Spiegel: «Η Ευρώπη ενωμένη κατά των προβοκατόρων»

Spiegel: «Η Ευρώπη ενωμένη κατά των προβοκατόρων» Facebook Twitter
2

«Πολεμικό» τίτλο έχει το κεντρικό θέμα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel, κάνοντας λόγο για μια ενωμένη Ευρώπη κατά των «προβοκατόρων». Η φωτογραφία που συνοδεύει αυτό τον τίτλο είναι του Γιάνη Βαρουφάκη και το ύφος του κειμένου θυμίζει το ύφος των πιο πρόσφατων δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το περιοδικό αναφέρεται σε μια προθυμία πλέον της ελληνικής κυβέρνησης να συμβιβαστεί με τις πιστώτριες χώρες, την οποία αποδίδει στην «ασυνήθιστη ενότητα» εντός της ζώνης του ευρώ. Όπως αναφέρει, «κανένα από τα μέλη της ευρωζώνης δεν είναι πρόθυμο να του υπαγορεύσει η Ελλάδα τις συνθήκες για την επέκταση του προγράμματος».

Υποστηρίζει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης απέτυχαν στην προσπάθεια τους να απομονώσουν τη Γερμανία και να παρουσιάσουν τον Σόιμπλε ως το μοναδικό που επιθυμεί τη λιτότητα.

Σημειώνει ότι και οι υπόλοιπες χώρες αντέδρασαν στα αιτήματα της Ελλάδας, κάθε μία για διαφορετικούς λόγους και μετρά «συμμάχους» και «εχθρούς» στον «πόλεμο» του Γιούρογκρουπ.

 

1. Οι σκληροί στα ανατολικά

Σύμφωνα με το Spiegel υπάρχουν οι σκληροπυρηνικοί στα ανατολικά, δηλαδή Εσθονία , Λετονία και Σλοβακία , χώρες όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από ό, τι στην Ελλάδα. Γράφει ότι οι πολίτες έχουν υπομείνει πολλές δυσκολίες για να καταφέρουν να ενταχθούν στο ευρώ.

Στην ομάδα των αντιπάλων της Ελλάδας είναι και η Φινλανδία όπου ο Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ κρατά σκληρή στάση.

2. Οι «ανακαινιστές»

Εκεί κατατάσσει  Πορτογαλία , Ιρλανδία και Ισπανία, «χώρες που είχαν προβλήματα τα οποία έλυσαν με δικές τους προσπάθειες, όπως λέει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας  Pedro Passos Coelho» . Σημειώνει πάντως ότι οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι εξακολουθούν να υποφέρουν από υψηλή ανεργία και πως πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με χαμηλούς μισθούς. Οι συντάξεις και παροχές μειώθηκαν σημαντικά.

Σύμφωνα με το Spiegel, μόνο  πρωθυπουργός Enda Kenny βλέπει λόγους που να συνηγορούν υπέρ ενός νέους κουρέματος του ελληνικού χρέους επειδή θα δώσει επιχειρήματα για μελλοντική μείωση και του ιρλανδικού χρέους.  

 

3. Η ομάδα της Γερμανίας

Περιλαμβάνει και τις Ολλανδία και Αυστρία. Η ομάδα αυτή έχει έναν επιπλέον λόγο για την τήρηση των συμφωνιών. Φοβάται ότι η μεταρρύθμιση θα σταματήσει σε όλο το Νότο.

4. Οι απρόθυμοι αποταμιευτές

Εδώ το Spiegel κατατάσσει Γαλλία και Ιταλία. Σημειώνει τις δυσκολίες των Γάλλων και υποστηρίζει ότι στην Ιταλία ο Ρέντσι θα επιθυμούσε μια ευέλικτη ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά δεν θα έδινε εν λευκώ εξουσιοδότηση στην Ελλάδα. Ολάντ και Ρέντσι φοβούνται ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ξυπνούσε τα ριζοσπαστικά κόμματα στο έδαφος του.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Πολιτική / Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης την προώθηση σύγχρονης εταιρικής δομής για τον νέο ΟΣΕ, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την ταχύτερη εκτέλεση κρίσιμων έργων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Η αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία, πλήρης τηλεδιοίκηση και αυτόματη πέδηση, γεωεντοπισμός τρένων σε πραγματικό χρόνο και η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr στο υπουργικό
LIFO NEWSROOM
Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διδάγματα πρόσφατων συγκρούσεων, περιλαμβάνοντας νέες ειδικότητες και εκπαίδευση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, τακτικές μάχης, χρήση drones και προσομοιωτές μάχης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Κακή η επιλογή του Παυλόπουλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσον αφορά τον απλό λαό, καλή επιλογή ωστόσο από πολιτικής και διπλωματικής άποψης. Ούτως ή άλλως ο Πρόεδρος καθαρά διακοσμητικό ρόλο έχει οπότε και εγώ και εσείς θα μπορούσαμε να ήμασταν σαυτήν την θέση που λέει ο λόγος...μόνη προυπόθεση να είχαμε αποδοχή από τα κόμματα, όχι απαραίτητα απ τον λαό. Γιατί η επιλογή του έγινε έτσι κ αλλιώς προκειμένου να ψηφιστεί και από την ΝΔ χωρίς της φήφους αυτής δεν θα μπορούσε να εκλεγεί. Οι Συριζαίοι, οι περισσότεροι άλλωστε τον ψήφισαν αναγκαστικά και ας μην ήθελαν, μιάς και δεν θέλουν να χασουν και αυτοί την εξουσία όπως οι Νεοδημοκράτες....Αν μπορούσαν να έβαζαν κάποιον αριστερό ή ασχετο με την πολιτική θα το έκαναν αλλά δεν θα είχαν την στήριξη των υπολοίπων. Οπότε εδω μιλάμε απλά για μία λύση ανάγκης του Τσίπρα για να τελειώνει γρήγορα με το θέμα ώστε να ασχοληθεί με τα πιο σημαντικά όπως Ευρώπη και Νομοσχέδια.