ΚΙΝΗΣΗ

Η έλλειψη θεσμικού πλαισίου "μπλοκάρει" τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Η έλλειψη θεσμικού πλαισίου "μπλοκάρει" τις επενδύσεις στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Το ότι η Ελλάδα δεν είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός "δεν είναι πλέον θέμα εργατικού κόστους ανά μονάδα προϊόντος σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Είναι θέμα εμπιστοσύνης στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, καθώς και σταθερότητας και διάρκειας στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής" αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία.

 

"Η Ελλάδα έχει τεράστια πλεονεκτήματα και πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις, αλλά δεν διαθέτει θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει μία ελάχιστη ανταγωνιστική κερδοφορία σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο από τις επενδύσεις σε κλάδους που παράγουν, διεθνώς, εμπορεύσιμα αγαθά"υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, στο δελτίο με τίτλο "Ποτέ δεν είναι αργά ... για μια δεύτερη βιομηχανική επανάσταση!".

 

Παρόλο που η μεταποίηση, χωρίς καύσιμα, επιδεικνύει αντοχές, αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο, η τάση αποδυνάμωσης είναι πλέον εμφανής, αντανακλώντας τα εμπόδια που ορθώνονται στην ανάκαμψη της οικονομίας. Την ίδια εικόνα δείχνουν και οι εξαγωγές, χωρίς καύσιμα, ενώ η αύξηση εσόδων από τον τουρισμό δεν αρκεί, για να καλύψει τη μείωση του ναυτιλιακού συναλλάγματος, μεγάλο μέρος του οποίου πλέον παραμένει στο εξωτερικό. Η τάση μείωσης του εμπορικού στόλου με ελληνική σημαία, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά, πριν λίγους μήνες, σταδιακά εδραιώνεται.


Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας έχει πολλές δυνατότητες και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Υστερεί, όμως, σε επιχειρηματικότητα. Μια σειρά από μελέτες δείχνουν πως οι συντηρητικές νοοτροπίες, η χαμηλή ανεκτικότητα και ο φόβος της αποτυχίας, δεν είναι χαρακτηριστικά δημιουργικών κοινωνιών και εύρωστης επιχειρηματικότητας. Οι περιοριστικές κρατικές ρυθμίσεις και οι νοοτροπίες που αυτές ενθαρρύνουν εμποδίζουν τη χώρα μας σήμερα να γίνει μια Καλιφόρνια της Ευρώπης, όπου θα συνυπάρχουν οι δυναμικές επιχειρήσεις και η καινοτομική δημιουργικότητα.

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Διεθνή / Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Ο Κλαούντιο ντε Σάνκτις κλείνει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στη Γερμανία, έχει συγχωνεύσει τρία επίπεδα διοίκησης και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο front-office κατά 6,5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα
LIFO NEWSROOM