Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζίνγκπινγκ έφτασε στην Ουάσινγκτον χθες πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.
Ωστόσο οι αναλυτές σχολίαζαν πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών θα σκιαστούν από διαφορές μεταξύ των δύο χωρών για τη φερόμενη ως κινεζική κατασκοπεία μέσω διαδικτύου, τις οικονομικές πολιτικές του Πεκίνου καθώς και τις εδαφικές διαφορές στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.
Σήμερα, πάντως οι δυσοίωνες προβλέψεις διαψεύδονται και τα νέα από τον Λευκό Οίκο χαρακτηρίζονται τουλάχιστον αισιόδοξα. Οι δύο πρόεδροι εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν για την κλιματική αλλαγή, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την σύναψη παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι το Δεκέμβριο. Το ανακοινωθέν βασίζεται στην δήλωση που έκαναν πέρσι, όταν οι δύο χώρες έθεσαν στόχους για να σταματήσουν ή να μειώσουν τις εκπομπές αερίων
Η συμφωνία φέρνει στο προσκήνιο νέα μέτρα που θα εισαγάγουν οι χώρες για να εκπληρώσουν τους στόχους αυτούς, συμπεριλαμβανόμενου ενός εθνικού συστήματος που θα εισαγάγει η Κίνα το 2017 και θα αφορά την αγορά του άνθρακα.
H Κίνα ανακοίνωσε επίσης πως θα δημιουργήσει το παγκοσμίως μεγαλύτερο πρόγραμμα για το κλίμα και δεσμεύτηκε πως θα διαθέσει 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Η Οικονομική δέσμευση της Κίνας, μαζί με τη νέα πολιτική της αγοράς άνθρακα, αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για το κλίμα που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.
Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον επανέλαβε τη δέσμευσή της να εκταμιεύσει το ποσό των 3 δισεκ. δολαρίων προς το Ταμείο του ΟΗΕ για το κλίμα.
Η νέα υπόσχεση, που προέκυψε από τις διμερείς συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, χαρακτηρίστηκε καθοριστική από τα αμερικανικά μέσα τα οποία κάνουν λόγο για "game changer" στη διεθνή κλιματική πολιτική", λέει ο Lee Shuo, αναλυτής της πολιτικής για το κλίμα στην Greenpeace.
σχόλια