Σύμφωνα με τις στατιστικές, τα περισσότερα τροχαία οφείλονται σε ανθρώπινo λάθος. Τι θα γινόταν, όμως, εάν υπήρχε κάποια μέθοδος που εκμηδένιζε την πιθανότητα απροσεξίας ενός οδηγού, προβλέποντάς την και προειδοποιόντας τον πριν καν τη διαπράξει;
Απάντηση στο παραπάνω δίνουν ερευνητές των Πανεπιστημίων Cornell και Stanford, οι οποίοι συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη ενός προηγμένου συστήματος πρόληψης ατυχημάτων, που με τη βοήθεια κάμερας και αισθητήρων εντός του οχήματος, παρατηρούν τις αντιδράσεις του οδηγού, και τον προειδοποιούν στην περίπτωση που διακινδυνεύσει την ασφάλεια του αυτοκινήτου.
Η κάμερα παρατηρεί μικρές ή μεγαλύτερες κινήσεις του κορμού, του κεφαλιού και των ματιών που υποδηλώνουν ότι ο οδηγός ετοιμάζεται να αλλάξει, φερ' ειπείν, λωρίδα ή να κάνει κάποιον ελιγμό, ενώ υποβοηθείται και από σύστημα GPS που παρατηρεί την πορεία του αυτοκινήτου στο χάρτη.
Το σύστημα πρόληψης, λαμβάνει αυτές τις πληροφορίες και σε συνδυασμό με δεδομένα που παίρνει εξωτερικούς αισθητήρες, ο υπολογιστής τα αναλύει σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να προβλέψει ότι ο οδηγός πρόκειται να κάνει μια επικίνδυνη κίνηση. Όπως για παράδειγμα, να στρέψει το αυτοκίνητο και να βρεθεί στην πορεία επερχόμενου αυτοκινήτου.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν τις οδηγικές συνήθειες 10 οδηγών οι οποίοι οδήγησαν πάνω από 1500 χιλιόμετρα, και στη συνέχεια "διδαξαν" τον αλγόριθμο που ελέγχει το σύστημα ώστε να αναγνωρίζει, να προβλέπει και να ειδοποιεί τον οδηγό όταν διαισθάνεται την επικίνδυνη οδήγηση, τουλάχιστον 3,5 δευτερόλεπτα, πριν συμβεί το κακό.
Αν και η εν λόγω τεχνολογία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, οι ερευνητές, αναφέρει το CNN, είναι ήδη σε επαφές με μεγάλες αυτοκινητοβιομιαχανίες που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη του συστήματος και την υιοθέτησή του σε μελλοντικά μοντέλα αυτοκινήτων.
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:
σχόλια