Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, απαλλάσσεται τελικά για την υπόθεση της καταγραφής και δημοσιοποίησης συνομιλίας με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο.
Το Συμβούλιο Εφετών, μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα, ο οποίος είχε εισηγηθεί να μην αποδοθεί κατηγορία στον βουλευτή για την αποκαλούμενη "υπόθεση Μπαλτάκου". Κατά την άποψη του εισαγγελικού λειτουργού, ο Ηλίας Κασιδιάρης, κατηγορούμενος στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, δεν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη, καθώς η επίμαχη συνομιλία αφορούσε ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, τα οποία θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
«Η επίδικη συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο υπηρεσιακό γραφείο του γγ της κυβέρνησης και ενώ η πόρτα ήταν ανοιχτή και η είσοδος τρίτων προσώπων σε αυτό ελεύθερη. Δεν έθιγε και δεν αναφερόταν καν στην ιδιωτική ζωή κάποιου προσώπου.... Αντίθετα, αποτελούσε μία προεχόντως επαγγελματική-πολιτική συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο και κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του Τάκη Μπαλτάκου, ως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και η οποία, λόγω της φύσεως και του είδους των εκπληρούμενων αυτών καθηκόντων, υπόκειται σε έλεγχο και κριτική», αναφέρει ο κ Λιόγας.
Επίσης, ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε πως ο Ηλίας Κασσιδιάρης χρησιμοποίησε το υλικό της συζήτησης που είχε με τον κ. Μπαλτάκο όταν η Βουλή, εκτελώντας χρέη δικαστικής εξουσίας, εξέταζε το αίτημα του εισαγγελέα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του, κατά τρόπο θεμιτό. «Η επίκληση της συνομιλίας, αποσκοπούσε στην αποτροπή της αιτούμενης δίωξής του για σοβαρό ποινικό αδίκημα που του αποδίδετο..., υπήρξε, δε, κατά την άποψή μας θεμιτή.... ενόψει μάλιστα και του ότι η ως άνω υποκλαπείσα συνομιλία αποτελούσε το μόνο αναγκαίο και πρόσφορο μέσο που αυτός διέθετε για την ενίσχυση των ισχυρισμών του», τόνιζε.
Υπενθυμίζεται, ότι η επίμαχη συνομιλία καταγράφηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη τον Νοέμβριο του 2013, μεσούσης της δικαστικής έρευνας για τη Χρυσή Αυγή και δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2014 στη Βουλή. Ο βουλευτής είναι κατηγορούμενος για κακουργηματικού βαθμού παραβίαση απορρήτου ίδιας προφορικής συνομιλίας, καθώς και για χρήση παράνομης αποτύπωσης ίδιας προφορικής συνομιλίας.