Η Κωνσταντοπούλου «διώχνει» τους πρώην πρωθυπουργούς από τη Βουλή

Η Κωνσταντοπούλου «διώχνει» τους πρώην πρωθυπουργούς από τη Βουλή Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
8

Η νέα πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών της θέσεων. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «θα αποχωρήσουν από το κτίριο όσοι δεν έχουν σχέση με το κοινοβουλευτικό έργο», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα μεγάλα γραφεία που καταλαμβάνουν εις βάρος των λειτουργικών υπηρεσιών αλλά και των εν ενεργεία βουλευτών.


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε ως βασικό στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών τόσο προς τους βουλευτές όσο και γενικότερα στο πολιτικό σύστημα μέσω διαφανών και ξεκάθαρων κανόνων. «Η σημερινή Βουλή είναι η πρώτη μεταμνημονιακή και καλείται μαζί με τον λαό να γράψει ιστορία», δήλωσε κατά την ομιλία της.

Αναλυτικά οι προγραμματικές της θέσεις:

  • Ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου από βουλευτές και πολίτες. Κάλεσε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να έρχονται για να απαντούν στις ερωτήσεις.
  • Ενθάρρυνση και διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής με μέτρα ενίσχυσης της διαβούλευσης και της συμμετοχής των εκπροσώπων κοινωνικών φορέων στην επεξεργασία των νομοσχεδίων. Νέοι τρόποι νομοθέτησης από την κοινωνία με προτάσεις που θα κατατεθούν για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.
  • Τέλος στα φαινόμενα εκφυλισμού της νομοθετικής διαδικασίας όπως η κατάχρηση της διαδικασίας του κατεπείγοντος και των άσχετων τροπολογιών. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες και άσχετες με το αντικείμενο των νομοσχεδίων.
  • Θα αποχωρήσουν από το κτίριο της Βουλής όσοι δεν έχουν σχέση με το κοινοβουλευτικό έργο -εννοώντας πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Βουλής που διατηρούν γραφεία.
  • Ανάσυρση και διερεύνηση όλων των υποθέσεων που ενώ έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη αραχνιάζουν για μήνες ή και χρόνια στα συρτάρια, χωρίς καν να εξετάζονται. Πρόσθεσε ότι θα συγκροτηθούν «νέα όργανα» εντός της Βουλής για τη διερεύνηση των δικογραφιών.
  • Προανήγγειλε άμεση επανασύσταση της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για την αποτελεσματική διεκδίκηση του χρέους, επιστροφή κατοχικού δανείου, αποζημίωση θυμάτων και αποκατάσταση κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
  • Πρότεινε τη συμβολή του ελληνικού κοινοβουλίου μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την ενίσχυση των ελληνικών διεκδικήσεων για «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης και εγγυήσεων αναχαίτισης ανθρωπιστικής κρίσης».
  • Έκανε λόγο για προστασία της αξιοπρέπειας και της τιμής των εργαζομένων του κοινοβουλίου έναντι τακτικών δαιμονοποίησής τους.
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Μονο και μονο το οτι "ξαποστελενει"απο την Βουλη ολους τους "πρωην"που διατηρουσαν εκι γραφεια,και που "ανασυστηνει"τις επιτροπες για τις Γερμανικες αποζημιωσεις μου φτανουν για να την "χειριοκροτησω".
Μπράβο, τα περισσότερα μου ακούγονται ωραία. Αυτό το "Έκανε λόγο για προστασία της αξιοπρέπειας και της τιμής των εργαζομένων του κοινοβουλίου έναντι τακτικών δαιμονοποίησής τους" όμως...Θα κοπούν οι μισθοί και τα προνόμια των Βουλευτών;Θα κοπούν οι μισθοί και τα προνόμια των βυσμάτων Υπαλλήλων της Βουλής;Ή απλώς θα προστατευτούν "απ' τη δαιμονοποίηση" και θα τα διατηρήσουν όλα όπως πάντα;