"Μοιάζει με εφιάλτη," λέει ένας άνδρας που μόλις εγκατέλειψε την Μοσούλη για το Ερμπίλ περιγράφοντας τις συνθήκες ζωής στην πόλη μήνες μετά την κατάληψή της από την ISIS τον περασμένο Ιούνιο.
"Από την μέρα που άρχισαν να ανατινάζουν τα τζαμιά ο κόσμος τους μίσησε" συνεχίζει αναφερόμενος στην καταστροφή του Γιουνίς Τζαμί αλλά και σε άλλα τζαμιά που καταστράφηκαν από την ISIS επειδή θεωρήθηκαν ως "χώροι αποστασίας και όχι προσευχής."
O άνδρας, ένας μικροεπιχειρηματίας ο οποίος είχε διατελέσει αξιωματικός του στρατού υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και τώρα είναι στη σύνταξη, ήταν πολύ ανήσυχος για την διατήρηση της ανωνυμίας του. Μέλη της οικογένειάς του έχουν μείνει στην Μοσούλη σε μία προσπάθεια να προστατέψουν το σπίτι τους από το να κατασχεθεί από την ISIS. Οι αξιωματούχοι τους γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι ζητώντας να δουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι των σπιτιών είναι και οι ιδιοκτήτες τους. Σε περίπτωση που ανακαλύψουν ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης έχει φύγει από την πόλη τότε του δίνεται μία δεκαήμερη διορία για να επιστρέψει στο σπίτι του ή αλλιώς η ακίνητη περιουσία του κατάσχεται.
Η καθημερινή ζωή στην Μοσούλη επιδεινώνεται ραγδαία, λέει ο άνδρας. Για 28 ολόκληρες μέρες δεν υπήρχε καθαρό νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, για το οποίο οι κάτοικοι βασίζονταν σε μικρές τοπικές γεννήτριες. Το αργό πετρέλαιο από τη Μοσούλη πηγαίνει στη Συρία, όπου επεξεργάζεται, αλλά το καύσιμο που γυρνάει επιστρέφεται πίσω στην πόλη είναι κακής ποιότητας και καταστρέφει τις μηχανές που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ρεύματος. Ορισμένα τρόφιμα, όπως οι ντομάτες, είναι φθηνά κυρίως επειδή οι αγρότες δεν έχουν πελάτες εκτός πόλεως.
Η ζωή στη Μοσούλη για έναν Σουνίτη Άραβα (οι Χριστιανοί και οι Γιαζίδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη από την πρώτη στιγμή) είναι ένα μείγμα ομαλότητας, αναστάτωσης, και φόβου. Παραδόξως οι συντάξεις εξακολουθούν να καταβάλλονται από την κεντρική κυβέρνηση στην Βαγδάτη και ο άνδρας που μίλησε στον Independent εξακολουθεί να παίρνει τη σύνταξή του.
Υπάρχει όμως πάντα το βάρος της συμμόρφωσης με τους κανόνες που η φονταμελιστική ισλαμική ιδεολογία της ISIS επιβάλλει. Μερικοί απ' αυτούς είναι άβολοι, όπως η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ή και ασήμαντοι όπως η αφαίρεση όλων των εικόνων του Τομ και Τζέρι και άλλων παρόμοιων παιδικών ηρώων από τους τοίχους των σχολείων.
Η ανοικτή αντιπαράθεση με την ISIS είναι περιορισμένη κυρίως επειδή οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι από τον φόβο των άγριων αντιποίνων της οργάνωσης.
Ο συνταξιούχος επιχειρηματίας λέει ότι ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει αυτή την αίσθηση του τρόμου, "αν και γενικά αν δεν ασχολείσαι μαζί τους δεν ασχολούνται ούτε αυτοί με σένα". Δεν μπορεί όμως να ξεχάσει τις δημόσιες εκτελέσεις όπως αυτή της δικηγόρου Sameera Salih Ali al-Nuaimy η οποία είχε γράψει στη σελίδα της στο facebook ότι η ανατίναξη των τζαμιών από την ISIS ήταν "βάρβαρη."
O ανώνυμος φυγάς είπε όλο αυτό τον καιρό έμενε ως επί το πλείστον μέσα στο σπίτι τους, και ότι αυτός και η οικογένειά του δεν βγήκαν απ' αυτό πάνω από δέκα φορές τους τελευταίους 3 μήνες.
σχόλια