ντόνετσκ, 30 ένοπλοι φιλορώσοι κρατώντας αυτόματα όπλα εισέβαλαν σε κτίριο που στεγάζει υπηρεσίες του υπουργείου εσωτερικών και διέταξαν τους παρευρισκόμενους να μην συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις που οργανώσει η κυβέρνηση του Κιέβου. Σύμφωνα με το κέντρο υγείας του Ντόνετσκ, 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σε επιχειρήσεις ανακατάληψης κτιρίων που πραγματοποίησε, ο στρατός της χώρας.

Άκαρπη αποδείχτηκε τελικά η συνάντηση στη Βιέννη των «28» με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας δήλωσε πάντως έτοιμη να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου γύρου συνομιλιών στη Γενεύη.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Φίλιπ Μπρίντλοβ ανέφερε πως το ΝΑΤΟ έχει ήδη προγραμματίσει βραχυπρόθεσμες αλλαγές προσωπικού και εξοπλισμού στην ανατολική Ευρώπη.

Απαντώντας στο ερώτημα περί μόνιμης δύναμης στην περιοχή ο κ. Μπρίντλοβ απάντησε χαρακτηριστικά: "Νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε, θα το θέσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων μέσω των ηγετών των κρατών μας και θα δούμε που θα οδηγήσει".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ