ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στο Yuria festival, στο live των Social End Products

Facebook Twitter
0

Κάθε φορά που βλέπω μια καινούρια μπάντα (σ.σ όλο και πιο σπάνια το βάρος του χρόνου με σπρώχνει στα «σιγουράκια» και στην ναφθαλίνη μου)θυμάμαι ένα γυμνασιακό Σαββατόβραδο και τα λόγια ενός φίλου που δεν υπάρχει πια. Ένα φθινοπωρινό βράδυ, μια καινούρια άγνωστη μπάντα έπαιζε δίπλα στα σπίτια μας. Καθισμένοι σε καρέκλες, τους ακούγαμε βαριεστημένα κάνοντας με τα παπούτσια μας κυκλάκια στο χαλίκι της αυλής του μαγαζιού. Ο μόνος που ενθουσιάστηκε ήταν ο Δ λέγοντας ότι πρόκειται για κάτι σπουδαίο αλλά οι υπόλοιποι δεν είχαμε δώσει καμία σημασία. Η μπάντα ήταν οι «Τρύπες» και ένα χρόνο μετά θα τους μάθαιναν οι πάντες.

Μακάρι να είχα την ικανότητα  να προβλέψω το μέλλον των Social End Products αυτό το βράδυ της Πέμπτης, αλλά δεν μπορώ. Θα ευχόμουν την επιτυχία τους για τον ένα και μοναδικό λόγο: Είναι παθιασμένοι με το είδος της μουσικής που υπηρετούν, το «βρώμικο» garage. Τέτοιες μπάντες στην χώρα μας δεν μπορούν να κολυμπήσουν στον πολτό της ελληνικής μουσικής. Προφανώς είναι δύσκολο να τους κατατάξουν σε μια γενική κατηγορία, σίγουρα δεν υπάρχει πιθανότητα να συνεργαστούν με κάποιο λαϊκό αστέρι (σ.σ δες το- ο θεός να το κάνει- χιπ χοπ αυτής της χώρας που μπαίνει και στα μπουζούκια) και όση επιτυχία και να κάνουν η πιθανότητα να βγάλουν πολλά λεφτά από αυτή την δουλειά είναι μηδαμινή. Όλα λοιπόν γίνονται για την «φάση» από την μια, από την άλλη σε βάζει να σκεφτείς: Τι θα γινόταν αν είχαν γεννηθεί κάπου αλλού και όχι εδώ;

Πάντως την συγκεκριμένη βραδιά, οι Social End Products έπαιξαν όπως θα έπρεπε να παίζει μια μπάντα που είναι στα ντουζένια της. Παθιασμένα, με τον τραγουδιστή να χάνεται σε ένα προσωπικό σύμπαν, με τις απαραίτητες δόσεις μετεφηβικού χαβαλέ , με ένα μέλος τους να φεύγει φαντάρος («Μάνο τον πούλο», «Έλα το πυροβολικό», «Τράβα κουρέψου») αντιμετωπίζοντας τα λίγα τετραγωνικά του δισκοπωλείου σαν αρένα μεγάλου σταδίου. Το γεγονός ότι αυτή η μπάντα δεν θα ξαναπαίξει στο συγκεκριμένο φεστιβάλ ( σ.σ οι διοργανωτές τηρούν τον κανόνα οι μπάντες να παίζουν μόνο μια φορά στο Yuria) έδινε την αίσθηση ότι παρακολουθείς κάτι μοναδικό.

«Σιγά το φεστιβάλ. Μια μπάντα και ένα κουτί με πάγο και μπύρες σε ένα δισκοπωλείο» θα πει κάποιος. Κι όμως, ίσως το Yuria να είναι σημαντικότερο από πολλά φεστιβάλ που γίνονται στην χώρα μας. Δίνει την δυνατότητα σε καινούριες μπάντες να παίξουν live, έχει ελεύθερη είσοδο, και συνεχίζει σταθερά για ένατο χρόνο μια πορεία χωρίς εκπτώσεις και χωρίς κέρδος (σ.σ εκτός αν βγάζουν ΤΟ χρήμα από τις μπύρες). Άλλωστε τι είναι; Ένα μικρό δισκοπωλείο, το vinyl microstore, που οργανώνει κάθε Νοέμβρη ένα φεστιβάλ στην Διδότου. Μπορεί όμως να είναι και η εποχή που έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη τους "μικρούς", σε μια εποχή που όλα τα δήθεν μεγάλα και σημαντικά καταρρέουν...

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Yuria Festival εδώ

Απο παλιότερο live των Social End Products στο No central:

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ