Ο Iερώνυμος ζητά να αναστηλωθεί το τζαμί στο Μοναστηράκι αλλά "μαζί με την Παναγιά που οι Τούρκοι κατέστρεψαν για να το χτίσουν"

Ο Iερώνυμος ζητά να αναστηλωθεί το τζαμί στο Μοναστηράκι αλλά "μαζί με την Παναγιά που οι Τούρκοι κατέστρεψαν για να το χτίσουν" Facebook Twitter
8

Την ταυτόχρονη αναστήλωση του ναού της Παναγιάς στο Μοναστηράκι και του τζαμιού που βρίσκεται στο ίδιο σημείο και χτίστηκε πάνω στην παλιά ορθόδοξη εκκλησία ζητάει με επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με την επιστολή του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος όπως αναφέρει επιστράτευσε την αρχαιολογική του γνώση και συγκέντρωσε στοιχεία, το τζαμί χτίστηκε από τους οθωμανούς αφού κατέστρεψαν την «πρώτη Εκκλησία της Αθήνας», το ναό της Παναγιάς.

 «Οι έρευνες απέδειξαν του λόγου το αληθές. Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι πολλά», αναφέρει ο κ. Ιερώνυμος κάνοντας λόγο για «ιστορική πραγματικότητα».

Στη συνέχεια ζητά από τον υπουργό να μην ακούσει αυτούς που μπορεί να του ζητήσουν να μπαζώσει τα απομεινάρια της παλιάς εκκλησίας αλλά «να αναστηλωθεί και να συντηρηθεί με τον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο η όμορφη Παναγιά και καταλλήλως να αναδειχθεί και το στερεούμενο Τζαμί. Δύο πολιτισμοί, δύο ιστορίες».

Υπενθυμίζεται ότι την αποκατάσταση του "Φετιχιέ Τζαμί" που είναι κτίριο του 15ου αιώνα, είχε αποφασίσει το Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ο Iερώνυμος ζητά να αναστηλωθεί το τζαμί στο Μοναστηράκι αλλά "μαζί με την Παναγιά που οι Τούρκοι κατέστρεψαν για να το χτίσουν" Facebook Twitter

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή του Αρχιεπισκόπου την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Εκκλησία:

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Κατά την διάρκεια της θητείας σας ως Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, είχαμε μία σύντομη μεν, ωστόσο έντιμη και συνεπή συνεργασία. Σήμερα, με την ιδιότητα πια του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της αγαστής επικοινωνίας και συνεργασίας που είχαμε, αισθάνομαι την υποχρέωση να σας προειδοποιήσω ότι: Σας ετοιμάζουν μία έκπληξη που πιθανόν να συνδέσει το όνομά σας με τη διαχρονικότητα αυτού του τόπου και τα περίεργα της Ιστορίας του.

Προτού σας εκφράσω τον προβληματισμό μου θα ήθελα να σας αφηγηθώ ένα προσωπικό βίωμα. Όταν υπηρετούσα στη Βοιωτία, αρκετές δεκαετίες πριν, και ακόμη τα αρχαιολογικά μου ενδιαφέροντα παρέμεναν ζώπυρα, ταλαιπωρούσα με τις ερωτήσεις μου τους γέροντες μοναχούς. Μου έλεγαν, θυμάμαι, ότι ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης, κατά την παράδοση της Μονής, έγινε πολύ νέος μοναχός στην Εκκλησία της όμορφης Παναγιάς στο Μοναστηράκι της Αθήνας, όχι όμως εκείνης που σώζεται και λειτουργεί σήμερα.

Επανέρχομαι στο σήμερα. Σε ανάρτηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη «Διαύγεια» (στοιχεία ΑΔΑ: 76Γ5465ΦΘ3-684) διαπίστωσα ότι ελήφθη η απόφαση, κατά την επιθυμία και πίεση των γειτόνων μας (;), να προχωρήσετε στην αναστήλωση του Τζαμιού στο Μοναστηράκι. Επιστράτευσα κάθε αρχαιολογική μου γνώση. Προσπάθησα να συγκεντρώσω επιστημονικά στοιχεία από αξιόλογους ερευνητές. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και καταγράφουν την ιστορική πραγματικότητα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο κατακτητής μας μέσα στην αλαζονεία της νίκης, κατέστρεψε την πρώτη Εκκλησία της Αθήνας και πάνω της ανέγειρε το σωζόμενο Τζαμί. Οι έρευνες απέδειξαν του λόγου το αληθές. Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι πολλά.

Ασφαλώς και θα πρέπει να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες Τζαμιού. Στις ημέρες μας, εν τούτοις, έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η αναστηλωτική επιστήμη. Υπάρχουν, ακόμη, πολλοί και άριστοι επιστήμονες αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, αναστηλωτές και συντηρητές.

Μία πρόταση που σας καταθέτω, λοιπόν, είναι να αναστηλωθεί και να συντηρηθεί με τον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο η όμορφη Παναγιά και καταλλήλως να αναδειχθεί και το στερεούμενο Τζαμί. Δύο πολιτισμοί, δύο ιστορίες.

Κύριε Υπουργέ η πρωτοβουλία είναι στο χέρι σας. Δεν θα στερεώσετε απλώς σε έναν χώρο δύο μνημεία. Θα αναδείξετε την πορεία και την τραγικότητα της ιστορίας του τόπου.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ήδη θα έχουν αρχίσει τα σχετικά «νεύματα» για να εξαφανισθούν «οι λίθοι οι κράζοντες». Πολλοί θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να μπαζωθούν. Άλλοι θα υποστηρίξουν ότι οι πέτρες θα πρέπει να μεταφερθούν στο Μουσείο. Πολλοί, ευελπιστώ οι περισσότεροι, να στηρίξουν την πρότασή μου.

Αν όμως δεν απλώσετε σεις το στιβαρό σας χέρι για αλλαγή πορείας, τότε θα ακουσθεί και πάλι το παράπονο του Παλαμά: «Σβησμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μεσ’ τη Χώρα».

Με εκτίμηση και ευχές"

Ο Iερώνυμος ζητά να αναστηλωθεί το τζαμί στο Μοναστηράκι αλλά "μαζί με την Παναγιά που οι Τούρκοι κατέστρεψαν για να το χτίσουν" Facebook Twitter
Η ιστορία του τζαμιού (με πληροφορίες από το wikipedia):
Κατασκευάστηκε το 1456/1458, λίγο καιρό μετά την Οθωμανική κατάκτηση του Δουκάτου των Αθηνών. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ρωμαϊκής Αγοράς, κοντά στον Πύργο των Ανέμων, κτισμένο στα ερείπια μιας τρίκλιτης βασιλικής της μέσοβυζαντινής περιόδου. Κατά την τουρκοκρατία, ήταν γνωστό ως "το τζαμί του Σταροπάζαρου". Από το 1834, όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό αρτοποιείο. Έκτοτε χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως αρχαιολογική αποθήκη για τα διάφορα ευρήματα των ανασκαφών της Αγοράς και της Ακρόπολης. Λόγω της πληθώρας διαθέσιμου οικοδομικού υλικού κατά το χρόνο ανεγέρσεώς του, ενσωματώνει αρχιτεκτονικά μέλη των κλασσικών και βυζαντινών χρόνων, μεταξύ των οποίων και ιωνικά κιονόκρανα της αρχαίας εποχής.
Με εξαίρεση την αφαίρεση των πλέον πρόσφατων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων και την επιστροφή του στην αρχική του κατάσταση το 1935, το τζαμί δεν είχε ποτέ υποβληθεί σε πλήρη ανακαίνιση, ενώ το 2010 είχε εμφανίσει σοβαρά προβλήματα στατικότητας. Το φθινόπωρο του 2010, το Υπουργείο Πολιτισμού διέταξε την εκκένωση του κτιρίου από τις διάφορες αρχαιότητες που βρίσκονταν αποθηκευμένες εκεί, καθώς και την έναρξη διαδικασίας ανακαίνισης και το μετέπειτα άνοιγμά του στο κοινό. Η απόφαση επικυρώθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Ελλάδας το 2013, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανακαίνιση του μνημείου και το άνοιγμά του στο κοινό ως χώρο πολιτισμικών εκδηλώσεων.
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Ελλάδα / Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες θυμάτων εγκλήματος να ενημερώνονται για την επικείμενη αποφυλάκιση του ενόχου και να υποβάλλουν ένσταση
LIFO NEWSROOM
Αντώνης Λυμπέρης: Το αντίο της Έλενας Μακρή στον σύζυγό της - «Το Α και το Ω της ύπαρξης μου»

Ελλάδα / Αντώνης Λυμπέρης: Το αντίο της Έλενας Μακρή στον σύζυγό της - «Το Α και το Ω της ύπαρξης μου»

«Ζήσαμε δυο κινηματογραφικές ζωές σε μια πολλές φορές με τεράστιες επιτυχίες , προσφορά δημιουργία ύψιστες χαρές , βαθιές λύπες αποτυχίες , ξεριζωμούς κυριολεκτικούς και μεταφορικούς»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Αναρωτιεμαι... βρέθηκα στο παρελθόν στο Δυδιμοτειχο το οποίο κατέχει το πρωτο νομίζω τζαμι στον Ελλαδικο χωρο απο τα 1350 πανω κάτω. Ποτέ δεν μπόρεσα να μπώ μέσα και απο ότι γνωρίζω ποτέ δεν έγινε καμία απόπειρα για να χρησημοποιηθεί σαν καποιος εκθεσιακός χώρος ή κάτι παρόμιο. Αντιθέτως η εκκλησία πήγε και έχτησε μία τεράστια εκκλησία γία να έιναι ποιό μεγάλο απο το τζαμί, γιατι η δικιά μας πιστη είναι καλύτερη.... Ιστορικά κομμάτια αυτου του τόπου σαπιζουν, πέφτουν και χάνονται γιατί είναι των άλλων... φαντάζομαι παρόμιες ιστορίες υπάρχουν απο όλη την Ελλάδα....
Το Φετιχιέ Τζαμί χτίστηκε όντως εν μέρει πάνω στα θεμέλια μιας μεσοβυζαντινής βασιλικής, που ήταν όμως ήδη διαλυμένη από αιώνες. Προφανώς και δεν μπορεί να αναστηλωθεί, ούτε η αρχαιολογική υπηρεσία συνηθίζει να μεταφέρει αρχιτεκτονικά μέλη σε αποθήκες, εκτός και αν είναι απαραίτητο για την φύλαξη ή την συντήρησή τους. Ο αρχιεπίσκοπος δεν καταλαβαίνω γιατί χώνεται και πως ακριβώς τον αφορά.