Ισότητα στο παιχνίδι (και γενικότερα)

Ισότητα στο παιχνίδι (και γενικότερα) Facebook Twitter
0

Πριν λίγες μέρες μία εταιρεία που λέγεται GoldieBlox έκανε μια διαφήμιση στην οποία παίζει μια πειραγμένη version ενός τραγουδιού των Beastie Boys. Οι Beastie Boys αντέδρασαν γιατί δε θέλουν η μουσική τους να χρησιμοποιείται από εταιρείες, ακολούθησε μια μικρή διαμάχη και κάποια άλλα φαιδρά.

 

 

Η GoldieBlox είναι μια εταιρεία που φτιάχνει παιχνίδια για κορίτσια, αλλά όχι τα κλασικά με τις κούκλες και τα σετ τσαγιού. Είναι ουσιαστικά κατασκευές για επίδοξες μηχανικούς, κοντράροντας το στερεότυπο ότι οι γυναίκες δε μπορούν να είναι μηχανικοί ή γενικότερα να ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους πράγματα, πράγμα πολύ ωραίο. Μαζί σας είμαι, συμφωνώ στο ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλά εμένα άλλο με τρώει:

 

Ποιό είναι το πρόβλημα με τα Lego; Ή τα technics, τα k'nex, τα mechano;

 

Μεγάλωσα παίζοντας με άπειρα τέτοια παιχνίδια με κατασκευές. Δεν ήμουν φαν του action man. Τα παιχνίδια αυτά όντως με βοήθησαν να σκέφτομαι ως μηχανικός και να λειτουργώ πρακτικά από μικρή ηλικία. Όμως ούτε τότε, ούτε τώρα δε μπορώ να δω με ποιό τρόπο αυτά είναι παιχνίδι καθαρά για αγόρια. Τα Lego για μένα είναι ένα από τα πιο gender agnostic παιχνίδια που υπάρχουν και αυτό, μαζί με την τεράστια ποικιλία τους (από απλές κατασκευές με τουβλάκια μέχρι κανονικούς μηχανισμούς με γρανάζια), είναι αυτό που τα κάνει τόσο ωραία σαν concept.

 

Συνεπώς, δε μπορώ να καταλάβω που ακριβώς κολλάνε τα GoldieBlox. Μπορώ να δω τα φεμινιστικά κίνητρα πίσω από την ύπαρξη τους, όμως εν τέλει βλέπω ένα παιχνίδι σεξιστικό που η μόνη διαφορά του με τη barbie είναι ότι εκπροσωπεί το girl empowerment αντί για κλασικό κοριτσίστικο στερεότυπο.

 

Και εδώ είναι βασικά το πρόβλημα μου με τα GoldieBlox και δυστυχώς αρκετές φεμινιστικές κινήσεις. Προσωπικά έχω μάθει να αντιμετωπίζω όποιον/α έχω απέναντι μου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ανεξάρτητα από το φύλο και γι'αυτό θεωρώ ότι εκτός από πράγματα που έχουν να κάνουν αναγκαστικά λόγω τεχνικής φύσης με το εκάστοτε φύλο, δε θα έπρεπε να υπάρχει καμία απολύτως διάκριση. Κινήσεις τέτοιου είδους αντίθετα, γκρεμίζουν κάποια τείχη για να χτίσουν άλλα. Θα ήθελα πολύ να τις υποστηρίξω, αλλά αυτό που πρεσβεύουν για μένα δεν είναι ισότητα, αλλά αντιστροφή ρόλων και αυτό δε μπορώ να το δω σαν βήμα προς τα μπροστά, στην τελική οι γυναικοκρατούμενες κοινωνίες δεν είναι κάτι νέο ούτε θεμιτή αλλαγή από την παρούσα κατάσταση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ