Ποιοι άλλοι φτάνουν εκτός από τους Σύρους στην Ευρώπη

Ποιοι άλλοι φτάνουν εκτός από τους Σύρους στην Ευρώπη Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
1

Οι Σύριοι αντιπροσωπεύουν το 50% των 380.000 προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους  μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ υπάρχουν αρκετές ακόμη εθνικότητες προσφύγων σε μεγάλους αριθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian, το 75% του συνόλου των προσφύγων κατάγονται από χώρες με ένοπλες συγκρούσεις ή ανθρωπιστικές κρίσεις.  Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί, εκτός από τους Σύρους, που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους κυνηγώντας το ευρωπαϊκό όνειρο; Και ποιες διαδρομές ακολουθούν;

Αφγανοί - 13%

Γιατί φεύγουν;

Σύμφωνα με την αφγανική κυβέρνηση, το 80% της χώρας δεν είναι ασφαλής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξτρεμιστικές ομάδες όπως η τοπική θυγατρική των Ταλιμπάν και του ισλαμικού κράτους διεξάγουν εξεγέρσεις σε πολλές επαρχίες. Οι άμαχοι είναι σε κίνδυνο από τις συχνές βομβιστικές επιθέσεις, ενώ πολλά άτομα εγκαταλείπουν επειδή έχουν λάβει συγκεκριμένες απειλές από εξτρεμιστές.

Ο Yama Nayab, ο οποίος ταξίδεψε με τα δύο μικρά παιδιά του, μέσω των Βαλκανίων νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, έφυγε γιατί δέχθηκε επίθεση από εξτρεμιστές θυμωμένους μαζί του γιατί εργαζόταν  ως χειρουργός στον αφγανικό στρατό. «Γιατί εργάζεσαι  για την κυβέρνηση δηλαδή του Αμερικανούς και τους άπιστους;" φέρεται να του  είπε ο δράστης πριν τον χτυπήσει τέσσερις φορές κοντά στην καρδιά.

Η διαδρομή που ακολουθούν:

Κάποιοι πηγαίνουν μέσω του Πακιστάν, αλλά οι περισσότεροι περπατούν  από τα σύνορα στο Ιράν, σε ένα ταξίδι που διαρκεί έως και δύο ημέρες. Στη συνέχεια, με αυτοκίνητο πάνε στα σύνορα του Ιράν με την Τουρκία, όπου ξεκινούν και πάλι μια επίπονη πεζοπορία. Εάν εντοπιστούν από τους συνοριοφύλακες, αντιμετωπίζουν πρόβλημα. "Οι Ιρανοί μας πυροβόλησαν κοντά στα σύνορα και σκότωσαν δύο ανθρώπους», δήλωσε ο Ραχμάν Nιαζί, 18 ετών, φοιτητής της επιστήμης των υπολογιστών που έφθασε στην Ευρώπη φέτος. Μόλις φτάσουν στην Τουρκία, οι Αφγανοί παίρνουν το λεωφορείο την ίδια ημέρα για  τα ίδια  λιμάνια του Αιγαίου που χρησιμοποιούν και πολλοί Σύριοι για να φτάσουν στην Ελλάδα. Κάποιοι πληρώνουν 10.000 € στους λαθρεμπόρους για να οργανώσουν κάθε στάδιο του ταξιδιού τους.

Ερυθραία - 8%

Γιατί φεύγουν;

Η Ερυθραία είναι η αφρικανική έκδοση της Β. Κορέας, μια χώρα χωρίς σύνταγμα, δικαστικό σύστημα, εκλογές ή Τύπο. Έξω από τη μητροπολιτική ελίτ, οι περισσότεροι πολίτες της Ερυθραίας υποβάλλονται σε  μια μορφή διά βίου αναγκαστικής εργασίας, χωρίς επιλογή για το πού ζούν ή που θα εργαστούν. Τυχόν διαφωνούντες κλείνονται στη φυλακή χωρίς δικαστική προσφυγή.

"Η Ερυθραία έχει γίνει μια επίγεια κόλαση, για το λαό της, και γι 'αυτό παίρνουν τέτοιους τεράστιους κινδύνους για την προσωπική τους ζωή για να ξεφύγουν από την κατάσταση", δήλωσε ο Andebrhan Welde, ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ερυθραίας, και πρώην πρέσβης στην ΕΕ.

Η διαδρομή που ακολουθούν:

Οι περισσότεροι πηγαίνουν με τα πόδια στα σύνορα με την Αιθιοπία ή το Σουδάν, ένα επικίνδυνο πρώτο βήμα καθώς μπορεί να πυροβοληθούν από συνοριοφύλακες, ή να  απαχθούν  για λύτρα από τους λαθρεμπόρους. Αν το καταφέρουν μεταβαίνουν  στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, και στη συνέχεια ξεκινούν ένα βάναυσο  ταξίδι μέσα από τη Σαχάρα προς τη Λιβύη. Για να διασχίσουν την έρημο, οι λαθρέμποροι τους στριμώχνουν ανά  περίπου 30 άτομα στο πίσω μέρος ενός αγροτικού. Πολλοί πρόσφυγες πεθαίνουν από αφυδάτωση καθ 'οδόν, ενώ τα αυτοκίνητα παγιδεύονται συχνά από τις  αμμοθύελλες.

Οι δυσκολίες  δεν τελειώνουν στη Λιβύη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φέρουν μετρητά, για να μην τους κλέψουν  και δεν πληρώνουν εκ των προτέρων. Έτσι, κατά την άφιξή τους στην πόλη Ajdabiya, στα βορειο-ανατολικά της Λιβύης, οι διακινητές τους βασανίζουν μέχρι οι  οικογένειές τους να στείλουν τα  $ 2.000 που απαιτούν για  πληρωμή. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται συχνά, σε μια τοποθεσία κατά μήκος της ακτής της Λιβύης, πριν επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιβιβαστούν σε ένα σαπιοκάραβο  με προορισμό ένα από τα δυτικά λιμάνια της Ιταλίας.

Νιγηριανοί - 4%

Γιατί φεύγουν;

Η Boko Haram, η ισλαμιστική εξτρεμιστική ομάδα, συνεχίζει να μάχεται στη βόρεια Νιγηρία, σκοτώνοντας και απαγάγοντας τους ντόπιους, υποχρεώνοντας πολλούς να φύγουν. «Η Boko Haram είναι παντού, σκοτώνουν αθώους ανθρώπους κάθε μέρα», δήλωσε ο Vincent Collins, 24 ετών, ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως θύμα της σύγκρουσης. «Βομβαρδισμοί, μάχες, κάθε μέρα. Είναι τόσο φοβερό ", είπε. Άλλοι Νιγηριανοί θέλουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Πολλοί έχουν μια ιστορία σαν αυτή του Ρ. Ohioyah, ενός υδραυλικού και μερικής απασχόλησης πάστορα που προσπάθησε να φτάσει στην Ευρώπη νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Είπε ότι η ζωή ήταν ανυπόφορη στη Νιγηρία και καθώς παραμένει στις ακτές της Λιβύης αφού η προσπάθεια του να φτάσει στην Ευρώπη ήταν ανεπιτυχής, δηλώνει:   "Είναι καλύτερα να πεθάνω εδώ από το να γυρίσω στη Νιγηρία."

 

Η διαδρομή που ακολουθούν

Πηγαίνουν στα βόρεια σύνορα με τον Νίγηρα, για να πάρουν το δημόσιο λεωφορείο για την πόλη της Agadez, ένα κομβικό σημείο λαθρεμπορίου στα πρόθυρα της Σαχάρας. Από εδώ θα ενταχθούν στο μονοπάτι του λαθρεμπορίου για τη Λιβύη, αντιμετωπίζοντας  παρόμοια φρίκη με τους Ερυθράιους.  Οι διακινητές τους μεταφέρουν  στην  Sabha, στη νοτιο-δυτική Λιβύη, για περίπου 200 δολάρια. Από εκεί, για ένα παρόμοιο ποσό μεταφέρονται  στα λιμάνια στη δυτική ακτή της Λιβύης.

Σομαλοί - 3%

Γιατί φεύγουν;

 

Όπως και στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, οι ισλαμιστές αντάρτες, συμπεριλαμβανομένης της φανατικής Αλ-Σαμπάαμπ, προκαλούν συγκρούσεις. Ο Eissa Abdirahman, ένας 18χρονος ποδοσφαιριστής σε μία από τις ομάδες δεύτερης κατηγορίας της χώρας, είπε ότι έφυγε επειδή δέχτηκε επίθεση από την Αλ-Σαμπάαμπ που τον διέταξε  να σταματήσει να παίζει ποδόσφαιρο. "Βάλανε  ένα όπλο στο κεφάλι μου και με κλώτσησαν», δήλωσε ο Abdirahman, που διασώθηκε στη Μεσόγειο νωρίτερα αυτό το μήνα. "Είπαν ότι αν δεν σταματούσα να παίζω ποδόσφαιρο, θα με σκότωναν ", τόνισε.

Η διαδρομή που ακολουθούν

 Ένας δημοφιλής δρόμος είναι μέσω της Κένυα, της Ουγκάντα και του Νότιου Σουδάν. Μετά κατευθύνονται βόρεια προς το Χαρτούμ, όπου οι περισσότεροι ακολουθούν την ίδια διαδρομή και τις αντιξοότητες, όπως και οι Ερυθραίοι. Επίσης ακολουθούν  την οδό των Βαλκανίων – πάνε στην Κένυα, μετά προς το Ιράν, στη συνέχεια διασχίζουν τα ιρανικό-τουρκικά σύνορα, και με σκάφος φτάνουν στα ελληνικά νησιά.

Πακιστανοί - 3%

Γιατί φεύγουν;

Πάνω από 1,2 εκατομμύρια Πακιστανοί έχουν εκτοπιστεί από εξεγέρσεις στα βόρειο-δυτικά του Πακιστάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 20.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί. Η επίθεση στη  Μαλάλα Γιουσαφζάι και η σφαγή   100 μαθητών στο Πεσαβάρ το Δεκέμβριο του 2014 είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα των απειλών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι από τους εξτρεμιστές.

Η διαδρομή που ακολουθούν

Πηγαίνουν με τα πόδια στο Ιράν, στη συνέχεια, παίρνουν  το λεωφορείο για τα σύνορα με την Τουρκία, όπου συνεχίζουν  και πάλι με τα πόδια. Στη συνέχεια ακολουθούν τη βαλκανική διαδρομή που ξεκινά από την τουρκική ακτή.

Ιρακινοί - 3%

Γιατί φεύγουν;

Οι συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές και η κατάκτηση από αυτούς της Μοσούλης, κάνουν χειρότερο έναν εφιάλτη που ξεκίνησε με την εισβολή της Δύσης στη χώρα το 2003. «Αναγκάζουν τους ανθρώπους να προσεύχονται με τη βία, μας χρησιμοποιούν  ως ανθρώπινες ασπίδες " είπε ο Ahmad, ένας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος διέφυγε από τη Μοσούλη πριν από ένα μήνα, και πρόσφατα έφτασε στην κεντρική Ευρώπη. "Επίσης δολοφόνησαν πολλούς ανθρώπους, και κρατούν πολλούς άλλους για να τους σκοτώσουν», είπε.

Η διαδρομή που ακολουθούν

Το Ιράκ συνορεύει με την Τουρκία, επομένως μπαίνουν στην Τουρκία  και στη συνέχεια διασχίζουν με λέμβους τη θάλασσα με προορισμό  τα ελληνικά νησιά.

Σουδάν - 2%

Γιατί φεύγουν;

Οι εμφύλιοι πόλεμοι στο Νταρφούρ και Στο  Kordofan συνεχίζουν να εκτοπίζουν τους πολίτες.  Ο Μοχάμεντ Αμπντάλα, 21 ετών, από το Νταρφούρ, δήλωσε ότι αναγκάστηκε να φύγει σε ηλικία 12 ετών, όταν η κυβερνητική πολιτοφυλακή  κατέστρεψε το χωριό του, σκότωσε πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής, και βίασε τις αδελφές του. «Υπάρχει ένας πόλεμος στη χώρα μου, δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχει ισότητα, ελευθερία," είπε. Προσπάθησε να φτάσει στην Ευρώπη νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, μετά την εξάπλωση του πολέμου στο νότιο Σουδάν, όπου είχε καταφύγει αρχικά.

Η διαδρομή που ακολουθούν

Οι Σουδανοί πρόσφυγες μπορούν να φτάσουν εύκολα στην πρωτεύουσα τους το Χαρτούμ, από όπου μπαίνουν λαθραία στη Λιβύη, και στη συνέχεια διασχίζουν τη Μεσόγειο προς την Ιταλία. Όπως οι Ερυθραίοι και οι Σομαλοί, πολλοί πεθαίνουν από δίψα στην έρημο, και πέφτουν θύματα εκβιασμού και βασανιστηρίων από λαθρεμπόρους στη Λιβύη.

Πηγή: Guardian

Στατιστική πηγή:  Ύπατη Αρμοστεία.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαρροή ερωτικών βίντεο θα μπορούσε να είναι προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας στην Αφρική

Διεθνή / Η διαρροή ερωτικών βίντεο θα μπορούσε να αποτελεί προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας στην Αφρική

Πληθώρα βίντεο με τον ανώτερο κρατικό υπάλληλο Μπαλτασάρ Ενγκόνγκα σε ερωτικές συνευρέσεις, λένε ότι κυκλοφόρησαν εσκεμμένα από τον ίδιο - Διεκδικεί την προεδρία της Ισημερινής Γουινέας
LIFO NEWSROOM