Βαρύ πλήγμα υπέστη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης, όπως επισημαίνει στην έκθεσή του το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Ειδικότερα, μέσα σε μια επταετία, την περίοδο 2008-2014, έκλεισαν 229.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χάθηκαν περίπου 700.000 θέσεις απασχόλησης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν μειωμένος κατά 26,6% το 2014 σε σύγκριση με το 2008, ενώ τα στοιχεία υποδηλώνουν επίσης κάμψη της προστιθέμενης αξίας και της απασχόλησης κατά 29,3% και 40,2%, αντίστοιχα.
Όπως αναφέρει η έκθεση του ΚΕΠΕ, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι αιτίες δεν σχετίζονται μόνο με τις δυσκολίες που προκάλεσε η οικονομική κρίση, αλλά η κρίση ήταν μάλλον αυτή που ανέδειξε τα δομικά προβλήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και κυρίως τον μεγάλο βαθμό εξάρτησής της από την εγχώρια ζήτηση και την υποεπένδυση στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών.
Το πλήγμα ήταν μεγαλύτερο για την κατηγορία των μεσαίων επιχειρήσεων, με τον αριθμό τους να μειώνεται στην επταετία κατά 35%, την απασχόληση να συρρικνώνεται κατά 36,3% και την προστιθέμενη αξία να υποχωρεί κατά 41,5%. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, η κρίση ενδέχεται να δημιούργησε σοβαρότερα προβλήματα επιβίωσης στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (με προσωπικό κάτω από 250 άτομα) σε σχέση με τις μικρές (που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους), καθώς το μεγαλύτερο μέγεθος τείνει να συνεπάγεται υψηλότερα πάγια λειτουργικά έξοδα, μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες και ενδεχομένως μικρότερη ευελιξία ως προς την προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.
Οι κλάδοι των ΜμΕ στους οποίους παρατηρούνται οι μεγαλύτερες απώλειες είναι των κατασκευών (απώλεια 82.000 επιχειρήσεων την 7ετία) και του χονδρικού και λιανικού εμπορίου (61.000 επιχειρήσεις).
Ολόκληρη η έκθεση του ΚΕΠΕ είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.
σχόλια