Καθώς οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προβληματίζονται για τη λύση του ελληνικού ζητήματος, κάποια πρόσωπα - «κλειδιά» φαίνεται πως «ξεσκονίζουν» τα φιλοσοφικά τους βιβλία, εκτιμά το CNBC.
Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Catherine Boyle, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρέθεσε τα λόγια του Γερμανού φιλοσόφου Ιμμάνουελ Καντ σε πρόσφατο άρθρο του στους New York Times. «Μια ωραία υπενθύμιση της κοινής πολιτιστικής ιστορίας της Ευρώπης», σημειώνει το CNBC, καθώς ο υπουργός προσπαθούσε να δείξει στους αναγνώστες γιατί οι Έλληνες θέλουν να ξεφύγουν από τα δεσμά της λιτότητας.
«Ο Καντ μας δίδαξε ότι οι λογικοί και οι ελεύθεροι δραπετεύουν από την αυτοκρατορία της σκοπιμότητας, κάνοντας το σωστό», έγραψε ο Βαρουφάκης. Η αρθρογράφος σημειώνει ωστόσο ότι «εάν το να κάνει κανείς το σωστό σημαίνει σε αυτή την περίπτωση να κάνει αυτό που θέλει ο Γ. Βαρουφάκης, παραμένει ανοιχτό προς συζήτηση».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δείχνει να υιοθετεί μια πιο δογματική φιλοσοφία. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αλλαγών στο τρέχον πρόγραμμα από το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF την Τρίτη το βράδυ, απάντησε ότι «δεν έχει να κάνει με την επέκταση του δανειακού προγράμματος αλλά με το εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι».
«Ο Φρίντριχ Νίτσε επεσήμανε ότι η γερμανική λέξη για την "ενοχή" και το "χρέος" είναι η ίδια: "Schuld". Ο Γερμανός φιλόσοφος υποστήριξε ότι εκείνοι που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, πλήρωναν μέσω άλλων δεινών», τονίζει το CNBC.
Ο οικονομολόγος Stuart Holland, ο οποίος έγραψε το «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ», με τους οικονομολόγους James K. Galbraith και Γ. Βαρουφάκη, είχε προηγουμένως παραλληλίσει τη θεωρία του Νίτσε για το χρέος με τη στάση που κρατά η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα.
Η ελληνική απεικόνιση της τρέχουσας κατάστασης δείχνει να ακολουθεί έναν μανιχαϊκό τρόπο σκέψης, δηλαδή ως μια πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό, σημειώνει το άρθρο.
«Ορισμένη πικρία μπορεί να προκύπτει από το γεγονός ότι η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει το θέμα ως μια μάχη ανάμεσα στο καλό και το καλό, ενώ το Eurogroup το βλέπει ως μια επιχειρηματική συμφωνία που απλά δεν πήγε καλά και πρέπει να διορθώσει» υποστηρίζει ο Steven Englander επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά συναλλάγματος στη Citi.
«Η επίλυση της κρίσης μπορεί, φυσικά, να προέλθει από τη ρήση του Πυθαγόρα: Όλα μπορούν να εξηγηθούν με τα μαθηματικά», καταλήγει το CNBC.