Την τελευταία 8σέλιδη ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στο Eurogroup της Πέμπτης, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή.
H πρόταση αυτή αποτελεί το πιο πρόσφατο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο μάλιστα κατατέθηκε από το οικονομικό επιτελείο μόλις μισή ώρα πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης.
Η συγκεκριμένη πρόταση με τις προαπαιτούμενες ενέργειες είναι το ίδιο κείμενο, για το οποίο επιθυμούσε συζήτηση στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση και για το οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος μετά την πρότασή μας δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία». Την είδηση για νέα πρόταση της τελευταίας στιγμής ανέφεραν χθες και οι Financial Times σε δημοσίευμα που έκανε λόγο για πρόταση που έβαλε "φρένο" σε τελεσίγραφο που ήταν έτοιμοι να επιδώσουν οι θεσμοί.
Τα σημεία της πρότασης
Η πρόταση στοχεύει - μεταξύ άλλων - σε έσοδα από τον Φ.Π.Α που κυμαίνονται στο 0.93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αντί του 1% του ΑΕΠ που υποσχόταν η προηγούμενη.
Ακόμη, στο τελευταίο αυτό κείμενο η ελληνική κυβέρνηση επανέρχεται στην διατήρηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, σημείο το οποίο δεν περιλαμβανόταν στην προηγούμενη πρόταση.
Ένα τρίτο, διαφορετικό από την προηγούμενη ελληνική πρόταση σημείο αφορά στον φόρο στις επιχειρήσεις. Αναλυτικά, στην προηγούμενη πρόταση προβλεπόταν αυτός να αυξηθεί από το 26% στο 29%, ενώ σε αυτό το πιο πρόσφατο κείμενο προβλέπεται αύξηση στο 28%.
Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες η ελληνική πλευρά αποδέχεται μείωση 200 εκατ. ευρώ, έναντι των 400 εκατ. ευρώ που ανέφερε η πρόταση των δανειστών και δέχεται συγκεκριμένες ενέργειες για περιορισμό των δαπανών σε προσωπικό και εξοπλιστικά προγράμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής παρότι η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε σε αντιπαραβολή με την πρόταση των θεσμών στο Eurogroup, ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε εντολή στους εκπροσώπους των θεσμών να την μελετήσουν και να κρατήσουν τα επί μέρους σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα ενδεχόμενο τελικό κείμενο μιας συμφωνίας, με τον όρο αυτά τα σημεία να μπορούν να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.
(μεγέθυνση κλικάροντας πάνω στις εικόνες)
πηγή: Kαθημερινή