Le Monde: Η Ελλάδα συστήνει επιτροπή για το χρέος

Le Monde: Η Ελλάδα συστήνει επιτροπή για το χρέος Facebook Twitter
SOOC / Menelaos Myrillas
0

Με την απόφαση της Προέδρου της Βουλής να συστήσει επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους ασχολείται σε εκτενές άρθρο της η γαλλική Le Monde,  αναφέροντας τη δήλωση της κ. Κωνσταντοπούλου ότι "ο στόχος είναι να προσδιορίσει αν υφίσταται μισητή,  παράνομη ή αθέμιτη φύση των χρεών της ελληνικής κυβέρνησης», λόγω των πολλών περιπτώσεων διαφθοράς και αδιαφάνειας  λόγω της αγοράς  όπλων.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε άρθρο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού που εγκρίθηκε το 2013 και προβλέπει αυτή τη διαδικασία αφού αναφέρει ότι: «Τα κράτη μέλη που υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής πραγματοποιούν πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονομικών τους, προκειμένου, να εκτιμηθούν οι λόγοι που οδήγησαν στη συσσώρευση των υπερβολικών επιπέδων του χρέους και να εντοπιστούν τυχόν παρατυπίες».

Εκεί που επικεντρώνει η Le Monde είναι στη στιγμή κατά την οποία έγινε η σύσταση της επιτροπή την οποία χαρακτηρίζεται «εκρηκτική», λόγω του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει διαγραφή μέρους του χρέους.

Τα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούλιο, όταν δηλαδή, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται και πάλι ένα νέο πρόγραμμα. Ακόμη όμως κι αν προκύψει απεχθές χρέος, τίποτα δεν αναγκάζει τους πιστωτές να το αποδεχτούν, τονίζει η εφημερίδα. «Αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει την κυρίαρχη απόφαση να μην το πληρώσει», σημειώνει.

«Αυτό που θα κάνουμε εμείς είναι θα δώσουμε στέρεα επιστημονικά επιχειρήματα και η απόφαση στη συνέχεια είναι της ελληνικής κυβέρνησης», δηλώνει ο ειδικός στο απεχθές χρέος Eric Toussaint, ο οποίος ορίστηκε μέλος της επιτροπής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM