Τι είναι ο κυβερνοφεμινισμός;

Τι είναι ο κυβερνοφεμινισμός; Facebook Twitter
0

— Τι θα λέγαμε ότι είναι ο κυβερνοφεμινισμός;

Ο όρος «cyberfeminism» (κυβερνοφεμινισμός) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τo 1993 από τις VNS Matrix, μια φεμινιστική καλλιτεχνική συλλογικότητα από την Αυστραλία με σκοπό την ανατροπή των πατριαρχικών εικόνων του Διαδικτύου και τη διαμόρφωση μιας διαδικτυακής φεμινιστικής πολιτικής. Οι VNS MATRIX εμπνεύστηκαν τη δράση τους από το έργο της Donna Haraway, Cyborg Manifesto (1991), στο οποίο η θεωρητικός εισήγαγε την έννοια του cyborg, σε μια απόπειρα θεώρησης του υποκειμένου ως «υβριδικής παραγωγής μηχανής και οργανισμού, δημιουργήματος φαντασίας και βιωμένης κοινωνικής πραγματικότητας», επανεγεγγραμμένου με φεμινιστικούς όρους και προβάλλοντας ένα εναλλακτικό μοντέλο έμφυλης υποκειμενικότητας, τοποθετημένο σε μια post gender κοινωνία. Δεν υπάρχει, όμως, συμπαγής ορισμός για τον κυβερνοφεμινισμό, γιατί το ίδιο το «κίνημα» (movement), αν μπορεί να ονομαστεί έτσι, αρνήθηκε. Σε έναν πολύγλωσσο κατάλογο με 100 αντιθέσεις για το τι ΔΕΝ είναι ο κυβερνοφεμινισμος, εντοπίζουμε ότι δεν είναι ούτε ιδεολογία, ούτε error 101 αλλά ούτε και θεωρία.

— Ποια είναι τα πεδία δράσης του;

Σήμερα, που τα όρια ανάμεσα στον ψηφιακό και φυσικό κόσμο δεν είναι ξεκάθαρα και το URL ταυτίζεται με το ΙRL, ο κυβερνοφεμινισμός έχει ασχοληθεί με ποικίλα θέματα και πολλές cyberfeminists δρουν οnline σε πολλά πεδία (digital art, έρευνα κ.λπ.), χρησιμοποιώντας το Ίντερνετ ως εργαλείο ατέρμονης έκφρασης, έχοντας όμως ταυτοχρόνως να αντιμετωπίσουν καθημερινά σεξισμό, μισογυνισμό και κάθε λογής κανονικότητες, αφού ο μισογυνικός λόγος έχει κατακλύσει το Διαδίκτυο, όπου τα προβλήματα του «πραγματικού» κόσμου της πατριαρχίας έχουν μεταφερθεί και στον τεχνητό, στη μορφή του cyberbullying. Όμως πολλές ατομικότητες μέσω του Διαδικτύου συσπειρώνονται και συνάπτουν σχέσεις αλληλεγγύης (σημαντικό παράδειγμα το Eternal Internet Brotherhood/Sisterhood του Άγγελου Πλέσσα), μεταφέροντας τη φυσική στην εικονική πραγματικότητα και το αντίθετο, συνθλίβοντας τα όρια μεταξύ οnline και οffline εαυτού.

— Πώς διαμορφώνεται η ταυτότητα στο Ίντερνετ στις μέρες μας;

Με σημείο εκκίνησης ότι η φύση επινοείται, δεν ανακαλύπτεται, και ότι η αλήθεια κατασκευάζεται στον κυβερνοχώρο, η έμφυλη υπόσταση που επιλέγει ο καθένας στον φυσικό κόσμο δεν έχει σημασία. Τα avatar μας έχουν τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσουν κάθε θεωρητικό δίπολο κανονικοτήτων (αρσενικό-θηλυκό, τεχνολογικό-οργανικό, ενεργητικό-παθητικό κ.λπ.). Η queer θεωρία εμπλέκεται και οι ταυτότητες που κατασκευάζουμε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάγιες. Μπορεί για την ανάλυσή τους να εφαρμοστεί η θεωρία του καθρέφτη του Λακάν. Το σώμα, κατακερματισμένο σε επίπεδο φαντασιακού, συγκροτείται σε επίπεδο πραγματικού. Είμαστε πολυδιχασμένα υποκείμενα και το στάδιο του καθρέφτη επεκτείνεται σε άλλους «καθρέφτες», όπως οι οθόνες των υπολογιστών μας. H Donna Harraway προτιμά να είναι cyborg παρά θεά. Τι θα συνέβαινε όμως αν ήμασταν cyborg θεές;

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ