F.T.: Ούτε τα 7,2 δισεκ. φτάνουν για να πληρώσει η Ελλάδα

F.T.: Ούτε τα 7,2 δισεκ. φτάνουν για να πληρώσει η Ελλάδα Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα θα πρέπει τους επόμενους μήνες να πληρώσει περισσότερα από τα 7,2 δισεκ. τα οποία θέλει να απελευθερώσουν οι εταίροι, επισημαίνει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα αναλύει τις προθεσμίες που έχει η χώρα για τις πληρωμές της και τα σφικτά χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρήσει, αρχίζοντας από την καταβολή των 750 εκ. αύριο στο ΔΝΤ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μπροστά υπάρχει ένα μακρύ και καυτό καλοκαίρι μπροστά, γεμάτο άγχος, αφού η Ελλάδα θα πρέπει μόνο τον Ιούνιο να πληρώσει 1,5 δισ. στο ΔΝΤ, ενώ οφείλει να καταβάλει σε 4 δόσεις ανάλογο ποσό στο ΔΝΤ το Σεπτέμβριο. Στο μεσοδιάστημα (Ιούλιο και Αύγουστο) θα πρέπει να πληρωθούν 3 δισεκ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τους F.T. η μη πληρωμή του ΔΝΤ, αν συμβεί, δεν είναι κάτι που γίνεται συχνά. Στη δεκαετία του 1980 περίπου 25 κράτη έχασαν πληρωμές προς το Ταμείο του οποίου η αξιοπιστία θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό αν η Ελλάδα δεν πληρώσει, καθώς πριν από δύο χρόνια χρόνια έρευνες αποκάλυψαν πολλά λάθη στο πρώτο μνημόνιο για τη χώρα αλλά και στον τρόπο που συνολικά ανταποκρίθηκε το ΔΝΤ στη κρίση της ευρωζώνης.

«Αν η Ελλάδα αποτύχει, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αμφισβητούν αν οι πολιτικές του ΔΝΤ λειτουργούν. Είναι σημαντικό για το ΔΝΤ αυτό να μην συμβεί», σημειώνει στην εφημερίδα ο Αντρέα Μοντανίνο, πρώην μέλος του ΔΣ του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Για αυτό το λόγο το ΔΝΤ «βρίσκεται» εδώ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η άποψη των αγορών δεν μετρά, καταλήγουν οι FT. Η αντίδρασή τους την επόμενη ημέρα μια χαμένης πληρωμής είναι «καταλύτης».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM