Κουρουμπλής: Καμία συζήτηση για την πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ

Κουρουμπλής: Καμία συζήτηση για την πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ Facebook Twitter
ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης
5

«Ό,τι συνταγογραφείται δεν υπάρχει καμία συζήτηση να πωλείται στα σούπερ μάρκετ» διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσερχόμενος σε συνάντηση με εκπροσώπους των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης. Με κινητοποιήσεις προειδοποίησαν οι φαρμακοποιοί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υπουργός σημείωσε ότι το αρχικό αίτημα των θεσμών ήταν να πωλούνται όλα τα φάρμακα και στα σούπερ μάρκετ αλλά αυτό αποκλείστηκε. Διευκρίνισε ότι το θέμα έχει ανακύψει για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, λόγω των θεσμών «οι οποίοι έχουν εμμονές δυστυχώς, οι οποίες δεν εξηγούνται», καθώς όπως είπε η Ελλάδα έχει 11.500 σημεία πώλησης τους και «δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα του ανταγωνισμού».

Ο Π. Κουρουμπλής πρόσθεσε ότι η πρόταση για τα ΜΗΣΥΦΑ δεν είναι θέση της κυβέρνησης αλλά προέκυψε ως πρόταση προς συζήτηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Υπάρχει όμως μια εμμονή», είπε. Ακόμα, τόνισε πως  η κυβέρνηση έβαλε ως όρο να συμφωνήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι μπορούν να μπουν «δικλείδες» για το κόστος τους στα σούπερ μάρκετ, ώστε στην πράξη «αυτή η εμμονή των θεσμών να μην υλοποιηθεί» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα ΜΗΣΥΦΑ θα παραμείνουν στα φαρμακεία. «Να διαβεβαιώσω, ότι το παλεύουμε μέχρι τελευταία στιγμή», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, ο Π. Κουρουμπλής απάντησε πως «αυτή η σχέση δεν πρέπει να διαρραγεί γιατί αυτό είναι ένα μέτωπο το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορούμε να αντισταθούμε και στις πιέσεις και να μπορέσουμε να περιορίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις απαιτήσεις αυτές. Πρέπει να έχουμε ένα μέτωπο ανάμεσα μας κι όχι να είμαστε απέναντι, δεν είμαστε απέναντι».

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον υπουργό, υποστηρίζοντας πως τους είπε ότι και εκείνος συμμερίζεται τα επιχειρήματά τους, αλλά υπάρχει και η διαπραγμάτευση. Ο Κ. Θεοδοσιάδης τού απάντησε ότι παρόμοια άκουγε και από προκατόχους του «μνημονιακούς» υπουργούς, ότι εάν συμφωνεί μαζί τους υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης και προειδοποίησε με δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Δεν θα αφήσουμε το ένα τρίτο του τζίρου μας να πάει σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Επίσης δεν θα αφήσουμε τη δημόσια υγεία στα ράφια των σούπερ μάρκετ και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν αδαή, τσιμπώντας στις διαφημίσεις και τις οικονομικές προσφορές των σούπερ μάρκετ, να παίρνει φάρμακα από το ράφι. Θα πεθάνει κόσμος. Στη Σουηδία, προχθές ακόμη απαγόρευσαν τη διάθεση της παρακεταμόλης (σε ελεύθερα σημεία) γιατί γέμισαν τα νοσοκομεία από φαρμακευτικές δηλητηριάσεις. Αυτά λέει ο ΠΟΥ, αυτά λέει η κοινή λογική. Ε, φτάνει πια δεξιές, αριστερές κυβερνήσεις να δίνουν δώρα στα σούπερ μάρκετ και σε πέντε πολυεθνικές» δήλωσε ο Κ. Θεοδοσιάδης.

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"Δεν θα αφήσουμε το ένα τρίτο του τζίρου μας να πάει σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ..." Αυτό είναι το ζήτημα και το γεγονός ότι σε έναν πολίτη αντιστοιχούν 100 φαρμακεία (που λέει ο λόγος), όλα τα άλλα είναι να 'χαμε να λέγαμε γιατί αν δεν μιλάμε για συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά για ντεπόν και βιταμίνες και το φαρμακείο μια χαρά σουπερμάρκετ γίνεται.
@piron 9.6.2015 | 23:00Α ναι ε;;;... ..τότε ακόμα καλύτερα. Απάντησε μου λοιπόν, γιατί μάλλον εσύ είσαι που δεν ξέρεις να διαβάζεις ελληνικά... .. πιστεύεις, αλλάζοντας ο νόμος μεθαύριο (αν αλλάξει), μπαίνοντας σε ένα σούπερ μάρκετ, οι πιθανότητες αυτές θα αντιστραφούν ή τα φαρμακεία θα πουλάνε και αλλαντικά;...