ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ντάισελμπλουμ: Δεν καταλήξαμε σε κοινή ανακοίνωση για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Δεν καταλήξαμε σε κοινή ανακοίνωση για την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Έντονη και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση στο έκτακτο Eurogroup της Τρίτης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες για το ζήτημα της Ελλάδας θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κατά τη συνέντευξη Τύπου, υπήρξε κάποια πρόοδος αλλά όχι επαρκής, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κοινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση».

«Σήμερα είχαμε ένα έκτακτο Eurogroup για να συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας. Ήταν μία πρώτη ευκαιρία για να συζητήσουμε με τους Έλληνες συναδέλφους σε σχέση με τα σχέδια της κυβέρνησης, ήταν μία έντονη και εποικοδομητική συζήτηση». είπε. «Υπήρξε πρόοδος, όχι όμως επαρκής πρόοδος ώστε να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του τακτικού Eurogroup. [...] Εδώ βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πραγματικά συμπεράσματα τα οποία μπορώ να μοιραστώ μαζί σας. Θα πρέπει να κάνετε υπομονή», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποια ήταν τα ζητήματα που παρουσιάστηκε η διαφωνία, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως «διερευνήσαμε πολλά ζητήματα. Ένα έχει να κάνει με το μέλλον του τρέχοντος προγράμματος. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή ακόμα σε ένα πρόγραμμα που λήγει τέλος του μήνα. Είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα και ζητήσαμε τη δυνατότητα παράτασης. Για κάποιους αυτό ήταν σαφές ότι ήταν η προτιμητέα επιλογή, όμως δεν καταλήξαμε ακόμη σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Οι θεσμοί κατέστησαν σαφές ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές, αλλά πρέπει να υπάρξει πρώτα ένα πολιτικό συμπέρασμα».

Επίσης, διέψευσε ότι θα ξεκινήσουν συνεργασίες μεταξύ εμπειρογνωμόνων, καθώς όπως τόνισε «δεν καταλήξαμε σε συμφωνία. Θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία».

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί τόνισε από την πλευρά του ότι «ήταν μία πολύ χρήσιμη συνάντηση σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας. Ήταν χρήσιμη και για την Ελλάδα να καταλάβει πώς αντιμετωπίζουν και τα άλλα μέλη την Ελλάδα και να ακούσουμε τις θέσεις τους», όμως επανέλαβε και αυτός ότι «παρά τις προσπάθειες και την καλή θέληση, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε κοινή δήλωση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες». «Πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού αλλά και θέσεις των κρατών μελών και οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Το κάθε κράτος-μέλος περιμένει ότι όσα έχουν συμφωνηθεί θα γίνουν σεβαστά», επεσήμανε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση».

Μετά τις πρώτες πληροφορίες γαι τη συζήτηση στο Eurogroup, κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα έσπευσαν να τονίσουν ότι «στο eurogroup αυτό δεν επήλθε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή». Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έγραψε στο Twitter: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή.».

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν νωρίτερα ότι επιδιώκεται να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση η δυνατότητα να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι η συμφωνία στήριξης τερματίστηκε, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πακέτο ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κατάσταση να γίνει χαοτική.

Όπως μετέφεραν κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημόσιου χρέους. Στο eurogroup αυτό δεν επήλθε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή».

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βασίστηκε σε τέσσερις πυλώνες: χρηματοοικονομική σταθερότητα, χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση του χρέους, με παράλληλη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM