Φεστιβάλ Καννών: Βραβείο της Επιτροπής στον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου

Φεστιβάλ Καννών: Βραβείο της Επιτροπής στον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου Facebook Twitter
Ο Γιώργος Λάνθιμος, σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος της ταινίας «The Lobster» στο κόκκινο χαλί της τελετής λήξης και απονομής των βραβείων του 68ου Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής. Φωτό: EPA
1

Το 68ο Φεστιβάλ Καννών ρίχνει αυλαία απόψε με την απονομή των βραβείων του Διαγωνιστικού Τμήματος που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο γαλλικό θέρετρο και την προβολή της ταινίας λήξης La Glace et le Ciel (Ice and the Sky) του Λικ Ζακέ. Ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου, η πρώτη ταινία Έλληνα δημιουργού που συμμετέχει στο Επίσημο Διαγωνιστικό από το 1998 (και τον Χρυσό Φοίνικα του Θόδωρου Αγγελόπουλου για το Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα) κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής (ουσιαστικά το τρίτο κατά σειρά σημασίας βραβείο), επαληθεύοντας τα προγνωστικά που μιλούσαν για κάποια σημαντική διάκριση από τη στιγμή που προβλήθηκε.

Ο Γάλλος ηθοποιός Λαμπέρ Ουιλσόν παρουσίασε την τελετή και η κριτική επιτροπή, της οποίας φετινοί πρόεδροι ήταν οι Αμερικανοί σκηνοθέτες Τζόελ και Ίθαν Κοέν και μέλη ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέικ Τζίλενχαλ, η Αγγλίδα ηθοποιός Σιένα Μίλερ, η Ισπανίδα ηθοποιός Ρόσι Ντε Πάλμα, η Γαλλίδα ηθοποιός Σοφί Μαρσό, ο Μεξικανός σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ο Γάλλος σκηνοθέτης Ξαβιέ Ντολάν και η συνθέτρια από το Μάλι Ρόκια Τραορέ, αποφάνθηκε, απονέμοντας τον Χρυσό Φοίνικα στην ταινία Dheepan του Γάλλου Ζακ Οντιάρ (Σώμα με Σώμα, Ένας Προφήτης).

Φεστιβάλ Καννών: Βραβείο της Επιτροπής στον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου Facebook Twitter
Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος του 68ου Φεστιβάλ Καννών. (Από αριστερά:) Ίθαν Κοέν, Ρόκια Τραορέ, Ρόσι Ντε Πάλμα, Ξαβιέ Ντολάν, Σιένα Μίλερ, Σοφί Μαρσό, Τζόελ Κοέν, Τζέικ Τζίλενχαλ, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. Φωτό: EPA

Το Μεγάλο Βραβείο κέρδισε ο Γιος του Σαούλ του Ούγγρου Λάζλο Νέμες, μια ταινία που είχε χαιρετιστεί με ενθουσιασμό από την αρχή του φεστιβάλ οπότε και έκανε την πρεμιέρα της. Βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Ταϊβανό Χου Χσιάο-Χσιεν για το The Assassin και σεναρίου στον Μισέλ Φράνκο για το Chronic. Καλύτερος ηθοποιός από τις συνολικά 19 ταινίες που συμμετείχαν στο φετινό Επίσημο Διαγωνιστικό αναδείχθηκε ο Βενσάν Λιντόν για το Ο Νόμος της Αγοράς και καλύτερες ηθοποιοί εξ' ημισείας η Ρούνι Μάρα για το Carol (σε μια εντελώς μη αναμενόμενη κίνηση, αφού δεν δόθηκε αντίστοιχο βραβείο στην συμπρωταγωνίστριά της, Κέιτ Μπλάνσετ) και η Εμανουέλ Μπερκό για το Mon Roi.

Φεστιβάλ Καννών: Βραβείο της Επιτροπής στον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου Facebook Twitter
Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής του 68ου Φεστιβάλ Καννών

Αναλυτικά τα βραβεία έχουν ως εξής:

Χρυσός Φοίνικας: Dheepan (Ζακ Οντιάρ)

Μεγάλο Βραβείο: Son of Saul (Λάζλο Νέμες)

Βραβείο της Επιτροπής: The Lobster (Γιώργος Λάνθιμος)

Σκηνοθεσία: Χου Χσιάο-Χσιεν (The Assassin)

Σενάριο: Μισέλ Φράνκο (Chronic)

Ανδρικός Ρόλος: Βενσάν Λιντόν (La Loi du Marché)

Γυναικείος Ρόλος: Ρούνι Μάρα (Carol) & Εμανουέλ Μπερκό (Mon Roi)

Χρυσή Κάμερα: La Tierra y la Sombra (Land and Shade)

Ταινία Μικρού Μήκους: Waves '98

Φεστιβάλ Καννών: Βραβείο της Επιτροπής στον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου Facebook Twitter
Ο Χρυσός Φοίνικας του φετινού Φεστιβάλ απονεμήθηκε στην ταινία «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ

Νωρίτερα σήμερα απονεμήθηκαν επίσης τα βραβεία της Fipresci (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) καθώς και ο φετινός Queer Φοίνικας. Συγκεκριμένα, οι κριτικοί τίμησαν επίσης το Son of Saul με το βραβείο του Διαγωνιστικού Τμήματος και το ινδικό Masaan με το αντίστοιχο βραβείο από το «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Το Queer Palm που απονέμεται τα τελευταία χρόνια στην καλύτερη ταινία LGBT ενδιαφέροντος (από όλες τις ταινίες που προβάλλονται στο φεστιβάλ), κέρδισε, όπως ήταν αναμενόμενο, η λεσβιακή ιστορία αγάπης Carol του Τοντ Χέινς. Ειδική μνεία όμως σε αυτή την κατηγορία δόθηκε και στον Αστακό του Γιώργου Λάνθιμου.

Φεστιβάλ Καννών: Βραβείο της Επιτροπής στον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου Facebook Twitter
Ο Χρυσός Φοίνικας
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ