Με το "Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ" τιμήθηκε η 35χρονη ακτιβίστρια Kasha Jacqueline Nabagesera, εξαιτίας της μακρόχρονης προσπάθειάς της να προωθήσει με νόμιμες οδούς τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των διεμφυλικών στην Ουγκάντα, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη. Επίσης οργάνωσε και το πρώτο Gay Pride στην πατρίδα της.
Το συγκεκριμένο βραβείο έχει θεσπίσει το ίδρυμα Right Livelihood Award της Σουηδίας, το οποίο και χαρακτηρίζει την Kasha "μια ακτιβίστρια της Αφρικής με μεγάλο θάρρος και παρρησία".
"Ακόμη και αν στην πατρίδα μου το έργο μου θεωρείται ανήθικο και εγκληματικό, τουλάχιστον υπάρχουν άλλοι άνθρωποι εκεί έξω που εκτιμούν τις προσπάθειές μου" είπε η ίδια μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters από την Καμπάλα. Λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε η βράβευσή της, η 35χρονη είπε ότι άρχισε να λαβαίνει μηνύματα μίσους. "Κάποιοι άνθρωποι μου λένε να φύγω από σελίδες του Facebook. Δεν θέλω να χαλάσω τη διάθεσή μου κι έτσι αποφεύγω να κοιτάξω τα αρνητικά σχόλια", είπε.
H Nabagesera από νεαρή ηλικία δήλωνε λεσβία. Μολονότι η οικογένειά της την αποδέχτηκε, στο πανεπιστήμιο δεχόταν συνεχώς παρενοχλήσεις. Για τον λόγο αυτό ίδρυσε την οργάνωση Freedom and Roam Uganda το 2003, που υπερασπιζόταν τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΔ. Άνοιξε μάλιστα και το πρώτο γκέι μπαρ στην Καμπάλα.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ίδρυσε το πρώτο περιοδικό της κοινότητας ΛΟΑΔ με σκοπό να αλλάξει τη στάση των συμπατριωτών της απέναντι στους ανθρώπους με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις. Εκατοντάδες εθελοντές το μοίρασαν εθελοντικά σε όλη τη χώρα, σε βουλευτές, σε εκκλησίες, σε σουπερμάρκετ, ακόμη και στον πρόεδρο. Αν και ορισμένοι έκαιγαν το περιοδικό και απείλησαν ότι θα της κόψουν το κεφάλι, άλλοι αντέδρασαν θετικά. Έχει επίσης ιδρύσει έναν ιντερνετικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό, τον Kuchu Times, που είναι ο πρώτος και μοναδικός στην Αφρική που καλύπτει θέματα της κοινότητας ΛΟΑΔ.
σχόλια