Το ερώτημα «τι κοινό έχουν το μποζόνιο του Χιγκς και ο Σάκης Ρουβάς» έθεσε ο ο αν. καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Αναστάσιος Πέτκου σε διάλεξη του προς μαθητές της β΄ και γ΄ Λυκείου, στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την απάντηση που ο ίδιος έδωσε, πρώτον πρόκειται για celebrities, που συχνά - πυκνά απασχολούν τον Τύπο. Δεύτερον, όταν κάνουν την εμφάνισή τους, ενώνουν τις μάζες, δημιουργούν -κατά τον επιστημονικό όρο- συσσωμάτωμα.
«Π.χ., αν σε μία αίθουσα αρχίσει να διαδίδεται η φήμη, ότι θα εμφανιστεί ο Σάκης Ρουβάς, όσοι και όσες την ακούσουν πρώτοι θα σπεύσουν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της επικείμενης εμφάνισης με τους γύρω τους, ύστερα θα πλησιάσουν κι άλλοι/ες, που θα θελήσουν να μάθουν και θα μαζευτούν τόσοι/ες, ώστε όταν τελικά ο τραγουδιστής κάνει την εμφάνισή του, οι... “ρουβίτσες” θα αποτελούν “είδηση” και από μόνες τους! Το μποζόνιο Higgs περιγράφεται, ότι δίνει µάζα στα σωμάτια ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, προκαλώντας ένα αντίστοιχο συσσωμάτωμα, μέσα στο πεδίο Higgs», είπε ο καθηγητής προς τους μαθητές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Ο “ανορθόδοξος” αυτός παραλληλισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παραλλαγή της εξήγησης, που ο καθηγητής Φυσικής Ντέβιντ Μίλερ έδωσε το 1993 στον τότε Υπουργό Επιστημών της Μ. Βρετανίας, W. Waldegrave, στην ερώτηση του τελευταίου “γιατί οι Βρετανοί φορολογούμενοι πληρώνουν για κάτι -το CERN- για το οποίο ελάχιστοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει”.
Ο παραλληλισμός αυτός δεν ήταν τυχαίος αφού εντάσσεται στην προσπάθεια εκλαίκευσης της επιστήμης που επιχειρεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τη διεθνή ημερίδα των “Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων”, που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο που πραγματοποιείται από τις . 25 Φεβρουαρίου έως τις 2 Απριλίου 2015.
σχόλια