Για συνέχιση του στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών έκανε λόγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ να αναπροσαρμόσει τις περικοπές στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να αντλούν ρευστότητα.
Μιλώντας στην εκπομπή "Ελλάδα Ώρα Μηδέν" ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι "οι τράπεζες δεν έχουν κλείσει από την κυβέρνηση", αλλά "έχουν στραγγαλιστεί από την εκβιαστική τακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ δυστυχώς με την κάλυψη και την ενθάρρυνση των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ".
"Αδικαιολόγητα, απαράδεκτα μας έχουν κόψει τον ELA. Και βλέπετε συνεχίζουν τον στραγγαλισμό. Αυτός ο στραγγαλισμός φτάνει να έχει πλέον εγκληματικές διαστάσεις", πρόσθεσε ο υπουργός.
Για να μην συμβεί αυτό, όπως επισήμανε, θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει προσυπογράψει "τα τελεσίγραφα τα οποία" επέβαλαν οι δανειστές. "Εκβιάζουν την Ελλάδα όχι την κυβέρνηση", τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.
Ερωτηθείς, δε, έαν η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο Eurogroup νέες προτάσεις ο κ. Λαφαζάνης απάντησε:
"Δεν είμαι στη διαπραγματευτική ομάδα...δεν νομίζω όμως ότι είναι επαρκής ο χρόνος στο νέο υπουργό Οικονομικών από σήμερα που ανέλαβε μέχρι αύριο που θα πάει στο Eurogroup να έχει ετοιμάσει μια πρόταση".
Ο κος Λαφαζάνης μίλησε επίσης για την επίσκεψή του στο Μαξίμου κατά τη διάρκεια του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. όπως ανέφερε μετέβη ώστε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για όλα τα θέματα που αφορούν τις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Πούτιν που ακολούθησε.
Όπως εξήγησε ο κ. Λαφαζάνης, το τηλεφωνικό ραντεβού ήταν προγραμματισμένο πριν το δημοψήφισμα και σε αυτό εκφράστηκε η στήριξη του προέδρου της Ρώσικης ομοσπονδίας προς την Ελλάδα αυτήν την στιγμή, ενώ η ατζέντα του αφορούσε αφενός σε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις Ελλάδας - Ρωσίας, καθώς και στο δημοψήφισμα.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης πρόσθεσε σχετικά ότι ο Ρώσος πρόεδρος στηρίζει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. "Δεν ακολουθεί αυτή την πολιτική των δανειστών, θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει μια συμφωνία η οποία να είναι θετική για την αναπτυξιακή της πολιτική", υπογράμμισε.
Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθάρισε, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από μια τρίτη χώρα, εκτός Ευρωζώνης "όταν βρισκόμαστε σε μια χρηματοδότηση Ευρωζωνική", όπως επισήμανε.
Ο κ. Λαφαζάνης πρόσθεσε: "Είναι πιθανόν όμως να έχουμε όφελος ως χώρα και ως κοινωνία από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Και εδώ κάνουμε μια καλή προσπάθεια στην οποία βρίσκεται και ο αγωγός".
σχόλια