1942 : Γεννιέται στη Ρώμη η ιταλίδα τραγουδίστρια Gabriella Ferri .

Facebook Twitter
1

Sinno' me moro (1972), Gabriella Ferri. Ηχογράφηση στο στούντιο.

 

Η Gabriella Ferri ξεκίνησε το τραγούδι με τη φίλη της Luisa de Santis (κόρη του γνωστού από την ταινία "Πικρό Ρύζι" σκηνοθέτη Giuseppe de Santis). Ως Luisa e Gabriella δημιούργησαν ένα ρεπερτόριο βασισμένο στη λαική παράδοση στο οποίο η Jolly, η μεγάλη ιταλική δισκογραφική εταιρεία της εποχής έδειξε αμέσως ενδιαφέρον. Αλλά και το κοινό. Το πρώτο τους 45αρι, La società dei magnaccioni, με τη βοήθεια και μιας τηλεοπτικής εμφάνισης, πούλησε 1,7 εκατομμύριο αντίτυπα. Μετά από τρία χρόνια κοινής παρουσίας, η Luisa, πιο εσωστρεφής, επέλεξε να γίνει ηθοποιός και η Gabriella συνέχισε μόνη της.

Maremma (1965), Luisa De Santis - Gabriella Ferri.

 

Το Piper Club του Milano απ' όπου πέρασαν οι πάντες : Pink Floyd, Genesis, Jimi Hendrix, Duke Ellinghton, David Bowie, Nirvana, Who, οι καλλιτέχνες Manzoni, Rotella, Schifano, Rauschenberg, Andy Warhol, οι Ιταλοί Renato Zero, Patty Pravo, Caterina Caselli, Lorena Bertè, Mia Martini και ... η Gabriella Ferri.

 

Genesis, Piper Club, 1972.

 

Η "Anna Magnani" του τραγουδιού ήταν κι ένας φελινικός κλόουν που έκλεινε το μάτι στη Giulietta Masina.

Se tu ragazzo mio, τραγούδι με το οποίο η Gabriella Ferri και ο Stevie Wonder πήραν μέρος το 1969 στο διαγωνισμό του Φεστιβάλ του San Remo. Αποκλείστηκαν όμως από τον πρώτο γύρο και η Gabriella Ferri δεν ξαναπήγε ποτέ.

 

Il Bagaglino, ένας θίασος και μία σατιρική παράσταση καμπαρέ με μεγάλη ιστορία στην Ιταλία, που διήρκησε από το 1965 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2011. Στον πυρήνα του Il Bagaglino βρίσκονταν δημοσιογράφοι από διάφορες εφημερίδες. Από το 1973, η RAI Due πρόβαλε την επίσης πολύ επιτυχημένη εκπομπή "Dove sta Zazà" που ήταν μία τηλεοπτική μεταφορά της συγκεκριμένης παράστασης . Την εκπομπή παρουσίαζαν ο Enrico Montesano και η Gabriella Ferri. Ο θίασος πήρε το ονομά του από τον ιταλό σκηνοθέτη Anton Giulio Bragaglia.

 

Lucio Dalla, Gabriella Ferri.

 

Gesu Bambino, Lucio Dalla, Gabriella Ferri (RAI).

Η Gabriella Ferri με τον καλλιτέχνη Alessandro Kokocinski που σχεδίασε το εξώφυλλο του δίσκου της "...E adesso andiamo a incominciare". Στη διπλανή φωτογραφία, ο Kokocinski με τον δασκαλό του Riccardo Tommasi Ferroni.

 

Ο λαοφιλής τενόρος Claudio Villa καλεσμένος το 1973 στην εκπομπή "Dove sta Zazà".

 

Stornelli a Dispetto, canzonissima μονομαχία ανάμεσα στον Claudio Villa και τη φίλη και μεγάλη θαυμαστριά του Gabriella Ferri. Ο Claudio Villa ήταν ο ιταλός τραγουδιστής με τις περισσότερες διακρίσεις στο Φεστιβάλ του San Remo. Είχε ηχογραφήσει κάπου 3.000 τραγούδια και οι δίσκοι του είχαν σημειώσει πωλήσεις άνω των 45 εκατομμυρίων. Ο θανατός του από καρδιακή προσβολή ανακοινώθηκε "ζωντανά" από την τηλεόραση το τελευταίο βράδι του Φεστιβάλ του San Remo του 1987 προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στους θεατές. 'Αθεος, είχε ζητήσει να γράψουν στον τάφο του : "Vita sei bella, morte fai schifo". (Ζωή, είσαι ωραία, θάνατε, είσαι αηδιαστικός).

Δύο από τις τέσσερις -όχι πολύ γνωστές- ταινίες όπου έπαιξε η Gabriella Ferri. Η ταινία Remo e Romolo προήλθε από την ομάδα του Il Bagaglino.

Δεξιά, στην πάνω φωτογραφία, η Gabriella Ferri με τον μουσικό Ettore de Carolis και στην κάτω το φιλί είναι με την ηθοποιό Mariangela Melato.

 

Στις 3 Απριλίου του 2004, η Gabriella Ferri σκοτώθηκε πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού της. Η οικογένεια της δήλωσε πως δεν είχε λόγο ν' αυτοκτονήσει, και θεώρησε πως επρόκειτο για ατύχημα που προκλήθηκε από αδιαθεσία λόγω των αντικαταθληπτικών φαρμάκων που έπαιρνε η τραγουδίστρια. Πάντως, το 1975, η Gabriella Ferri είχε αποπειραθεί να βάλει τέλος στη ζωή της μετά το θάνατο του πατέρα της.

 

Sempre (1973), από τον ομώνυμο δίσκο -τον έβδομο- της Gabriella Ferri. Ο δίσκος περιέχει και το τραγούδι Il valzer della toppa σε στίχους του Pier Paolo Pasolini.

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια πολιτικής δύναμης, σκανδάλων και ανατροπών

Σαν Σήμερα / ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια πολιτικής δύναμης, σκανδάλων και ανατροπών

Μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ζαν Μορό: η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ζαν Μορό: Η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός που έζησε με έμπνευση και ενέργεια για το παρόν και πέθανε σαν σήμερα το 2017 απεχθανόταν τις μελό αναδρομές στο παρελθόν, τις γενικές ερωτήσεις και την ανοησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια