Guardian: Οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα κορυφώνονται, καθώς τα δημόσια έσοδα καταρρέουν

Guardian: Οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα κορυφώνονται, καθώς τα δημόσια έσοδα καταρρέουν Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Η ταλαιπωρημένη οικονομία της Ελλάδας «βυθίζεται» ακόμα περισσότερο, τονίζει ο Guardian επισημαίνοντας δύο νέες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Αρχικά, σύμφωνα με το Reuters, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τις προηγούμενες τρεις ημέρες - από τη Δευτέρα το πρωί έως το βράδυ της Τετάρτης- άγγιξαν τα δύο δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια σημαντική επιτάχυνση των σταθερών εκροών, που έχουν ήδη ωθήσει τα επίπεδα των καταθέσεων σε χαμηλό 11ετίας. Πριν από την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ελληνικές τράπεζες έχαναν 200 με 300 εκατομμύρια ευρώ ανά ημέρα.

Η δεύτερη ανησυχητική είδηση είναι ότι τα δημόσια έσοδα υποχώρησαν τον Μάιο, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έκαναν οικονομία και καθυστέρησαν την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου τον Μάιο ήταν 24% κάτω του στόχου -ή περίπου 900 εκατ. ευρώ. Είναι μία αξιοσημείωτη υστέρηση, επισημαίνει ο Guardian, προσθέτοντας όμως ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα το τρέχον έτος, επειδή έχει μεταθέσει χρονικά τις δικές της δαπάνες.

Ένας ανώτερος τραπεζίτης δήλωσε στους Financial Times: «Φαίνεται να υπάρχει ένα πλήρες πάγωμα των εγχώριων πληρωμών, εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις, καθώς η κυβέρνηση συγκεντρώνει μετρητά για να πληρώσει τους διεθνείς πιστωτές». «Αυτό έχει αρχίσει να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην είσπραξη των εσόδων», προσθέτει.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM