Η Σουηδία ήταν η τελευταία χώρα που αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης με διάταγμα που εκδόθηκε την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας ανέφερε ότι η Παλαιστίνη πληροί τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου για την αναγνώριση της αφού έχει επικράτεια (αν και χωρίς σταθερά όρια), λαό και κυβέρνηση.
Η σκανδιναβική χώρα δεν είναι πάντως η πρώτη ή από τις πρώτες που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη. Όπως αναφέρει η Le Monde, συνολικά 135 χώρες το έχουν κάνει από τις 15 Νοεμβρίου του 1988, οπότε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είχε ανακηρύξει μονομερώς την ίδρυση κράτους.
Η αναγνώριση από 135 κράτη σημαίνει ότι η Παλαιστίνη θεωρείται κράτος από το 70% των 193 κρατών που είναι μέλη του ΟΗΕ.
Πριν από τη Σουηδία , υπήρξαν και μερικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκαναν το ίδιο, κυρίως κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ, πριν την προσχώρηση τους στην Ε.Ε..
Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία , έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, αν και δεν έχουν επιλέξει να αναγνωρίσουν το κράτος.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2012, η Παλαιστίνη έγινε δεκτή ως κράτος μη μέλος παρατηρητής στον ΟΗΕ : 138 χώρες ψήφισαν υπέρ, 9 κατά και 41 απείχαν. Αυτή η ιδιότητα δίνει το δικαίωμα στην Παλαιστίνη να παρίσταται στις περισσότερες συνεδριάσεις αλλά να μην έχει το δικαίωμα της ψήφου.