Η ποίηση ίσως αποτελεί το 'κλειδί' για ασφαλέστερα passwords

Η ποίηση ίσως αποτελεί το 'κλειδί' για ασφαλέστερα passwords Facebook Twitter
1

Πρόσφατη έκθεση ερευνητών στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, την οποία δημοσιεύει ο Independent, ισχυρίζεται ότι το μυστικό για τη δημιουργία ενός password που θα είναι πρακτικά αδύνατο να μαντέψει κάποιος υπολογιστής, βρίσκεται στα ποιήματα με ομοιοκαταληξία.

Η έκθεση των ερευνητών Marjan Ghazvininejad και Kevin Knight του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, υποστηρίζει ότι όσο πιο εύκολα απομνημονεύεται ένα password, όπως το κλασσικό "123456" τόσο πιο εύκολη γίνεται η δουλειά ενός υπολογιστή για να το αποκρυπτογραφήσει. Όμως ακόμα και passwords που εμπνέονται οι χρήστες τα όποια προέρχονται από κανονικές λέξεις ή ονόματα, και περιλαμβάνουν σημεία στίξης και πεζοκεφαλαία (π.χ. spyRos2%) είναι το ίδιο εύκολο να 'σπάσουν' από έναν υπολογιστή. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο όταν πρόκειται για έναν συνδυασμό τεσσάρων λέξεων που κάνουν ρίμα.

Οι ερευνητές, στηριζόμενοι στην ικανότητα των ανθρώπων να απομνημονεύουν μικρά τετράστιχα με ομοιοκαταληξία, ισχυρίζονται ότι ακόμα και τυχαιες λέξεις που κάνουν ρίμα σε ένα ιαμβικό τετράμετρο, είναι πιο εύκολο να "γράψουν" στη μνήμη μας, απ' ότι περίπλοκοι συνδυασμοί γραμμάτων, αριθμών σημείων στίξης και συμβόλων αλλά παράλληλα πιο δύσκολο να αποκτυπτογραφηθούν. 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα που δημιούργησαν οι ίδιοι, το οποίο τραβούσε λέξεις από ένα λεξικό με 40.000 λήμματα και τις τοποθετούσε σε ιμαβικό τετράμετρο (π.χ. "Sophisticated potentates misrepresenting Emirates") δημιουργώντας έτσι αρκετά δισεκατομμύρια συνδυασμών που είναι σχεδόν αδύνατο να μαντέψει ένας υπολογιστής αποκρυπτογράφησης. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι 44 από τους 66 συμμετέχοντες στην έρευνα, κατάφεραν να απομνημονεύσουν μεγάλα passwords με ευκολία.

Τώρα οι ερευνητές ευελπιστούν ότι ο αλγόριθμος που σχεδίασαν, κατόπιν βελτίωσης, θα καταφέρει να δημιουργεί ακόμα πιο ρεαλιστικά, άρα και εύκολα στην αποστήθιση ποιηματάκια - passwords, κάτι που φυσικά θα μπορούσε να κάνει κι ένας χρήστης, από μόνος του, εάν επιθυμεί.

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM
Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια