Τους κύριους δρόμους της μετανάστευσης καταγράφει γράφημα του περιοδικού Economist, υπολογίζοντας ότι έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη περίπου 270.000 μετανάστες και πρόσφυγες, περισσότεροι από ό, τι στο σύνολο του 2014, μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ.
Το περιοδικό σημειώνει ότι η μεγάλη αλλαγή φέτος είναι στην προσαρμογή των διαδρομών μες τους μετανάστες να εισέρχονται στην Ευρώπη κυρίως από την Ελλάδα.
Αναφέρεται επίσης ότι καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει άλλα πράγματα στο μυαλό της χρειάζεται βοήθεια ώστε οι πρόσφυγες να εγκατασταθούν αλλού. Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μετεγκατάσταση 40.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ (η Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία έχουν τη δυνατότητα εξαίρεσης από τέτοια θέματα), με τις εθνικές ποσοστώσεις να καθορίζονται από έναν τύπο που ενσωματώνει τον πληθυσμό, το ΑΕΠ, την ανεργία και την προηγούμενη πολιτική ασύλου και μετεγκαταστάσεων.
Αλλά αντ΄ αυτού, οι περισσότερες χώρες έχουν προσφερθεί εθελοντικά να δεχτεί έναν ορισμένο αριθμό αιτούντων άσυλο, που ανέρχεται σε 32.256 για τα επόμενα δύο χρόνια ενώ η ΕΕ ελπίζει να φτάσουν τους 40.000 μέχρι το τέλος του έτους. Το πρόγραμμα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο, αν και υλικοτεχνικά προβλήματα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την έναρξη του στην Ελλάδα. Επίσης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, θα μετεγκατασταθούν 22,504 άτομα από χώρες εκτός της Ευρώπης οι οποίοι έχουν ήδη το καθεστώς του πρόσφυγα.
Όμως οι αριθμοί αυτοί είναι ελάχιστοι μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος: σχεδόν 50.000 αιτούντες άσυλο έφτασαν στην Ελλάδα μόνο μέσα στον Ιούλιο ενώ την ίδια ώρα πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αρνούνται να δεχτούν ακόμη και μερικές εκατοντάδες μετανάστες, όπως ο Ούγγρος Πρωθυπουργός που επικαλείται τις χριστιανικές αξίες.
Το περιοδικό σε άλλο σημείο στο ενδιαφέρον άρθρο του αναφέρει ότι η Ευρώπη που καταβάλλει 6 χιλ. ευρω ανά αιτούντα άσυλο πρέπει να διδαχθεί από την ολοκλήρωση γρήγορα. Να οργανώσει γλωσσικά μαθήματα, να προετοιμάσει κέντρα υποδοχής, να υπάρξουν στα σχολεία ειδικές διατάξεις για αυτά τα παιδιά και να τα βοηθήσει να ενσωματωθούν με τους συνομηλίκους τους. Οι ΜΚΟ να κινητοποιηθούν και το πιο σημαντικό οι κυβερνήσεις να διευκολύνουν τη διέλευση των ενηλίκων στον χώρο εργασίας.
Το Economist δημοσιεύει και έναν πίνακα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, για τις μαθησιακές δυνατότητες.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ
σχόλια