ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Kατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια - Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει

Kατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια - Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
5

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το οποίο τροποποιείται ο κώδικας της ελληνικής ιθαγένειας.


Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, διατάξεις για τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, φοίτησαν ή φοιτούν ακόμη σε ελληνικό σχολείο είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με αυτό την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν:

  • Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.


Επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία απώλειας της ελληνικής ιθαγένειας από τέκνο αλλοδαπού που την απέκτησε με δήλωση ή πολιτογράφηση.


Επίσης, στον νέο κώδικα, ρυθμίζονται θέματα για τη χορήγηση άδειας διαμονής με δικαίωμα εργασίας στους πολίτες τρίτων χωρών και προβλέπεται ότι:

  • Μειώνεται και ορίζεται στο ποσό των 50 ευρώ από 150 που ισχύει σήμερα, το απαιτούμενο τέλος που καταβάλλει ο εργοδότης για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που απασχολεί με εποχική εργασία
  • Ο εργοδότης οφείλει για κάθε απασχολούμενο στην αγροτική οικονομία ή σε εποχική εκμετάλλευση, να προκαταβάλλει στον ΟΓΑ ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε διάστημα ενός μηνός.
  • Επιτρέπεται κατ εξαίρεση, η χορήγηση θεώρησης εισόδου με δικαίωμα εργασίας σε εποχικά εργαζόμενους που εισέρχονται για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 90 μέρες.
  • Επιτρέπεται η χορήγηση θεώρησης εισόδου για εποχική εργασία πολλαπλών εισόδου μέγιστης διάρκειας διαμονής έξι μηνών ανά δωδεκάμηνο, με την οποία μπορεί να πραγματοποιήσει πολλαπλές εισόδους στην ελληνική επικράτεια.
  • Ενήλικες υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο δεν απαιτείται να πάρουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (όπως μεταξύ άλλων, θύματα και μάρτυρες εγκλημάτων ρατσιστικής βίας).
  • Στα μέλη της οικογένειας που συνοδεύουν πολίτη τρίτης χώρας, ιδιοκτήτη ακινήτων και στα οποία χορηγείται ατομική άδεια διαμονής, περιλαμβάνονται και οι απευθείας ανιόντες των συζύγων.
  • Παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης διαμονής μακράς διάρκειας και στους κατόχους Εθνικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.
  • Σε περίπτωση γέννησης τέκνου στην Ελλάδα, ως την έναρξη ισχύος του νόμου, από γονέα που διαμένει σε χώρα με άδεια διαμονής, μπορεί να χορηγηθεί στον έτερο γονέα άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση.
  • Μειώνεται και ορίζεται στα 150 ευρώ, από 1.500-3.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, το πρόστιμο που επιβάλλεται σε πρόσωπα που υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις ή βεβαιώσεις στο πλαίσιο του Κώδικα.
  • Επιτρέπεται η διατήρηση του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς των αλλοδαπών συζύγων ομογενών από την Αλβανία που έχουν πολιτογραφηθεί, εκτός των οριζόμενων περιπτώσεων.
5

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
1)Ένα επιχείρημα των Σκοπιανών και άλλων διεκδικήσεων (αλλά και ελλήνων για τους δικούς τους λόγους) είναι ότι οι έλληνες πρέπει να το βουλώσουμε επειδή δεν υπάρχει "καθαροαιμία". Σίγουρα δεν υπάρχει. Ωστόσο, αύριο αυτό θα είναι νομοτελειακό. Όταν λοιπόν του μπαγκλασιανής καταγωγής του απαγορεύσουν να το βουλώσει στους Σκοπιανούς, τι θα έχεις να πεις; 2)Επίσης, τι έχεις να πεις σε αυτούς που φωνάζουν ότι όλοι οι Πομάκοι είναι Τούρκοι από τη στιγμή που οι περισσότεροι εξ αυτών επιθυμούν να μετέχουν της ελληνικής εκπαίδευσης (η παιδεία είναι άλλο!);3)Τι έχεις να πεις τώρα που ο Ράμα ξεροβήχει για Τσαμουριά; 4)Τι έχεις να πεις για την υπόθεση Στοίδη; Φιλικά πάντα!
Ποιο είναι το πρόβλημα σε αυτά - που είναι διαφορετικά ζητήματα μεταξύ τους και δεν έχουν όλα σχέση με το θέμα του άρθρου - να έχεις κι άλλους Έλληνες; Το επιχείρημα του αίματος από όποια πλευρά και να τίθεται είναι αστείο. Είσαι Έλληνας γιατί έχεις καταγραφεί ως τέτοιος και όχι μετά από εξέταση αίματος. Και επειδή θα σου πει κάποιος να το βουλώσεις (ας το πούμε έτσι απλά όπως το θέτεις) πρέπει εσύ να το κάνεις;
"Είσαι Έλληνας γιατί έχεις καταγραφεί ως τέτοιος". Όπως Αμερική"Και επειδή θα σου πει κάποιος να το βουλώσεις πρέπει εσύ να το κάνεις; "Γιατί σηκώσαμε ποτέ πραγματικά ανάστημα στους Σκοπιανούς;
@John "Και επειδή θα σου πει κάποιος να το βουλώσεις πρέπει εσύ να το κάνεις; " Γιατί σηκώσαμε ποτέ πραγματικά ανάστημα στους Σκοπιανούς;"Άρα γιατί το θέτεις καν ως ζήτημα; "Είσαι Έλληνας γιατί έχεις καταγραφεί ως τέτοιος". Όπως Αμερική"Το "όπως Αμερική" είναι εξορισμού αρνητικό επιχείρημα τώρα; Ας είναι. Όπως Ελλάδα. Είμαστε περισσότερο της αφομοίωση από ότι φαίνεται (ιθαγένεια). Δεν ήταν όλοι βέροι απόγονοι του Περικλή όταν πολιτογραφήθηκαν Έλληνες μετά την απελευθέρωση. Και απέναντι στους γείτονες υπάρχει ελληνικό αίμα δεν σημαίνει΄οτι είναι Έλληνες. Είναι Τούρκοι. Το πολιτισμικό στοιχείο είναι που μετράει και αυτό δεν είναι βέβαια κάτι στατικό.Είναι στο χέρι μας το πως θα αφομοιώσουμε και θα ανανεώσουμε την κοινωνία μας προς μία θετική κατεύθυνση ή αν θα μας γυρίσει μπούμερανγκ. Πάντως οι εποχές της ομοιογένειας έχουν περάσει (εποχές που ήρθαν μετά από άλλες εποχές ανομοιογένειας).