Hugo Dixon: Η Ελλάδα δεν έχει ούτε plan A ούτε plan B

Hugo Dixon: Η Ελλάδα δεν έχει ούτε plan A ούτε plan B Facebook Twitter
2

"Η Στρατηγική είναι μια λέξη με ελληνικές ρίζες. Αλλά, δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, δεν φαίνεται να έχει κάποια στρατηγική απεγκλωβισμού της χώρας από την δύσκολη κατάσταση." αναφέρει το άρθρο του οικονομικού αναλυτή του πρακτορείου Reuters, Hugo Dixon.

Ο Dixon βάζει τίτλο στην ανάλυσή του "Η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει ούτε plan A ούτε plan B για το χρέος" και εξηγεί πως η κυβέρνησή δεν έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επίσης, δεν φαίνεται να έχει ένα προμελετημένο σχέδιο χρεοκοπίας που θα περιορίζει τον κίνδυνο.

 

"Oι Ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ζωντανέψει τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως επειδή ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο μαχητικός υπουργός Οικονομικών, έχει παραγκωνιστεί από τις συζητήσεις με τους πιστωτές της χώρας. Η νέα σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας, πράγματι, οδήγησε σε πιο παραγωγικές συνομιλίες. Αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλη διαδρομή και λίγες έως καθόλου πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάσουν στις 11 Μαΐου." προσθέτει ο Dixon.

"Όταν ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, πίστευε πως θα μπορούσε να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από τους πιστωτές του,  και πως θα ανακουφίσει τα χρέη της Αθήνας χωρίς να προβεί σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί. Η κυβέρνηση δεν είχε υπολογίσει αρχικώς το πόσο άσχημο θα ήταν το πλήγμα από τους μήνες πολιτικής αβεβαιότητας που ακολούθησαν και την απελπιστική κρίση ρευστότητας. Τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε αύξηση της ανάπτυξης στο 2,9% αυτό το έτος. Την περασμένη εβδομάδα, ακόμη και οι προβλέψεις για ένα 0,5 % είναι μια αισιόδοξη προοπτική." σχολιάζει το άρθρο στο Reuters.

 

Στη συνέχεια ο Dixon αναφέρεται την τρέχουσα κατάσταση της Ελλάδας καισημειώνει: "Η επιδείνωση της οικονομίας σημαίνει ότι η Αθήνα θα δυσκολευτεί να ισοσκελίσει τους λογαριασμούς της ενώ ακόμη και εάν οι πιστωτές της μειώσουν το στόχο του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να εισαγάγει περισσότερα μέτρα λιτότητας - και αυτό θα βλάψει περαιτέρω την οικονομία. Η Ταμειακή κατάσταση της Αθήνας είναι απελπιστική. Συνολικά, η Ελλάδα οφείλει περίπου 324 δισεκατομμύρια € και καλείται να επιστρέψει στο ΔΝΤ 750.000.000 ευρώ στις 12 Μαΐου και 1,5 δις τον Ιούνιο. Ο Τσίπρας ελπίζει ότι μπορεί να πείσει τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ να δανείσουν στην Ελλάδα κάποια μετρητά κατά τις προσεχείς εβδομάδες για να εξορκίσει την πτώχευση. Αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο εάν ο ίδιος περάσει τις κόκκινες γραμμές."

 

Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι η Αθήνα θα χρειαστεί πρόσθετο πακέτο βοήθειας τουλάχιστον 50 δις ευρώ, για το οποίο πρέπει να πειστούν τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη."Ακόμη και εάν η Αθήνα επιβιώσει από την άμεση κρίση ρευστότητας, θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία." αναφέρει και σημειώνει πως μια μια τέτοια ζοφερή πρόγνωση, επιβάλλει να εξεταστούν δύο εναλλακτικές λύσεις: χρεοκοπία με έξοδο από το ευρώ και χρεοκοπία με παραμονή στο ευρώ. Η δεύτερη εναλλακτική είναι λιγότερο κακή όμως θα επιφέρει "κούρεμα" καταθέσεων, λόγω της ανάγκης για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η δε μετάβαση στη δραχμή, θα ήταν εφιαλτική εκτιμά ο Dixon.

 

Καταλήγοντας ο Dixon αναφέρει πως δεδομένου ότι ακόμη και το καλύτερο plan B είναι απελπιστικό, ο Τσίπρας θα πρέπει να χαράξει μια στρατηγική για το πώς θα έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το κάνει γρήγορα.

 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μα οχι, το plan A ήταν οι ζουρναδες, το plan B ήταν τα νταουλια και σε κάποια φάση κατι πήγε να γίνει και με plan C του τύπου, ουστ! Go Back! Απλά δεν έγιναν κατανοητά ουτε από τους δανειστές αλλά ούτε και από αυτούς που ψήφισαν όπως ψήφισαν για να αντιμετωπίσουμε έτσι το πρόβλημά μας.Δεν ξέρω πώς θα λήξει αυτή η υπόθεση και νομίζω δεν το ξέρουν ουτε αυτοί που έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης διότι άλλα λένε το πρωί άλλα λένε το βράδυ!Δεν με ενδιαφέρει πλέον τι ζαβό κάνουν οι άλλοι αφού τα ζαβά που κάνουμε εμείς είναι τόσο "πετυχημένα"! Τώρα πια, μια ελπίδα μου έχει μείνει, οτιδήποτε και αν έρχεται να λειτουργήσει επιτέλους σαν καταλύτης και για το πολιτικό μας σύστημα και για μας και να βάλουμε επιτέλους μυαλο (?) διότι έχουμε εξαντλήσει μάλλον το χρόνο μας και τις ευκαιρίες μας ως χώρα.Έστω και με κάποιο reset οικονομικό και πολιτικό. Πόσες μλκ έχουν μείνει να κάνουμε ως χώρα ρε γμτ?
Από μουσικολογικής/θεατρολογικής απόψεως, ζούμε μια κατάσταση έθνικ γκραν γκινιόλ: Οι δικοί μας παίζουν νταούλια και ζουρνάδες και οι εταίροι/δανειστές θέρεμιν. Η ένταση του θέρεμιν ανεβαίνει και σε λίγο θα καλύψει πλήρως τα πάντα.