Κάθε άνθρωπος εκπέμπει το δικό του σύννεφο μικροβίων

Κάθε άνθρωπος εκπέμπει το δικό του σύννεφο μικροβίων Facebook Twitter
3

Εκτός από το φυσικό ή το τεχνητό άρωμά του, κάθε άνθρωπος περιβάλλεται από κάτι ακόμη: το δικό του προσωπικό και διακριτό...συννεφάκι μικροβίων. Και βέβαια αν περνά κανείς μέσα από το νέφος, αυτό θα «βρέχει» ξένα βακτήρια πάνω στο δέρμα του και μέσα στους πνεύμονές του.

   Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά ότι κάθε στιγμή ο καθένας μας εκπέμπει στον αέρα γύρω του εκατομμύρια βακτήρια από το προσωπικό μικροβίωμά του, το οποίο περιλαμβάνει δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, περίπου δεκαπλάσιους σε σχέση τα ανθρώπινα κύτταρα.

   Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κάθε άνθρωπος διαθετει μια ξεχωριστή μικροβιακή «υπογραφή» στο σώμα του, αλλά και στον αέρα γύρω του, από την οποία θα μπορούσε ακόμη και να ταυτοποιηθεί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, με επικεφαλής τον Τζέημς Μίντοου του Κέντρου Βιολογίας και Περιβάλλοντος, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PeerJ", πειραματίσθηκαν με 11 ανθρώπους, των οποίων ανέλυσαν γενετικά τα μικρόβια που συνέλλεξαν από δέιγματα στον αέρα.

Η μελέτη έδειξε ότι είναι δυνατό να ταυτοποιήσει κανείς κάποιον μόνο από τη διακριτή μικροβιακή «ταυτότητά» του μέσα σε λίγες ώρες. Αν και πολλά είδη βακτηρίων είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους (π.χ. οι στρεπτόκοκκοι), κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστούς συνδυασμούς μικροβίων.

Η ανακάλυψη αυτή, πέρα από την ιατρική σημασία της (μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών εξάπλωσης μιας ασθένειας στους κλειστούς χώρους), πιθανώς μελλοντικά θα αξιοποιηθεί και στην εγκληματολογία.

   Παραμένει πάντως ασαφές πόσο αλλάζει το προσωπικό μικροβιακό «συννεφάκι» ενός ανθρώπου με το περασμα του χρόνου. Δεν είναι επίσης σίγουρο πόσο εκτείνεται το νέφος αυτό γύρω από κάποιον, αλλά φαίνεται να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM